Siemens M75: tank mezi mobily (velký test)

Nevadí mu pády, prach ani déšť. M75 je dalším zástupcem v řadě úspěšných odolných telefonů Siemens. V obrněném těle se ukrývá špičková výbava zahrnující megapixelový fotoaparát, Bluetooth, MP3 přehrávač nebo slot pro paměťové karty.

Vzhledem k tomu, že je funkční nabídka úplně stejná jako u modelu CX75, dovolím si zkopírovat některé části textu z jeho recenze. Psát stejné věci dvakrát je zbytečné.

Bohužel nemáme k dispozici finální telefon a firmware pochází ze staršího modelu S65. Je to znát na grafice nabídky i prostředí. Pokud si chcete přečíst o zkušenostech s prodejním vzorkem telefonu, přečtěte si tento novější článek.

V nabídce nic nového

Po zapnutí se telefon jako tradičně zeptá, zdali to myslíte opravdu vážně. Pokud jste si jisti svým rozhodnutím, uvítá vás staré známe prostředí. Nic se nezměnilo – v horním stavovém řádku najdeme ukazatele stavu signálu a baterie, popřípadě stavové ikony, pod nimi název operátora, ve spodním stavovém řádku popisky funkcí kontextových kláves a nad nimi informace o datu a čase. Na pozadí můžete mít pochopitelně libovolnou tapetu.

  
Pohotovostní displej • hlavní nabídka maticová • nabídka s velkým písmem ve formě ikon

Nemilé překvapení vás čeká při vstupu do nabídky. Ta je standardní, maticová s devíti prvky. Siemens M65 jsme kritizovali pro nabídku podivně vykreslenou, jako nějaký comics. Kritizovali jsme také hlavní menu modelu S65 jako příliš strohé, bez dostatečně výrazného odlišení jednotlivých ikon, které jsou navíc velmi kostrbaté. Hlavní nabídka nové M75 má blíže ke druhému případu. Ikony jsou malé, pouze bílé s lehkými šedými stíny a oranžovými doplňky. Při zběžném pohledu nerozeznáte jednu od druhé. Vybraná ikona se nepatrně zvětší a zahalí se do bleděmodrého odstínu. Nejsem sice zastáncem omalovánek jako u některých asijských telefonů, ale přílišná strohost také škodí (Oživeno: finální verze telefonu má ikony podobně strohé, ale každá je jinak barevná, což usnadňuje orientaci).

Pokud nerozeznáte symboliku jednotlivých ikon, jsou jejich názvy zobrazovány v levém horním rohu displeje. V pravém rohu se pak vždy zobrazuje číslo odpovídající zrychlené přímé volbě. Vnořené nabídky jsou pak už jen textové. Na displej se vejde sedm řádků položek. Pokud by vám bylo písmo příliš malé, můžete si nechat nabídku zobrazit jako jednořádkovou s opravdu velkým písmem. Způsob zobrazení můžete automaticky měnit s vyzváněcími profily.

 
Ukázka připravených schémat

Struktura nabídky a v podstatě nabídka celá je stejná jako u Siemensu S65. Dokonce i standardní grafické schéma je stejné, tedy inverzní. Vybrat si však můžete z pěti dalších předinstalovaných grafických schémat. Ta jsou stejná jako u modelu CX75, ale není vyloučeno, že se v prodejní verzi M75 objeví ještě trochu jiná schémata.

Telefon je při procházení nabídky svižný. Nezastaví se ani při vyhledávání v plném seznamu a procházení galerie.

Konečně megapixel

Pořádný fotoaparát mnohým aktivním uživatelům Siemensů M65 jistě chyběl. Při sportování, pro které jsou odolné telefony určené především, se totiž naskytne mnoho atraktivních příležitostí něco vyfotit. Novinka má fotoaparát s rozlišením jednoho megapixelu, se kterým lze vytvářet obrázky o velikosti 1280 × 1024 bodů.


Hledáček fotoaparátu • možnosti nastavení

Prostředí fotoaparátu je stejné jako u předchozích modelů. Nastavit lze menší rozlišení, barevný mód, samospoušť nebo vyvážení bílé. Noční režim fotoaparát nemá, stejně tak dioda na přisvícení chybí. Joystickem lze měnit kompenzaci expozice a přibližovat scénu zoomem. Ten však pracuje pouze na principu výřezů.

Ukázkové fotografie v plném rozlišení:

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Pokud chcete vytvářet vyvážené snímky, musíte se naučit aktivně používat kompenzaci expozice. Fotoaparát totiž evidentně používá středovou metodu měření jasu a pokud se uprostřed záběru nachází nějaký světlejší objekt, bude celý snímek tmavý a naopak. Kvalitativně jsou snímky stejné jako u Siemensu CX75 – na fotomobil poměrně slušný výkon, ale na premianty v podobě Nokií 6630, 6681 nebo Sony Ericssonu S700i nemá.

Natáčet můžete i video s rozlišením 176 × 144 bodů. Také zde máte možnost různého nastavení, délka však není omezena jen volnou pamětí ale časovým úsekem devadesáti sekund. Standardně se také nabízí možnost natáčení v menším rozlišení a s omezením délky pro použití do MMS zprávy.


Hledáček v režimu videa • nastavení videa

Telefonování a adresář

Stejně jako u modelu CX75 si musím postěžovat na hlasitost sluchátka, která v hlučeném prostředí nemusí být dostatečná. Zvuk je ale čistý, bez praskání či skřehotání, a nechybí mu ani basová složka. Kvalitní je také reprodukce při aktivovaném hlasitém odposlechu, který ovšem opět není příliš hlasitý.


Vyzváněcí profily • nastavení vyzvánění

Zvonění obstarává 40 hlasů nebo jakákoli skladba či zvuk ve formátu MP3. Hlasitost zvonění je již dostatečná a i při maximální hlasitosti překvapivě kvalitní. Zvuku by jen prospělo zvýraznění basů. Vyzvánění je možné rychle ztlumit přidržením hvězdičky. Samozřejmostí jsou vyzváněcí profily.

Adresář je úplně stejný jako u modelu CX75 nebo ostatních telefonů řady 65. Prostoru ke zlepšování příliš nedává, ale chybějící hlasové vytáčení by se někomu mohlo hodit.

 
Adresář - při synchronizaci se přenesou znaky s diakritikou • vyhledávání v adresáři • náhled na kontakt

Můžete si vybrat, zda chcete využívat adresář v telefonu nebo na SIM kartě. Rozhodování jistě nebude nijak dlouhé, protože do telefonu se vejde až tisíc vícepoložkových záznamů; pokud pro tento počet zbývá dostatek prostoru ve sdílené paměti. Ke každému kontaktu můžete přiřadit kromě jména a příjmení také pět čísel, dvě e-mailové adresy, webovou adresu, přezdívky pro komunikační programy, název firmy nebo i poštovní adresu. Zadat můžete i datum narození, které funguje zároveň jako upomínka v kalendáři. Samozřejmostí je možnost přiřazení fotografie, která se zobrazí při vyzvánění na displeji.

  
Editace záznamu • kontakty lze rozdělit do skupin


Čtvrtou kapitolu začneme zhodnocením funkcí pro tvrobu zpráv, dále si budeme pouštět hudbu a podíváme se, jak je na tom telefon s pamětí. Nahlédneme také na možnosti organizace času

Témata článku: Siemens, , Nokia 5140, Nokia 5140i, Siemens M35i, Siemens M65, Siemens M75, Siemens ME45, Tank, MOBI, Hrana spodní, Velký test, Pevný kov, Mobil, Premiant, Mez, Výrazné odlišení, Velký, Test, Obrněný mobil, Špatné zobrazení, Odolný plast