Siemens CF75: mobilní ušák, druhé vydání (test)

Véčkový mobilní telefon s ouškem CF62 představil Siemens přibližně před rokem a půl. Inovovaný model CF75 přibral na palubu digitální fotoaparát, větší vnitřní displej, více paměti a e-mailový klient. Jak si poradí se silnou konkurencí ve své třídě? Bonus: video.

Evropští výrobci mobilních telefonů se přístrojům véčkové koncepce poměrně dlouho bránili. Zatímco především na asijských trzích již véčka dávno dominovala, zde stále převládaly telefony klasické koncepce. Jedním z posledních výrobců, kteří pochopili hlavní výhody mobilních telefonů rozevírací koncepce byl také německý Siemens. Recenzované véčko Siemens CF75 sice není prvním mobilem této koncepce od našich sousedů, ale je ukázkou, jak mělo správně véčko vypadat již před lety.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Siemens CF75

Rychlé odkazy

 parametry telefonu v katalogu mobilů 
 
• fotogalerie se všemi obrázky
 •
nerozdělená recenze v textové verzi

Klíčové vlastnosti

  • kvalitní adresář a organizační funkce
  • vnější barevný displej
  • e-mailový prohlížeč
  • logické ovládání
  • infračervený port

Hlavní nedostatky

  • slovník T9 zkracuje zprávy
  • nepříliš pohodlná klávesnice
  • nekvalitní vnitřní displej
  • pomalejší reakce a odezvy
  • špatné zobrazení češtiny v e-mailech
  • nekvalitní fotoaparát

Celkem nuda

Siemens CF75 rozhodně nepatří mezi žádné kolibříky. V zavřeném stavu má totiž rozměry 94 × 47 × 22 milimetrů. Jeho hmotnost je stále ještě přijatelných 92 gramů. Při zběžné obhlídce zavřeného telefonu si nevšimnete ničeho neobvyklého – přední strana telefonu obsahuje malý barevný pasivní displej, ve spodním rohu se pak tísní poměrně nenápadná čočka vestavěného fotoaparátu. Dioda na přisvětlení scény nebo zrcátko pro autoportréty chybí.


Prohlédněte si telefon ze všech stran (AVI, kodek DivX 5.2, 2,3 MB)

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Telefon je na véčko trochu větší, ale není to žádný velký obr

Zatímco spodní hrana telefonu ukrývá pouze sdružený univerzální konektor, na pravém boku ruší stejnobarevnou plochu pouze tmavé okénko infraportu. Protilehlý, tedy levý bok telefonu skrývá poměrně nenápadné kolébkové tlačítko sloužící k rychlému spuštění fotoaplikace (fotografovat lze i při zavřeném telefonu, kdy vnější displej funguje jako hledáček). Druhé tlačítko můžete použít při ztišení příchozího hlasového hovoru. V průběhu hovoru slouží tlačítka pro regulaci hlasitosti sluchátka.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 
Boční partie telefonu

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Fotoaparát je schovaný v rohu • ouško s integrovanou anténou již není tak nápadné jako u modelu CF62

V podstatě celou zadní stěnu telefonu tvoří tenká plastová skořepina překrývající prostor akumulátoru. Ten má kapacitu 600 mAh, je lithium-iontový a podle materiálů výrobce má mít schopnost udržet telefon při životě 250 hodin, nebo mu umožní uskutečnit až 150 minut hlasového hovoru. Ačkoli tyto hodnoty samy o sobě nejsou především ve srovnáním s konkurenty přicházejícími z východu nijak oslnivé, naše zkušenosti z průběhu testování jsou ještě horší. Při běžném používání telefonu budete muset Siemens CF75 připojovat k dodávané cestovní nabíječce dvakrát až třikrát týdně. Slot na kartu SIM se ukrývá až pod baterií a přístup k němu není nejpohodlnější.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 
Zadní strana telefonu • pohled pod zadní kryt

Hezká, ale nepraktická

Každý telefon véčkové koncepce se skutečným telefonem stane teprve tehdy, až jej otevřeme. Rozložení základních funkčních prvků telefonu, tedy klávesnice a displeje, je naprosto standardní, konstrukce kloubu působí poměrně robustním dojmem. Hlavní barevný displej zabírá velkou část horní poloviny telefonu, zatímco spodní část je rozdělena na tři samostatné bloky.

Spodní blok obsahuje klasickou numerickou klávesnici, prostřední blok nabízí čtyřsměrový kurzorový ovládací kříž s potvrzovacím středem a dvojicí tlačítek pro pohodlné ovládání hlasových hovorů. Třetí blok je umístěn blízko kloubu a kromě dvou programovatelných kláves obsahuje také novou klávesu pro snadné a rychlé spouštění vestavěného wapového prohlížeče.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Funkční část klávesnice

Klávesnice je vyrobena z tuhého plastu, samotná tlačítka jsou rovná bez jakéhokoli zaoblení a jejich horní hrana tvoří s okolním plastovým povrchem jednu celistvou plochu. Hmatová orientace je tak velmi špatná a nepatrná hmatová značka na klávese s číslicí pět to příliš nezachrání. Zdvih kláves lze považovat za dostatečný, ovšem vedení kláves je nepřesné a v průběhu stisku se celé tlačítko pod bříškem prstu „viklá“. Dotisk je poměrně jistý a lze jej snadno rozpoznat. Svými rozměry jsou klávesy vhodné i pro větší ruce. V podstatě stejná slova lze říci i o funkčních klávesách. Na klávesnici staršího véčkového modelu CF62 stejného výrobce se psalo lépe.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Numerická část klávesnice je zcela plochá


Druhou kapitolu
začneme prohlídkou displeje. Dále se podíváme na prostředí telefonu a zaměříme se na telefonování a adresář

Témata článku: Siemens, , Siemens CF75, Výchozí hodnota, Špatné zobrazení, Druh, Vydání, Druhé tlačítko, MOBI, Test, Celé tlačítko, Ušák, Mobil, Skutečný telefon