Siemens M35i – mobil pro každý den

Mobilní telefon Siemens M35i si bere všechny klady modelu C35i a navíc přidává větší fyzickou odolnost.
Mobility: Posledním z nové řady mobilních telefonů Siemens je model M35i. Škarohlídi o něm jistě prohlásí, že to je jen upravený model C35i, který nemá anténu. Když se na mobil díváte z tohoto úhlu, lze toto tvrzení uznat jako částečně pravdivé, pokud ale srovnáte použitelnost obou telefonů, pochopíte, jaký je mezi nimi vlastně rozdíl.

I když C35i a M35 i nabízí totožné funkce a naprosto stejné menu, jejich vnější provedení je odlišné. M35i je totiž odolnější vůči vodě, prachu a mechanickému poškození. Slovo odolnější namísto odolný je na místě – ani s M35i se samozřejmě nemůžete koupat, pro zatloukání hřebíků se hodí jiný nástroj. Ale když s tímto telefonem zmoknete, bude jeho poškození vodou méně pravděpodobné než u ostatních mobilů a také pády na zem a prach mu škodí mnohem méně (i když mu samozřejmě neprospívají).

Funkčnost především

Integrovaná anténa se nijak neprojevila na kvalitě přijímací části (tedy citlivosti na signál), alespoň pokud můžu usuzovat ze svých vlastních pocitů. Klávesy jsou gumové a nejdříve jsem měl obavu, že textovky se kvůli tomu budou psát o něco obtížněji, ale praktická zkouška mě usvědčila v omylu. Stisk klávesy totiž velmi dobře poznáte a textovky se dají psát docela rychle – protože jste si jisti, že jste zmáčknuli.

Samotný telefon je poněkud těžší, než by se na první pohled zdálo, ale zato se v ruce odvděčí pocitem, že něco opravdu držíte. Tvary telefonu se nebojím nazvat ergonomické a některé konstrukční prvky za velmi nápadité. Například kryt baterie je pogumovaný, takže když telefon položíte na palubní desku automobilu, ani se nepohne, a to ani při běžném projíždění zatáčkami. Konektor ve spodní části a zásuvku pro externí anténu zakrývá gumová zátka, která brání vniknutí vody.

Ovládání téměř na jedničku

Ovládání je stejné jako u ostatních telefonů Siemens, což sice nemusí vyhovovat uživatelům jiných mobilních telefonů, ale pro nováčky je celkem intuitivní. Telefon se ovládá dvěma dvojtlačítky, které jsou umístěny pod displejem. Na spodním řádku displeje je vždy zobrazena funkce buď konkrétního dvojtlačítka, nebo každé jeho části.

Menu telefonu je plně grafické a velmi rychlé. To platí i o wapovém prohlížeči. Přitom menu je animované, a i když si animace můžete vypnout, tady k tomu nebudete mít důvod. Několik vybraných položek z menu si přiřadit k číselným klávesám a zrychleně je potom volit.

Možná se vám displej bude zdát příliš malý – ale jen na první pohled. Běžně používá čtyři řádky (z toho tři pro text), ale je schopný zobrazit až pět řádků, což se hodí při wapování.

Telefon téměř pro každého

Zapomněl jsem na něco? Možná na výčet funkcí. Stručně se dá říci, že kromě hlasového vytáčení, infračerveného portu, paměti na textovky a kalendáře má tento mobil snad všechno. Za cenu, za kterou M35i dostanete v sadě Paegas Twist, lepší telefon asi neseženete a pokud se budete ohlížet jen na funkce, vzhled či image, neodůvodníte si ani nákup dražšího telefonu.

Když Siemens představoval v únoru tento telefon na veletrhu CeBIT, prezentační videoklip zobrazoval jeho majitele jak běhá v parku, jak okouzluje funkcemi telefonu slečnu na lavičce a jeho psa, který M35i zdařile aportoval. Zkrátka telefon do nepohody, ale který současně bude působit velmi elegantně a přesvědčí i v konzervativnější společnosti.

Ve zkratce:

  • Síť: GSM 900/1800
  • Rozměry: 118 x 47 x 22 mm
  • Hmotnost: 130 g
  • Baterie: Ni-MH
  • Udávaná pohotovostní doba: 180 hodin
  • Udávaná doba hovoru: 300 minut
  • Kapacita paměti: 100 míst pro telefonní čísla, žádná pro SMS
  • Počet míst v seznamu hovorů: 10 pro odchozí, 10 pro příchozí a 10 pro zmeškané
  • Displej: 4 řádky (3 +1), možnost umísti logo operátora
  • Zvonění: 21 + 1 vlastní (lze si poslat přes kabel či složit), vibrace
  • Vlastnosti a funkce, které přístroj podporuje nebo obsahuje: budík, stopky, časové funkce, datové služby, EFR, hry, kalkulačka, jednoduchý organizér, SIM Toolkit, vibrační vyzvánění, vyzváněcí profily (7), minutové pípání, WAP, hardwarový modem, 2 skupiny volajících (VIP), skladatel melodií, T9
  • Vlastnosti a funkce, které přístroj nepodporuje nebo neobsahuje: IrDA, vnitřní paměť pro SMS, hlasové ovládání, kalendář, diktafon
Diskuze (3) Další článek: Inteligentní vibrační vyzvánění

Témata článku: Siemens, Siemens M35i, Mobil, Přijímací část, Den, MOBI, Pro +