Siemens ME45: zkušenosti s odolným telefonem

Siemens ME45 už tu s námi nějakou dobu pobývá. Jeho pevný krunýř a slušná nabídka funkcí z něho činí stále zajímavý telefon. V mých rukou si ME45 opravdu užila. Mobil plaval, létal, padal, přitom stále volal a posílal textovky. Nevěříte? Pak čtěte tento článek.

Profily

Se aktivují horním tlačítkem hlasitosti na boku přístroje. Občas střídám Normální a Tichý profil, a to jen kvůli přepínání vibrací, které mám aktivní v jednom z nich. Většinou však vystačím s „pípem“. Telefon pak při příchozím hovoru nebo SMS zprávě jen krátce, ale slyšitelně pípne. „Píp“ se aktivuje z pohotovostního režimu dlouhým stiskem hvězdičky a následně pravým tlačítkem pod displejem.

Vyzvánění/Tóny

Uvítal bych více „normálních“ zvonění. Když chci poslouchat melodie, pustím si raději walkmana. Uznávám však, že někomu se takové vyzvánění může líbit a u ME45ky si jistě  přijde na své. Zvonění je hlasité, některé melodie při maximálním nasazení dokážou rozvibrovat okenní tabulky naší stoleté chalupy. Ještě zmíním praktickou možnost umlčení zvonícího mobilu dlouhým stiskem hvězdičky. Telefon vyzvání dál, jen to už není slyšet. Volající nic netuší a my můžeme hovor, pokud mezitím nespadl do schránky, klidně přijmout.

Třikrát a dost!

Tak tohle je vlekoucí se „vada“ Siemensů - bezpečnostní kód třikrát a dost! A co teprve spořič displeje chráněný heslem. Zatím jsem neměl odvahu jej třikrát zadat špatně. Vím, existují programy, které takto blokovaný telefon opět oživí a dělají to na rozdíl od servisu Siemens zadarmo. Práce s nimi je ovšem poněkud riziková a může být v některých případech příčinou dalších starostí. Ptám se tedy, proč výrobce konečně nezruší tuto nesmyslnou šikanu legálních uživatelů.

Nechce se mi věřit, že by někdo ve volných chvílích nazdařbůh zkoušel zadávat třeba jen šestimístný kód, aby si odblokoval odcizený telefon.V tomhle je lepší Nokia, která majitele neomezuje počtem pokusů. I když mám dosud v živé paměti modely 5110 a 3210, kdy se při aktivované ochraně „Pouze tato SIM“ nedařilo zprovoznit telefon s jinou SIM kartou, i když byl zadán správný kód zámku. Někdy se to povedlo na padesátý pokus, někdy vůbec a byl nutný zásah „hrubou silou“ pomocí počítače.

Vydrží? Vydrží!

Nechci se nyní zabývat populární dobou provozu na jedno nabití akumulátoru. Pohovořím o tom, co telefon vydrží jako outdoor.  Pokud to ale někoho zajímá, běží mi 3-4 dny s vypínáním na noc. Provolám zhruba 6 hodin měsíčně. Indikátor baterie je spolehlivý a ukazuje úbytek náboje plynule. I když je již zcela prázdný, telefon ještě dovolí několik krátkých hovorů.Svojí ME45ku nosím bez pouzdra. Při transportu v kapse či tašce u mne nemá vyhrazené žádné teplé místečko a často sdílí stísněný prostor se svazkem klíčů nebo jinými škůdci. Přesto na něm nejsou patrné žádné vrypy a ani se neošoupává. Tlačítka se neloupou, a to je používám opravdu hodně.

Moje ME45ka již měla příležitost několikrát telefonovat v dešti, i když jsem měl zpočátku jisté obavy. Oproti Siemensu M35 je lépe utěsněn kryt baterie. Západky tvoří miniaturní páku a poněkud přitlačují kryt k těsnění. Mohu zodpovědně prohlásit, že telefon vydržel. Ani sklíčko se zevnitř neopotilo, což se bohužel nedá říct o mých „značkových“ hodinkách s nápisem „Water Resist 300m“, které jsem opravdu nekoupil na tržišti.

Jednomu mému známému spadla ME45ka do horkého roztoku technické sody. Ihned ji vylovil, otřel a telefon žije vesele dál. Již několik měsíců od této politováníhodné události.
Přístroj se snažím uchránit pádům a většinou se mi to daří. Ty dosavadní přestál bez jakékoli újmy, byť třeba jen vzhledové. Viděl jsem několik ME45 s prasklým krytem. Všechny i přes svůj žalostný stav fungovaly.

Můj kamarád jel s ME45kou v kapse u kalhot na kole a podle vlastních slov při rychlosti 15km/h nezvládl řízení. Nejhorší újmu neutrpěl on, nýbrž, jak správně tušíte, telefon. Nalehl na něj stehnem a 100kg živé váhy udělalo své. Nevydržel displej, telefon jinak funguje dál. V souvislosti s odolností tohoto telefonu si dovolím malou perličku. Jak už jsem zmínil, s telefonem dostanete CD s programy. Po vložení do mechaniky a výběru ME45 se zobrazí úvodní informace, jejíž část si zde dovolím citovat:

„ME45 nezkazí dobrý večer. Na plném stole se něco rozlije a politý je také Váš mobil – a je po náladě. To není problém pro ME45. Vy můžete být bez obav. To je opravdu uklidňující.“
Nelenil jsem a zavolal do pražské pobočky Siemens. Zajímalo mě, jestli se na tuto informaci mohu spolehnout. Technik se zhrozil a přemlouval mne, ať to proboha nedělám, nechci-li telefon zničit. Podle něho je odolný leda tak proti zpoceným lidem.

Zajímalo by mne, jak se řeší reklamace závad způsobených vniknutím kapaliny, když to Siemens na zmiňovaném CD nepřímo doporučuje. V servisu, který je znám svou alergií na zoxidované desky plošných spojů…

Několik postřehů

Kvalita reprodukce je dobrá, nejspíše díky sluchátku dostatečně dimenzovanému na zvonění i handsfree. Není však tak dobře vyvážená jako třeba u známého modře svítícího Bosche 909Dual S. I Nokia 6310 nebo Ericsson R320 mi připadaly v tomto směru lepší, snad až na občasné podivné zvuky při vyzváněcím tónu u zmíněné Nokie. Chcete-li ovšem získat ze zvuku ME45 ten nejlepší dojem, porovnejte si kvalitu reprodukce s populárním MT50. Tam jako by člověka na druhé straně škrtil neviditelný padouch.

Při telefonování s vestavěným handsfree si protistrana často stěžuje na špatnou srozumitelnost hlasu. Výrazně se zlepší, když mluví buď jen volaný anebo volající.  Od Siemensu jsem zkrátka očekával vyšší kvalitu této funkce než např. od Alcatelu One Touch db. Nemáte-li zapnutou kontrolu PINem, ptá se vás telefon po každém zapnutí, zda náhodou nesedíte v letadle. Myslí to vážně, pokud mu totiž včas neodpovíte, bez milosti se vypne.

Jedná se jistě o důležitou funkci, která bezpochyby zachránila od pádu mnoho letadel. Lidé, kteří nepoužívají PIN, by však jistě uvítali možnost vypnutí této kontroly. Odemykání klávesnice se provádí dlouhým stiskem klávesy „#“. Následně je nutno zmačknout krátce pravé tlačítko pod displejem. Tohoto zbytečného potvrzování si do sytosti užijí všichni, kdo používají funkci automatického zamykání kláves.

Není mi známo, že by se vyráběl adaptér pro 2 SIM karty pro tento telefon. Můj telefon oproti stížnostem některých uživatelů nevrže, a to ani při opravdu silném stisku, kdy už jsem se obával, že z něj začne kapat voda.

Nevyměním

V tomto článku jsem se věnoval pouze těm funkcím, které běžně používám. Telefon toho samozřejmě umí daleko víc, včetně populárního GPRS. Možná jsem byl v hodnocení ME45ky až příliš přísný. Pro všechny, kdo by se snad pod vlivem mé kritiky chtěli poohlížet jinde, chci zdůraznit, že se jedná o vynikající mobil, který by ve spojení s Nokií 6310 byl pro mne ideálem. Jsem s ním spokojen jako dosud s žádným z desítek mobilů, které jsem kdy vlastnil.

Témata článku: Siemens, Nokia 6310, Siemens ME45, Zkušenost, Velké procento, Blokovaný telefon, Kočička, Blbost, Latinský, Odolné provedení, Povinná výbava, Šestimístný kód, Český název, Odolný telefon, Piškvorka, Příjemná funkce, Zvonící mobil, Legendární Nokia, Rovné sklo, TV mini, Nutný zásah, První kousek, Telefon