Siemens CX70: jen vysílačka navíc (test)

Siemens CX70 je telefon téměř stejný jako oblíbený model CX65. Má jiné barvy krytů a hlavně nově zabudovanou podporu technologie Push to talk, která umožní mobilní telefon používat jako vysílačku.
Kapitoly článku

Kalendář je díky velkému displeji velmi přehledný. Umožňuje měsíční, týdenní nebo denní náhled, vkládat můžete šest typů událostí včetně hlasových poznámek. Do kalendáře se vejde tisíc položek.

 
Kalendář v různých náhledech

Telefonu nechybí ani integrovaný fotoaparát. Nabízí standardní VGA rozlišení a stejně tak standardní výkon hodný fotomobilu. Nastavovat můžete kompenzaci expozice a na výběr máte i ze tří režimů pro nastavení bílé. Digitální zoom pracuje pouze na principu tvorby výřezů ze snímku s plným rozlišením.

Nejen pro obrázky je k dispozici 10,3 MB paměti. Pro prohlížení multimediálního obsahu je je určen jednoduchý, ale přehledný prohlížeč souborů. Paměť si s ním prohlížíte podobně jako disk na počítači.

   
Fotoaparát • nabídka fotoaparátu • prohlížení obrázků

Nechybí samozřejmě ani zásoba doplňkových funkcí. V nabídce najdeme budík s opakováním ve vybrané dny, kalkulačku, hlasový záznamník, převodník jednotek, stopky, odpočet a díky podpoře Javy také hry. O datovou komunikaci se stará GPRS třídy 10. Telefon můžete použít jako hardwarový modem pro počítač, se kterým se dokáže spojit prostřednictvím infraportu nebo datového kabelu. Bluetooth by tomuto telefonu velmi slušel, nicméně ve výčtu výbavy chybí.

  
Ukázka doplňkových funkcí

Umíme nebo neumíme Push to talk?

Jedinou změnou ve funkční nabídce oproti modelu CX65 je podpora technologie Push to talk. Telefon proto můžete použít jako vysílačku. Tato technologie je již dostupná také u nás v síti Eurotelu.

 
Push to talk najdeme mezi doplňkovými funkcemi • nabídka Push to talk

Věnoval jsem několikahodinové úsilí tomu, abych telefon s Push to talk řádně otestoval. Rozhořčen a zklamán jsem posléze kapituloval, protože ani dlouhé debaty s operátory Eurotelu nevedly ke zdárnému výsledku. Push to talk u telefonu Siemens CX70 se nastavuje zcela odlišně než u Nokií. Parametry v nabídce nastavení jsou jiné a není snadné se v nastavení zorientovat. Eurotel zatím nemá tento telefon ve své nabídce, takže operátoři nedokáží poradit s nastavením či zaslat konfigurační SMS zprávu. I když technologie od Nokie, kterou Eurotel používá, není zcela kompatibilní ze zbytkem světa, infolinka tvrdila, že se Siemensem to musí jet. Ne, nejede.

 
  
Toto všechno je potřeba správně nastavit, aby Push to talk fungovalo. Karty s nastavením navíc najdeme v různých koutech nabídky telefonu. Zábava na dlouhé večery ... 

Podle informací ze zahraničních serverů slouží jako ovládací tlačítko pro službu Push to talk jedna z kontextových kláves, speciální tlačítko na boku telefonu chybí. Ovládání proto asi nebude nejpohodlnější. Jinak by mělo být používání služby v zásadě stejné jako u telefonů Nokia.

 Nastavení PTT je možné si stáhnout, u nás však (zatím) není odkud

Tip: přečtěte si o praktických zkušenostech s Push to talk

Stejné funkce stejné ceny

Siemens CX70 se na český trh dostal poměrně pozdě po svém předchůdci, který se v tomto případě dá označit spíše za sourozence. Od modelu CX65 se odlišuje pouze barvou krytů a přítomností služby Push to talk. Je tedy jasné, že nasazená cena nesmí být o moc vyšší. Možná až překvapující je ale skutečnost, že se telefon v internetových obchodech nabízí za stejnou cenu, tedy přibližně za pět a půl tisíce. Vzhledem k tomu, že Push to talk s tímto telefonem u nás zatím nefunguje, je model CX70 jen druhou barevnou variantou CX65 a srovnání cen se proto může jevit jako zcela logické.

Plusy a minusy

+ dobrý poměr ceny a výkonu
+ velký displej
+ propracovaný adresář a kalendář
+ Push to talk

– Push to talk nefunguje u Eurotelu
– poměrně hrubý displej
– chybí Bluetooth
– horší konstrukční zpracování


V poslední kapitole
je připravena rozsáhlá fotogalerie, ve které najdete snímky uvedené v textu a mnoho dalších fotografií, které jste doposud neviděli.

Témata článku: Siemens, , , Siemens CX65, Siemens CX70, Test, NAVIC, Vyryté logo, Kulatý rámeček, Vysílač