Siemens CF62: ušaté véčko (test)

Siemens se svým modelem CF62 míří do kategorie stylových véček. Nový mobil zaujme elegantním vzhledem, vcelku slušnou výbavou a oproti původním předpokladům především lákavou cenou.
Kapitoly článku

Pamatuje si za vás

Ke každému záznamu v adresáři telefonu lze přiřadit až 18 údajů, kromě standardních položek také datum narození nebo upomínku. K jednotlivým záznamům lze přidružit obrázky, které se zobrazí na hlavním displeji při vyzvánění a pro dvacet čísel můžete aktivovat hlasové vytáčení. V telefonním seznamu se snadno vyhledává pomocí šesti prvních znaků jména a pro lepší orientaci lze kontakty roztřídit do sedmi skupin.

  
Zadávání nového záznamu do adresáře

Telefon je vybaven šestnáctihlasým polyfonním vyzváněním. Komu je to málo, může si nechat přehrát jakýkoli zvuk uložený v souboru WAV a doplnit vyzvánění o světelný efekt. Vyzvánění je poměrně kvalitní a hlasité. Všechny melodie jsou uloženy v paměti telefonu a jsou přístupné přes správce souborů stejně jako obrázky a ostatní data. Pro vše je k dispozici 1,56 MB paměťového prostoru.

Hlasitost sluchátka je dostatečná, při hovoru ji lze regulovat šipkami navigační klávesy. K dispozici je i hlasité handsfree. Telefonovat se Siemensem CF62 můžete i za velkou louží, podporuje totiž pásma GSM 900, 1 800 a 1 900 MHz.

Zprávy všeho druhu

Telefon podporuje zprávy SMS, EMS i MMS. Textovky mohou mít až 760 znaků a se psaním vám pomůže slovník T9. V průběhu psaní se odpočítávají zbývající znaky a zobrazuje se údaj o počtu zpráv k odeslání. V textu lze změnit velikost písma, vložit do něj obrázek, zvuk či animaci. Pro psaní je k dispozici šest řádků, pro čtení ještě jeden navíc. Vzhledem k velikosti displeje je písmo drobné, jeho velikost se ale změnit nedá. Do paměti uložíte až 100 textových zpráv, další můžete ukládat do archivu omezeného pouze velikostí sdílené paměti.

  
Ukázka zpráv SMS a MMS

Do zpráv MMS lze vložit vlastní zvukové nahrávky a s přídavným fotoaparátem QuickPic-Camera IQP-500 také vlastní fotografie.

Organizér, Java a rychlé GPRS

Kalendář, plánování schůzek a poznámky jsou funkce plně převzaté ze starších modelů Siemensu. Do přehledného kalendáře lze zapisovat záznamy různých typů a přiřadit jim alarm i s opakováním. Náhled je pouze na celý měsíc, přičemž dny se záznamem jsou zvýrazněny. Dále je možné vytvářet textové poznámky, které mohou obsahovat maximálně 150 znaků a nelze jim přiřadit upozornění.

  
Kalendář • zadávání schůzek • textové poznámky

K dispozici je i budík, který je sice opakovaný, ale nemůžete nastavit dny, kdy vás má vzbudit. Dále v telefonu najdeme kalkulačku, minutku a převodník měn.

  
Nastavování budíku • kalkulačka • stopky

Novými užitečnými aplikacemi i hrami lze telefon dovybavit díky podpoře Javy, ale nahrávání javových programů bohužel trvá velice dlouho. V telefonu jsou nachystané dvě hry a aplikace umožňující vytvářet nové světelné efekty obvodových diod.

 
Barevná schémata pro úpravu prostředí • volba dynamických světel • nastavení zobrazení 

Nejen ke stahování javových aplikací přijde vhod GPRS třídy 10. Poslouží také při surfování internetem prostřednictvím wapového prohlížeče verze 1.2.1. K synchronizaci s osobním počítačem musí stačit datový kabel, protože infraport i Bluetooth chybí.

Bude mít úspěch?

Nové véčko se Siemensu povedlo. Je malé, lehké, podmanivé a snadno se ovládá. Výbava telefonu je dostačující, vytknout mu lze snad malý displej s pasivní technologií. Potěšující je možnost připojení externího foťáku a podpora Javy.

Stylových véček je na našem trhu dostatek, ale Siemens CF62 se v této kategorii určitě neztratí. Těžit může především z příznivé ceny, která se pohybuje lehce nad pěti tisíci korunami. Konkurenty pro něj mohou být véčka Samsung SGH-X450, Philips 630, nebo podobně „ušatý“ Sony Ericsson Z200.

Samsung SGH-X450 Philips 630 Sony Ericsson Z200

Kompletní parametry Siemensu CF62 najdete v katalogu mobilů


Plusy a minusy

+ cena
+ elegantní vzhled
+ rozměry a hmotnost

- malý pasivní displej
- pomalejší reakce
- design hlavní nabídky


Ve třetí části najdete fotogalerii všech obrázků, které jsme pořídili. Jsou v ní všechny snímky včetně těch, které se neobjevily v článku.

Témata článku: Siemens, , , Philips 630, Siemens CF62, Sony Ericsson Z200, Ušák, Velký tlak, Bílý podklad, Test, Správné tlačítko,