Siemens M65: drsná tvář, okované boty (test)

Siemens M65 bude po dlouhé době další model z kategorie tzv. outdoorových telefonů. Vydrží proto i trochu drsnější zacházení. Je to také první telefon z nové řady Siemensů. Přečtěte si jeho recenzi.

Rychlé odkazy

 parametry telefonu v katalogu mobilů 
 
• fotogalerie se všemi obrázky
 •
nerozdělená recenze v textové verzi

Už se zdálo, že Siemens na odolné telefony zanevřel. Ve skutečnosti ale jen přeskočil jednu generaci a po modelu ME45 v nejbližších měsících nabídne novinku M65. Podle plánu by se měla začít prodávat v červnu za cenu kolem deseti tisíc korun.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Oficiální obrázky Siemensu M65

Zatím nemáme k dispozici prodejní verzi telefonu, testovací vzorek je však plně funkční a pouze na detailech byste poznali, že na něm Siemens ještě pracuje. Rozhodli jsme se proto recenzi rozdělit do dvou částí. V tomto článku najdete věci, které lze už dnes ověřit a zjistit. Na telefon budu asi hodný, protože nemám jistotu, co je finální vlastnost a co se ještě s novým firmwarem změní. Až budeme mít k dispozici prodejní verzi mobilu, připravíme další článek s dalšími zkušenostmi.

(Já vím, v sobotním článku jsem psal, že napřed připravíme jen první dojmy. Jenže jak jsem potom telefon zkoumal a dělal si zápisky, vyšlo z toho nakonec tohle. Snad vám to nebude moc vadit.)

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Naše vlastní fotografie: Siemens M65 ze všech stran

S plechovou čepicí

Siemens M65 je na pohled hodně zvláštní mobil. Ať už zvolenou barevnou kombinací, nebo brněním, které jej obepíná od hlavy až k patě. Kovová konstrukce telefon stáhne a utěsní všechny spáry, navíc je pod ní zapuštěný displej, který konstrukce chrání.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Plechový kryt stáhne a utěsní telefon

Siemens svoji novinku neřadí mezi pancéřované mobily, které vydrží naprosto vše. Je to ale telefon se zvýšenou odolností, takže mu nevadí, když někam spadne, když jej „omylem“ zahrabete do písku nebo s ním zažijete průtrž mračen. Přímo do vody bych asi M65 nepotápěl, netroufám si odhadnout, jak by si s kapalinou poradila třeba drátěná mřížka nad reproduktorem.

Oživeno: V diskusi pod článkem se objevila poznámka product managera Siemensu Daniela Mikuleckého – „Než jsem Vám ten vzorek posílal, potápěl jsem jej "až po uši" v hrnku vody. Druhým testem byl pád tlf. z druhého patra. Na beton.  No, zdá se tedy, že vydržel.“ Takže své výroky trochu beru zpět, s M65 se můžete i potopit.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Nateče? Nenateče?

Trochu doufám, že bychom pro delší zkušenosti mohli získat telefon, se kterým skutečně vyzkoušíme, co všechno vydrží. Už teď jsem ale se Siemensem trochu házel a přežil.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Tohle Siemens ukazuje na oficiálních fotografiích

Kombinace šedého plastu a oranžové pryže není zrovna elegantní a o Siemensu M65 se asi nedá říct, že je krásný. Neříkáme to ale ani o batohu nebo o stanu, hlavní je především funkčnost. Podle rozměrů a hmotnosti jde o malý a středně těžký telefon, na pohled ovšem vypadá masivně.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Ve skutečnosti není tak velký, jak by se mohlo zdát 

Displej: ale jde to

Siemens v M65 poprvé použil velký displej s rozměry 31 × 42 milimetrů. Stejný se postupně objeví i v dalších již uvedených modelech CX65 a S65. Rozměrům ale příliš neodpovídá rozlišení 132 × 176 bodů, tak velký displej by si určitě zasloužil víc. Vinou rozlišení jsou obrázky na displeji jakoby trochu rozmazané. Displej je ale aktivní a dostatečně kvalitní, zobrazí pětašedesát tisíc barev, takže nad rozlišením můžeme trochu přivřít oko.

Klepněte pro větší obrázek Displej je trochu hrubší, ale celkově vypadá dobře

S větším displejem se poprvé objevuje inovované uživatelské prostředí. Je zde více místa na obrázkovou tapetu a ikonky i písmo může být větší. Celkově jde však stále o Siemens, struktura maticové hlavní nabídky je stejná jako u jiných jeho modelů. Nevím, co si myslet o stylu ikonek, které vypadají, jako by je někdo během hodiny nakreslil v Malování. Když jsem tento grafický styl viděl při představení telefonu, byl jsem přesvědčen, že jde jen o dočasný návrh. Zjevně tomu tak nebylo. Doufejme, že nejvyšší model S65 bude i v tomto směru trochu serióznější.

 
Hlavní nabídka s kreslenými ikonkami (dvě různá grafická témata)

V nabídce lze zvolit velké písmo, kdy se na displej vejde pouze jedna položka. Podle mého názoru je to ale už hodně velké plýtvání místem. Zvětšení fontu se navíc vůbec netýká textových zpráv, kde by se to určitě některým uživatelům hodilo.

  
Znaky jsou po zvětšení opravdu velké, ale už se zde plýtvá místem

Kromě toho, že na pozadí displeje můžete vložit libovolný obrázek, nabízí M65 také grafická témata. Ta umí kompletně změnit barevnost nabídky telefonu; je to ostatně vidět na obrázcích.

   
  
Stále stejný telefon

Klávesnice: divná, ale dobrá

Tlačítka klávesnice nejsou příliš rozměrná, ale prst se na ně dobře trefuje a nedělám žádné překlepy. Klávesy ve středním sloupci jsou vyrobeny z tvrdého plastu, boční sloupce jsou z trochu měkčího materiálu. Funkční tlačítka podivných tvarů jsou po dvou zmáčknuta k sobě, ale ani v tomto případě si nemyslím, že by byl s ovládáním nějaký problém. Jen s joystickem si zatím ještě nejsem úplně jistý. Plastová kostička je docela zapuštěná a do stran se s ní nemanipuluje příliš dobře.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Joystick nepatří k nejlepším 

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Podsvětlení klávesnice 

Pro zapnutí telefonu stačí podržet červené tlačítko. Nesmíte ale zapomenout ještě jednou z bezpečnostních důvodů potvrdit, že to se zapnutím myslíte vážně, jinak se telefon po chvilce sám vypne.

 Popisku netřeba


V následující kapitole dokončím popis hardwaru a zaměřím se na ovládání Siemensu M65. Vejde se do ní také část věnovaná telefonování.

Témata článku: Siemens, , Siemens M65, Tvář, Kostička, Jediný příjem, Vlhké prostředí, Boty, Dlouhá textovka, TV +, Armageddon, Šesté místo, Mezinárodní předčíslí, Chytrá funkce, Oko, Test, Testovací vzorek, Běžné číslo, Podprůměrná hodnota, Jednoduchá navigace, Odolné provedení, Okov