Siemens M75: tank mezi mobily (velký test)

Nevadí mu pády, prach ani déšť. M75 je dalším zástupcem v řadě úspěšných odolných telefonů Siemens. V obrněném těle se ukrývá špičková výbava zahrnující megapixelový fotoaparát, Bluetooth, MP3 přehrávač nebo slot pro paměťové karty.

Abyste se nenudili

V telefonu najdeme tradičně velmi pestrou nabídku doplňkových funkcí. Nemůže chybět kalkulačka, převodník měn nebo výpočet světového času; jsou zde i stopky nebo odpočet. Vše je opět stejné jako u starších Siemensů řady 65, takže je k dispozici i hlasový záznamník, který je ovšem v průběhu hovoru deaktivován.

 
Poznámky • hlasový záznamník

Stejně jako u nového Siemensu CX75 je i odolný telefon vybaven funkcí Push to talk. Její pojetí je stejné jako u modelu CX70 a tedy značně odlišné od telefonů značky Nokia. S telefony Siemens si funkci Push to talk u nás nevyzkoušíte, technologie Eurotelu je nepodporuje.

 
Nabídka Push to talk • kalkulačka • převodník jednotek

Pokud vám některá funkce v telefonu bude přeci jen chybět, můžete si ji nainstalovat ve formě javové aplikace. Několik zajímavých programů je již připraveno, například jednoduchý editor obrázků či návody na přípravu koktejlů. Častěji však Java najde využití v oblasti her. Ty jsou v telefonu připraveny tři. Nejde o žádné novinky, všechny už jsme měli možnost vidět u některých starších modelů a jsou stejné jako u CX75.


Nabídka her: přeďelávka legendárních Worms • Rallye • lodní bitva

Datová komunikace

V nabídce datových služeb nového Siemensu nejvíce zujme Bluetooth. Tato technologie u bývalého modelu chyběla. Zastoupen je také infraport a s počítačem můžete telefon samozřejmě propojit i kabelem. Vyzkoušel jsem propojení s kabelem DCA-510 určeným pro starší modely a vše fungovalo bez jediného problému.

 Možnosti datového spojení

Obousměrná výměna souborů s počítačem probíhala bez problémů jak prostřednictvím infraportu, tak přes Bluetooth. Modrozubé spojení jsem vyzkoušel i se sluchátkem - vše fungovalo tak jak má.

Komunikace s programem Siemens Data Suite, který je určen pro správu starších Siemensů, fungovala i s novinkou. Stejně tak běžela i synchronizace adresáře, upomínek v kalendáři, úkolů a poznámek s Outlookem. K novým modelům však bude zřejmě připraven nový program pro správu a synchronizaci.

 Telefon lze synchronizovat i vzdáleně, přes server

Datovou komunikaci v síti GSM zastupuje GPRS třídy 10, EDGE bohužel chybí. Díky hardwarovému modemu se přes Siemens můžete připojit z počítače. V telefonu je připraven i wapový a jednoduchý internetový prohlížeč. Stejně jako u e-mailového klienta se však potýká se špatným zobrazením českých znaků.

 
Wapový prohlížeč • prohlížení webových stránek - bohužel bez správné češtiny

Předurčen k úspěchu

Nový Siemens M75 se povedl. Robustní design odpovídá zaměření telefonu a trochu větší rozměry nejsou na závadu, přístroj se alespoň lépe a jistěji drží. Odolnost jsme zatím nemohli prověřit, ale nový Siemens ve finální verzi určitě podrobíme drsnému crashtestu.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 
Líbí se vám?

Vzhled telefonu považuji za atraktivnější než u chromem zdobeného modelu CX75. Oba telefony nabízejí zcela shodné funkce, ale cena odolného modelu bude zřejmě o něco vyšší, právě pro svoji zvýšenou odolnost. Cena telefonu je velmi příjemná: začíná pod osmi tisíci korunami. 

Nokia 5140 

Mezi ostatními výrobci nemá Siemens M75 žádnou velkou konkurenci. Telefon se zvýšenou odolností nabízí v současnosti pouze Nokia. Její 5140 je však zastaralá a na moderními funkcemi nabitý Siemens nestačí. Nokii příliš nepomůže ani aktualizovaná verze 5140i (recenze).

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Nová Nokia 5140i

Podrobné parametry telefonu najdete v katalogu mobilů


Plusy a minusy

+ zvýšená odolnost
+ Bluetooth
+ přehrávač MP3
+ podpora paměťových karet

- příliš strohá grafika hlavní nabídky
- menší displej oproti předchůdci
- malá tlačítka klávesnice
- špatné zobrazení češtiny v e-mailech a prohlížeči
- zkracování zpráv


V poslední kapitole
je připravena rozsáhlá fotogalerie, ve které najdete snímky uvedené v textu a mnoho dalších fotografií, které jste doposud neviděli

Témata článku: Siemens, , Nokia 5140, Nokia 5140i, Siemens M35i, Siemens M65, Siemens M75, Siemens ME45, Obrněný mobil, Mez, Výrazné odlišení, Velký, Premiant, Mobil, Velký test, Pevný kov, Tank, Test, MOBI, Hrana spodní, Špatné zobrazení, Odolný plast