Siemens MT50 - zkušenosti čtenáře

Dvojici mobilů Siemens M50/MT50 můžeme považovat za nástupce modelu C45. Oba telefony jsou funkčně stejné, MT50 byl k dostání hlavně u T-Mobilu, M50 i v běžném prodeji. Hlavní novinkou je oproti předchůdcům Java.
Kapitoly článku

Tento typ německého výrobce je jakýmsi nástupcem modelu C45 , který svým vzhledem příliš nezaujal zákaznické publikum. V květnu 2002 se objevili dva noví zástupci třídy M, tentokrát modely M50 a MT50. Telefony jsou to funkčně naprosto totožné, jen se odlišují barevnými kombinacemi krytů a klávesnice. Model M50 se nabízí v lákavé barevné kombinaci Chromium Blue (Modrá s chromově stříbrnou), klávesnice je v barvě stříbrné a bledě modré. Siemens MT50 seženete v usedlejší kombinaci Grooving Metal šedostříbrná, tlačítka klávesnice mají jednotnou stříbrnou barvu.

Na tyto modely můžete ještě včas narazit na internetu, cena okolo 3000 Kč mi připadne jako velmi příznivá. Někoho může označení modelové řady zmást, v sérii M se nabízely výhradně telefony odolné, příznivce outdoorových mobilů však musím zklamat, nejedná se o outdoorové modely. Nyní se však začneme zabývat přednostmi a nedostatky těchto telefonů, budu se věnovat spíše modelu MT50, na který narazíte častěji.

   

Jako vajíčko

Svou hmotností (97 gramů) i rozměry (109 x 46 x 23 mm) patří do lepšího průměru v kategorii těch nejlevnějších  mobilů. Telefon je kulatý jako vajíčko a velmi dobře padne do ruky. Obě barevné kombinace jsou hezké. Telefon nabízí výměnné kryty pod označením Clip-It , používejte výhradně ty originální, těm z druhé ruky se raději vyhněte. Neoriginální kryty sice disponují nižší cenou (270 Kč) oproti těm originálním (449 Kč), jejich demontáž je však velmi obtížná. Hlavně zadní stěny krytů nejsou tvarovány přesně, takže vyjmutí z telefonu vyžaduje opravdu značnou zručnost.

Méně zruční uživatelé často sáhnou po šroubováku , kterým velmi snadno mobil poškodí. Při použití originálního krytu je sejmutí a zpětné nasazení hračkou - jen zlehka zatlačíte a sejmete. Vzhledem k tomu, že vrchní část krytu je vypouklá směrem dopředu, nedoporučuji vám mobil pokládat klávesnicí dolů - mohli byste poškrábat sklíčko displeje.

U telefonu musím pochválit sytě azurové podsvětlení displeje, velkou kritiku si zaslouží nerovnoměrné oranžové podsvícení klávesnice, nejlépe svítí tlačítka 2 a 5, jinak to nestojí za moc. Některá tlačítka nesvítí téměř vůbec. Pod zadní stěnou najdete baterii Li-Ion s kapacitou 650 mAh a pozici pro SIM kartu operátora. Při obyčejném provozu může mobil vydržet až šest dní, pokud budete často telefonovat nebo využívat wap, počítejte nanejvýše se čtyřmi dny.

Pryžová klávesnice

Klávesnice je klasicky rozvržená ve stylu značky Siemens a je vyrobena z pryže, na povrchu je opatřena stříbrnou barvou a při psaní mírně šustí. Ovládání dialogových tlačítek je sice zpočátku mírně nejisté, jakmile si na něj zvyknete, nebude vám dělat sebemenší problémy. Oproti staršímu modelu C45 je ovládání lepší.

 

Co se týče telefonování, kvalita hovoru je poměrně dobrá. Telefon vás může upozornit na druhé příchozí volání (slabé pípání při hovoru právě probíhajícím), nabízí i konferenční hovory. Můžete si nastavit minutové pípání a na displeji sledovat, kolik máte provoláno. V telefonu se nachází paměť pro deset zmeškaných volání, deset přijatých hovorů a deset volaných čísel. Telefonní seznam v mobilu pojme maximálně padesát kontaktů, zbytek se ukládá do SIM karty.

Kontakty jsou jednopoložkové a lze je dělit do čtyř skupin: VIP, Volný čas, Rodina a Kancelář. Skupiny můžete přejmenovat dle vlastní libosti, měnit lze i přiřazené symboly a melodie, pak vždy poznáte, kdo asi volá. Padesát libovolných kontaktů můžete doplnit o bitmapu (obrázek), která se při příchozím volání objeví na displeji.

 

Mobil nabízí jednohlasné zvonění, pro použití je připraveno dvacet melodií standardních a čtyři další pozice čekají na melodie stažené. Další melodie lze ukládat do galerie, lze je stahovat přes wap nebo je do mobilu ládovat přes kabel z počítače, vestavěný skladatel chybí. Podporován je také formát MIDI. Různé zvuky lze použít pro vyzvánění, upozornění na příchozí textovky nebo alarm. Siemens MT50 taky nabízí možnost vytvářet velmi dlouhé textovky o délce až 760 znaků, každá taková textovka je odesílána po 160 znacích. Pokud chcetě vědět, zda textovka dorazila příjemci, není problém aktivovat doručenky.

Píšeme textovku

Psaní výrazně usnadňuje kvalitní český slovník T9, další slova lze telefon naučit. Text lze mírnějším způsobem formátovat - můžete přidat řádky, písmo podtrhnout nebo označit, zvolit střední písmo aj. Díky podpoře rozšířených textovek EMS text snadno obohatíte o melodii, obrázky (bitmapy), spořiče displeje (screensavery) či animaci (sekvence čtyř obrázků). Zprávy si můžete uložit do telefonu, kam se jich vejde pětadvacet, navíc když využijete sdílenou uživatelskou paměť 228 kB a zprávy uložíte do archivu, tak se jich do telefonu vejde ještě mnohem více.

Pro psaní máte k dispozici tři řádky, pro čtení pak o jeden více. Telefon podporuje wap ve verzi 1.2.1, surfování je znatelně rychlejší, použijete-li GPRS - je podporována konfigurace 4+1 timeslot. V menu prohlížeče si můžete zvolit velikost zobrazovaného písma, buď tři nebo čtyři řádky zobrazovaného textu. Používáte-li služeb více operátorů , přijde vám vhod pět profilů nastavení wap, slouží i pro stahování melodií, bitmap, spořičů a javových her. Zajímavou doplňující funkcí je galerie obrázků, zde najdete poměrně obsáhlý seznam obrázků, animací a spořičů. Největším přínosem je podpora standardu Java.

 

Výčet základních funkcí

Paměť telefonu ukrývá dvě hry – Windsurfing (surfování na prkně po rozbouřeném moři) a Moorhuhn (střílíte poletující slepice). Obě hry je samozřejmě možno smazat a nahradit jinými. V současné době je u nás k dispozici velké množství her různých kategorií a aplikací pro tento model (e-mailový klient, kalkulačka, stopky atd.). U her a aplikací bych uvítal jejich rychlejší spouštění.

V položce Kontakty najdete jednoduché upomínky. Jsou rozděleny na dvě skupiny - schůzky a přání. Jsou doplněny datem, časovým údajem a jednoduchým popisem. Položka schůzky vás může upozornit na brzkou schůzku s vaším známým nebo vám nabídne zavolání na přednastavené telefonní číslo. Položka přání upozorňuje na důležitou událost nebo narozeniny někoho z vašich blízkých, v den jeho oslavy se na displeji rozzáří narozeninový dort a telefon nabízí textovou zprávu s blahopřáním. Kapacita organizéru je padesát položek.

   

Mobil nabízí opakovaný budík, jednoduše si jej přednastavíte a pak si ho celý týden nemusíte všímat. Vždy vás spolehlivě vzbudí, je opravdu velmi hlasitý. Mobil při buzení dokonce vibruje, navíc leckoho potěší, že je funkční i při vypnutém telefonu.


V druhé kapitole vám povím, co mi na telefonu konkrétně vadí. Taky vám řeknu, odkud stahovat obrázky či melodie.

Témata článku: Siemens, Siemens A50, Siemens MT50, Následující část, Zajímavý obrázek, Zkušenost