Siemens M65: obří uživatelské zkušenosti

Když jsme pro vás připravovali recenzi Siemensu M65, slíbili jsme, že se na tento odolný telefon znovu podíváme po delších zkušenostech. Sliby plníme, a tak si nyní můžete přečíst článek o našich zážitcích s finální verzí neobvyklého mobilu, který je určen k drsnému zacházení.

Klávesnice, displej: mohlo by být lépe

Siemens M65 má velký displej s podporou pětašedesáti tisíc barev. Je velmi dobře čitelný, na přímém slunci je to samozřejmě o něco horší, ale žádné větší problémy jsem neměl. V řadě diskuzí najdete stížnosti týkající se horšího rozlišení, ale myslím si, že tato výtka není oprávněná, displej podle mě patří k lepšímu průměru. K displeji mám však jinou výhradu – je na něm zřetelně vidět každý otisk prstu. Nezbývá nic jiného než ho občas přeleštit.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Displej telefonu ve vypnutém stavu 

Horší mi ale připadala klávesnice. Problém byl hlavně se středovou řadou kláves, která mají trochu jiné provedení. Zatímco ostatní klávesy se tiskly jistě a pohodlně, po středovém sloupci mi prst mírně sklouzával. Velký podíl na tom má i fakt, že jsou tyto klávesy hodně těsně u sebe. Klávesnice sice vypadá efektně, ale designu musela bohužel ustoupit pohodlnost ovládání.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Střední sloupec je jiný než okolní

Zato práci s joystickem bych označil za nadprůměrnou. U prvního vzorku M65, který jsme měli v redakci k dispozici, jsme byli překvapeni, jak ztuha se joystick pohybuje do stran. U modelu, který mám nyní, je situace o poznání lepší. Pokud ovšem máte zkušenosti s ovládáním třeba Sony Ericssonu T610, bude to pro vás zpočátku velká změna, ale na joystick jsem si rychle zvykl. Reaguje velmi přesně, nestávalo se mi, že bych jím omylem pohnul jinam, než jsem zamýšlel, nebo hned napoprvé nepotvrdil nějakou operaci. I prst na něm drží jako přilepený. Trochu mě jen mrzí, že má v pohotovostním stavu pevně nastaveno, co se má spustit, když s ním pohnete do určité strany.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Detail joysticku

Funkční klávesy umístěné po stranách joysticku mohly být větší, nebo alespoň trochu posunuté dál od tlačítek pro ovládání hovoru. Situaci zachraňuje hlavně to, že funkční tlačítka jsou z jiného materiálu než klávesy s telefonky, proto se vám nebude stávat, že omylem zmáčknete něco jiného.

Hlavní nabídka: máte rádi komiks?

S grafickým stylem hlavní nabídky jsem měl zpočátku problém. Ani trochu se mi nelíbil, zdál se mi prostě odbytý. Postupem času jsem si na něj ale zvykal. Siemens má zkrátka svůj styl a pro outdoorový telefon se taková nabídka nakonec docela hodí. Ovšem u elegantního S65 si ji nedokážu představit, snad bude jiná.

Jestliže vám styl hlavní nabídky nebude vyhovovat, můžete se to pokusit vylepšit schématy, které ho barevně poupraví. Pokud ani to nepomůže, můžete se hlavní nabídce téměř úplně vyhnout tím, že si pod jednotlivá tlačítka přiřadíte nejčastější funkce a budete je spouštět přímo z pohotovostního stavu. Zvláštní funkce se dají nastavit i pro obě funkční tlačítka.

  
Hlavní nabídka v různých grafických schématech

V hlavní nabídce mohou být zobrazeny buď všechny ikony pěkně vedle sebe, nebo lze zapnout velké písmo. Tato funkce ale není vyřešena nejlépe. Po jejím zapnutí sice na displeji uvidíte vždy jen jednu položku, ovšem velikost ikon se nezmění a také popisky mohly být vzhledem k velikosti displeje klidně dvojnásobné – půlka displeje zůstává nevyužitá.

  
Aktivace režimu velkých písmen • hlavní nabídka a další úroveň menu s velkými písmeny


Další kapitola nabídne podrobný pohled na hlasové funkce, telefonní seznam, psaní textových a MMS zpráv

Témata článku: Siemens, Siemens M65, Nejrůznější způsob, Podrobný pohled, Zkušenost, Malý výběr, Outdoorový model, Určité data, Drobná vada, Nejmenší podrobnost