Siemens CL75: zrcátko nejen pro ženy (test)

Oblé tvary, zajímavé barevné variace, speciální konstrukce a dostatečná funkční výbava – takto si u Siemensu představují ryze dámský telefon, který byl něžným pohlavím i navrhován. Jedná se ale opravdu o symbol ženskosti, nebo se neztratí ani v pánském saku?

Honosná klávesnice

Na spodní části rozevřeného véčka se nachází zajímavě provedená klávesnice. Jednotlivé klávesy alfanumerické části jsou od sebe fyzicky dostatečně odděleny, velikostí nebudou dělat problémy ani lidem s opravdu velkými prsty. Ergonomie je opravdu na vysoké úrovní, bohužel ji ke dnu strhává pomalost přístroje – nutno ale podotknout, že testovaný vzorek nebyl finální a v prodejní sérii se může ještě ledacos změnit k lepšímu.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Funkční část klávesnice je stříbrná, tlačítka jsou lesklá, jakoby chromovaná. Hlavním ovládacím prvkem je čtyřsměrný kurzorový kříž. V jeho středu se nachází potvrzovací klávesa, nad ním pak dvojice kontextových kláves spojených do jednoho bloku. Podobně je vyřešena i dvojice kláves pro rychlý přístup na internet obepínající hlavní ovládací prvek zespodu. Dále zde nalezneme obligátní klávesy pro ovládání hovoru. Celý funkční blok je velmi výrazným prvkem přístroje a i přesto, že zde designéři popustili uzdu své fantazii, neztratil nic na dobré ergonomii.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Nabídka povyrostla

Ovládání přístroje nepřináší oproti předchozím modelům téměř žádné změny. Do hlavní nabídky vstoupíte pomocí středové klávesy, levá kontextová klávesa slouží ve většině případů k vyvolání dalších voleb, pravá pak k návratu o úroveň výše. Tlačítko s červeným telefonem vrací odkudkoli přímo do pohotovostního režimu. Kontextovým klávesám lze nastavit zkratky ke zvoleným funkcím, stejně tak můžete své nejpoužívanější funkce přiřadit i jednotlivým směrům kurzorového kříže nebo tlačítkům s čísly 2 až 9.


Různé podoby hlavního displeje • hlavní nabídka

V celé nabídce fungují klávesové zkratky. Viditelnou změnou oproti jiným modelům je o jeden řádek větší hlavní menu – je dvanáctiprvkové. Siemensu často vyčítáme grafické provedení ikon a nejinak tomu bude i u tohoto modelu. Jednotlivé položky opticky téměř nerozlišíte. Při barevnosti displeje by mohli v Německu zapracovat na více prokreslenější nabídce. Doufám i v to, že finální verze bude o poznání svižnější. Přístroj nabízí 11 MB sdílené paměti.

 
Ukázka různých grafických stylů

Z ostatních kláves je důležité zmínit ještě hvězdičku, která dlouhým stiskem přepne přístroj do tichého režimu. Podobně zamknete klávesy pomocí křížku.

Na levém boku pak naleznete ještě dvě ovládací klávesy. Jedna je určena pro obsluhu funkce Push to Talk, druhá pak k ovládání fotoaparátu při zavřeném telefonu – dlouhým stiskem spustíte aplikaci a vidíte zabíranou scénu na vnějším displeji, následným krátkým stiskem ovládáte závěrku. Klávesy na protější straně slouží především k ovládání hlasitosti hovoru, v nabídce poslouží i k pohybu svislým směrem.

Povedený adresář

Telefonní seznam Siemensu CL75 mě mile překvapil svými možnostmi. Uložíte do něj až 500 záznamů, z nichž každý může obsahovat až 23 položek. Krom jména, příjmení a několika telefonních čísel si lze poznamenat adresu, e-mail, společnost a mnoho dalších detailů. Každý kontakt nabízí i možnost nastavit připomenutí narozenin již při ukládání, což považuji za velmi šikované. Jednotlivým kontaktům lze přiřadit i vyzváněcí melodii či fotografii, pro větší přehlednost lze záznamy třídit do skupin a podle nich pak filtrovat hovory.


Adresář je rozdělen na tři záložky: seznam všech kontaktů • skupiny • seznam na SIM kartě

Všechny kontakty se zobrazují společně s pamětí karty SIM, u každého záznamu je pomocí jednoduchých ikonek naznačeno, jaké položky obsahuje. Tento pohled je na první záložce prohlížeče adresáře, druhá obsahuje rozdělení dle skupin a třetí je vyhrazena pouze seznamu na kartě. Mezi záložkami se přepínáte pomocí horizontálních směrů kurzorového kříže, v záznamech pak listujete vertikálními šipkami. Vyhledávat lze postupným psaním.


Vyhledání kontaktu • editace kontaktu • náhled na vybraný kontakt

Telefon je triální, podporuje sítě 800/900/1800 MHz. Při telefonování vám nabídne všechny základní funkce, je zde i podpora konferenčních hovorů či vestavěné hlasité handsfree. To je díky kvalitnímu reproduktoru i vcelku použitelné, i když je stále co zlepšovat. Kvalita zvuku při hovoru ničím neurazí, ale ani nepřekvapí čistotou. Telefon vás bude na aktuální události upozorňovat čtyřicetihlasými melodiemi, vyzváněcí profily jsou samozřejmostí. Nechybí ani mód letadlo, který vypne všechna zvuková upozornění a vysílací část telefonu.

 
Seznam hovorů • vyzváněcí profily

Java to vše zachrání

Přístroj nabídne dnes již klasickou podporu zpráv SMS, EMS i MMS. Při psaní lze využít slovníku T9, který (mohu-li usuzovat z jiných modelů) bude psát bez diakritiky a nezkracovat tak délku zprávy. Testovaný model neměl českou lokalizaci. V režimech psaní se jednoduše přepínáte pomocí křížku, v pravém horním rohu se viditelně odečítají znaky, případně se počítá velikost zprávy MMS.

V editoru multimediálních zpráv se mi nezamlouvá nutnost vybrání psaní textu namísto toho, aby tento režim byl zvolen jako základní. Dále je možné vkládat i obrázky, zvuky, melodie a video. Navíc máte možnost přímo při tvorbě MMS video i fotografii pořídit, což je velmi praktické.

 
Nabídka zpráv • psaní textové zprávy • tvorba multimediální zprávy

Pokud jste si již zvykli na e-mailový klient v telefonu, budete Siemensem CL75 zklamáni. Ačkoli se v některých zdrojích uvádí přítomnost této funkce, v telefonu ve skutečnosti chybí. Jedinou záchranou je podpora Javy, takže si e-mailového klienta můžete do telefonu nahrát.


V další kapitole
se podíváme na vestavěný fotoaparát a dále se zaměříme na doplňkové funkce a možnosti datové komunikace

Témata článku: Siemens, , , Siemens CL75, Test, Zen, Displej sloužící, Souborový systém, Červený telefon, Vertikální šipka, Provedená klávesnice, Zrcátko, Pro +, Svislý směr