Siemens CL75: zrcátko nejen pro ženy (test)

Oblé tvary, zajímavé barevné variace, speciální konstrukce a dostatečná funkční výbava – takto si u Siemensu představují ryze dámský telefon, který byl něžným pohlavím i navrhován. Jedná se ale opravdu o symbol ženskosti, nebo se neztratí ani v pánském saku?

Obyčejné VGA

Se zprávami MMS úzce souvisí i možnost pořizovat fotografie. Siemens nabízí maximální rozlišení VGA (640 × 480 bodů), nastavit lze i menší formáty a využít u nich až čtyřnásobného digitálního zoomu. Při samotném fotografování lze pomocí horizontálních směrů upravovat kompenzaci expozice, vertikální šipky pak ovládají přiblížení. Z dalších funkcí můžete využít barevné efekty nebo zábavné rámečky, k dispozici je i samospoušť.


Hledáček fotoaparátu • nabídka nastavení fotoaparátu • hledáček kamery • nastavení videa

Ukázkové fotografie:

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Kromě statických obrázků můžete pořizovat i videa v rozlišení QCIF a SQCIF, lze nastavit i maximální délku videa. Ta je omezena buď na použití v MMS, případně na 90 s – nelze tak využít celé dostupné paměti, což je škoda. Můžete nahrávat se zvukem i bez něj. Všechny pořízené záznamy včetně fotografií se ukládají do přehledného souborového systému, ve kterém můžete vytvářet i vlastní složky a dle uvážení multimediální obsah telefonu třídit.

   
Souborový systém • prohlížení obrázků • informace o paměti

Určitě nezaspíte

Siemens CL75 nabízí velmi povedený budík, který umožňuje nastavit až čtyři časy a každému z nich přiřadit den, ve který vás má budit. V nastavení tónů lze budíku přiřadit vybraný vyzváněcí signál.

Chcete-li si organizovat pomocí telefonu svůj čas, budete mít k dispozici jednoduchý kalendář, který ale bohužel plně nevyužívá grafické možnosti telefonu. Na záznamy se můžete podívat v měsíčním, týdenním a denním pohledu. Počet záznamů je omezen na pouhých padesát, což nemusí každému postačovat. Jednotlivé události lze třídit do šesti typů, nastavovat jim čas, upomínku či opakování. K dispozici jsou i textové poznámky a hlasový záznamník.

 
Nastavení budíku • seznam budíků

 
Měsíční náhled na kalendář • týdenní náhled na kalendář • vkládání záznamu

Mobilní data využívají GPRS třídy 10, EDGE byste hledali marně. Na mobilní internet se můžete podívat pomocí protokolu wap 2.0. V telefonu je připraven i jednoduchý internetový prohlížeč. Budete-li chtít svůj telefon synchronizovat se stolním počítačem, musíte sáhnout buď po USB kabelu (v1.1), nebo využít vestavěného infraportu. Bluetooth by byl u tohoto přístroje spíše překvapením.


Seznam úkolů • seznam poznámek • stanovení světového času

V telefonech už zdomácněla kalkulačka, opět si ale nedělá hlavu s prioritou matematických operátorů. Při chvílích volna se budou hodit i stopky či převodník jednotek, stejně tak i odpočítávání zadaného času nebo aplikace pro zjištění světového času. Hlasový záznamník již zmíněn byl, stejně tak i podpora Javy MIDP 2.0 - v základu by měly být přeinstalovány dvě zábavné hry.


Kalkulačka • převodník jednotek • pamatujete si na Pampucha?

Dobře vybavená stolovka

Siemens CL75 je vzhledem ke svému zaměření velmi dobře vybavený telefon. Otázkou až zůstává, zda je cílová skupina tohoto přístroje skutečně využije. Rozhodující bude v tomto ohledu především cena, která by se v případě Siemensu CL75 mohla pohybovat kolem šesti tisíc (Siemens sice oficiálně udává sedm tisíc, ale to je podle našeho názoru moc a telefon začne níž). Chcete-li hezký a dobře vybavený telefon s neotřelým vzhledem, můžeme Siemens CL75 doporučit.

Podrobné parametry k telefonu najdete v katalogu mobilů

Plusy a minusy

+ stylový design
+ kvalitní displej
+ propracovaný budík

– grafika hlavní nabídky
– méně pohodlné otvírání 
– nečitelný displej na slunci


V poslední kapitole je připravena rozsáhlá fotogalerie, ve které najdete snímky uvedené v textu a mnoho dalších fotografií, které jste doposud neviděli

Témata článku: Siemens, , , Siemens CL75, Provedená klávesnice, Zrcátko, Displej sloužící, Vertikální šipka, Souborový systém, Zen, Test, Svislý směr, Pro +, Červený telefon