Siemens M55: Němec čeří stojaté vody (velký test)

Siemens M55 byl představen na letošním CeBITu a v Česku se začal prodávat koncem června za necelých sedm tisíc. Má takřka shodné vybavení jako starší S55, hezčí design, lepší displej a také blikající diody. Sedm kapitol, sto dvacet obrázků!

Jako na diskotéce

Když vezmete mobil do ruky, ihned vás zaujmou malá světýlka po stranách. Tam, kde má S55 postranní tlačítka pro ovládání hlasitosti a záznamníku, má M55 dvojici oranžových diod, které mohou blikat či svítit při různých událostech – marketingové označení zní Dynamic Light. V menu lze nastavit blikání pro tyto události: mobil komunikuje se sítí, mobil vyhledává síť, příchází hovor, právě se hovoří, příchází zpráva, zvoní budíček a alarmy, mobil je připojen k auto handsfree, je vybitá baterie, zapnutí a vypnutí mobilu.

 
Postranní tlačítka chybí, místo nich tu jsou blikající diody. V menu
si můžete pro různé události nastavit různé typy blikání.

U každé události si můžete vybírat jiný styl: rychlé blikání, maják (pomalé blikání diod na střídačku), vlna (rychlejší blikání na střídačku), beat (rychlé současné poblikávání), přistávací dráha (nesoučasné poblikávání s přestávkami), trance (rozsvícení jedné diody, rozsvícení druhé a zároveň zhasnutí druhé, zhasnutí první diody), věčnost (stále svítí), strobo (ještě rychlejší poblikávání než u beat). Zkrátka s nastavením si můžete hezky pohrát, je to docela vtipné a mnohým se to může líbit. Já všechno okamžitě vypnul.

 
Dynamické blikání lze přiřadit k různým událostem
--- Jednotlivá blikání si můžete přehrát v demu

Se světem pouze kabelem

V dolní části mobilu se nachází konektor pro datový kabel a nabíječku. Pokud chcete připojit kabel (standardní sériový), není možné telefon dobíjet. Datový kabel není bohužel součástí standardního balení, což je docela škoda – infra a Bluetooth chybí a kabel je jedinou možností, jak komunikovat s počítačem. Pro spojení jsem používal sériový kabel, který mám k S55, nicméně existuje i USB kabel, který dokáže zároveň dobíjet (přímo z notebooku nebo počítače). K němu lze doplnit i synchronizační kolébku. Ke konektoru lze připojit i externí fotáček, o kterém píšu v závěru článku.

 
Konektor je stejný jako u S55 a SL55, použít lze tedy stejné příslušenství

Na klávesnici se píše dobře

Když jsem se s mobilem prve seznámil na CeBITu, zdála se mi klávesnice příliš tuhá a málo ergonomická; jenže za tu minutu, kdy jsem měl mobil v ruce, se toho o ergonomii skutečně nedalo moc zjistit. Teď, když používám mobil déle než týden, hodnotím klávesnici jako vydařenou. Ano, tlačítka jsou tuhá, ale nemyslím, že to něčemu vadí. Na klávesnici píšu jistěji než na S55, tlačítka totiž nejsou nalepená na sebe a „naskládána do schodů“. Není je tedy nutné tisknout na hranách jako u S55, ale můžete je zmáčknout kdekoliv. Díky tomu píšu rychleji a bez překlepů.

Bolístkou jsou stejně jako u S55 klávesy s červeným a zeleným sluchátkem. Zatímco u S55 jsou schované pod úrovní mobilu, takže je nutné je mačkat větší silou nebo nehtem, u M55 jsou zase příliš malá; naštěstí dostatečně vystouplá nad okolí. Je to daň za zmíněný X-design. Špičatá jsou i funkční tlačítka a koneckonců také křížový ovladač; naštěstí se všechny klávesy mačkají dobře, takže s nimi nemám problém.

Celkově hodnotím klávesnici jako dobrou, snad kdyby byla méně tuhá a nevydávala tak hlasité zvuky při psaní, bylo by to ideální. Podsvícení je červené, alespoň u modelu Iridium a poměrně dostačující, i když není příliš rovnoměrné - funkční tlačítka a zelené tlačítko je podsvícené méně. V šeru jsou popisky sice hůře vidět (jsou oranžové, což v kombinaci s červeným podsvícením není zrovna ideální), ale stejně se běžný uživatel orientuje i bez nich.


Podsvícení není příliš jasné a rovnoměrné; srovnejte s S55

Bohužel oproti S55 zde chybí boční tlačítko pro regulaci hlasitosti hovoru, takže pro zvýšení či snížení musíte do menu hovoru; není to příliš pohodlné, musíte oddálit mobil od ucha, abyste viděli na displej. Horním tlačítkem se u S55 přepínaly profily, nyní musíte stisknout hvězdičku a zvolit menu profilů pravou kontextovou klávesou. Delším podržením hvězdičky vypnete všechny tóny (vibrace se ale nezapnou). Hlasové vytáčení pak aktivujete delším podržením klávesy nahoru. Chybí i druhé postranní tlačítko pro ovládání záznamníku, zde už musíte do menu, náhrada není.

 
Klávesnice je trošku tužší, má ale optimální zdvih a píše se na ní dobře

Poznámka: Všechny popsané klávesové zkratky fungují i na S55 a SL55, jen je to zbytečné, postranní tlačítka tu totiž jsou.

Stejně jako všechny Siemensy i M55 má možnost přiřadit klávesám dva až devět rychlé vytočení čísla nebo nějakou funkci, kterou často používáte. Stejně tak lze využít levé kontextové tlačítko, já zde mám psaní nové SMS. Nula slouží pro přepínání linek ALS, v našich podmínkách je to ale k ničemu, žádný operátor tuto službu nenabízí. Delším podržením se pak funkce aktivuje (lze použít i dva stisky po sobě), krátkým stiskem ji lze nastavit nebo změnit. Stejně jako S55 i zde je navíc vlastní menu, do něhož se dostanete stiskem levé funkční klávesy z menu; taková dvojitá pojistka.

 
U klávesnice lze nastavit autozámek, takže nemusíte zamykat ručně

Témata článku: Siemens, , Nokia 3650, Nokia 6100, Nokia 6610, Nokia 7250, Nokia 7650, Siemens M55, Siemens S55, Siemens SL55, Sony Ericsson P800, Sony Ericsson T610, Sony Ericsson T68i, Velký test, Němec, Rychlé vytočení, Modrý nádech, Běžné oko, Iridium, Vybitá baterie, Postranní tlačítko, Doping, Sto, Velký, Test