Siemens MT50: tak trošku nový mobil (test)

Siemens bezesporu patří k těm výrobcům mobilů, u kterých se s novými modely v poslední době doslova roztrhl pytel. Všechny nově představované mobily však nejsou žádnými převratnými novinkami, jen vylepšují stávající modely.

Mobilní telefon Siemens MT50 (stejně jako jeho dvojče M50) je přesně takový – sundáte-li mu přední i zadní kryt, spatříte ve skutečnosti model C45, který je již delší dobu v prodeji. Připomíná vám to postup některého jiného mobilního výrobce? Ano, máte pravdu – přestože tělo přístroje zůstává srovnatelné s předchozím typem, změn doznalo vnitřní vybavení přístroje.

Čím se tedy MT50 od Cé pětačtyřicítky odlišuje? Nový model má o poznání větší vnitřní paměť, podporuje již rychlé datové přenosy s využitím paketového přenosu dat technologií GPRS. Hlavní – a také všude náležitě prezentovanou – novinkou je podpora mobilní Javy.

Hezky od podlahy

Vzhled tedy není žádnou převratnou novinkou. Protože telefon má vyměnitelný přední i zadní kryt, můžete náležitě měnit jeho vizáž kdykoli se vám zachce. Model MT50 nabízený T-Mobilem se od svého sourozence M50 liší v podstatě jen jiným použitým krytem. Jiná je také barva podsvícení displeje u obou mobilů – zatímco u M50 září displej do noci oranžovou barvou, u MT50 svítí o poznání méně výraznou blankytně modrou.

   

Horší je to již s podsvícením klávesnice, které se v žádném případě nedá nazvat slovem rovnoměrné. V noci sice bezpečně najdete všechna tlačítka, ale některé z nich svítí o poznání více než ostatní.

Displej je stejný jako u staršího modelu C45, na rozdíl od kterého je však zapuštěn poměrně hluboko pod klenutým sklíčkem předního krytu. Při bočním pohledu tak část displeje vůbec nevidíte a zbytek je deformován čočkovitým efektem překrytu.

 

Klávesnice tohoto mobilu doznala také změn, protože již není vyrobena z tvrdé pryže jako u modelu C45, díky čemu se na ní o poznání lépe píše, protože tlačítka mají poměrně jistý stisk a množství překlepů je tak poměrně nízké. Rozmístění funkčních kláves je však stejné jako u ostatních mobilů této značky.

Rychlosti psaní také pomáhá český slovník T9. Té devítku můžete však použít nejen pro psaní textových zpráv, ale v podstatě kdekoli, kde zadáváte text – ať již třeba ve wapovém prohlížeči nebo při zadávání položek to telefonního seznamu.

Telefonní seznam umožňuje uložit až padesát kontaktů přímo do vnitřní paměti telefonu. Telefonní seznam však není vícepoložkový, což však není v této kategorii mobilních telefonů příliš velkou nectností.

 

Potěší však existence kategorií. Kategorie lze současně chápat jako profily a s jako takovými s nimi lze také nakládat. K dispozici máme čtyři skupiny (volný čas, rodina, kancelář a VIP). Každé z těchto skupin můžete přiřadit jinou vyzváněcí melodii. Můžete také filtrovat příchozí hovory – chcete, aby se vám dovolala jenom rodina a všechny ostatní příchozí hovory aby mobil ignoroval? Není problém, protože tohle vše tento drobeček dokáže.

 

U vyzváněcích melodií se ještě na chvíli zastavíme. Kromě dvaceti běžných „siemensích“ melodií máte k dispozici ještě čtyři pozice pro vlastní vyzvánění. Mobil však neobsahuje notového skladatele a tak zůstává vaše volba omezena pouze na melodie stažené prostřednictvím wapového prohlížeče. Vlastníte-li však osobní počítač, můžete do počítače nahrát libovolnou melodii ve formátu MIDI přes datový kabel.

   

Dobrý tip: k práci s telefonem a k nahrávání melodií můžete poměrně dobře využít nejen software pocházející přímo od Siemensu, ale také například freewarovou aplikaci Sx35.

Zajímavá je také možnost práce s mobilem přímo ze stolního počítače prostřednictvím datového kabelu. Pomocí aplikace Siemens Data Exchange můžete pracovat s vnitřní pamětí vašeho mobilního telefonu pracovat jako s dalším pevným diskem. Díky tomu můžete například nové vyzváněcí melodie nebo logo na displej nahrávat do mobilu stejně, jako byste kopírovali data na obyčejnou disketu. Stejným způsobem můžete například zálohovat celý telefonní seznam nebo textové zprávy uložené do archivu, které se do stolního počítače přenesou jako běžné textové soubory.

 

Textové zprávy odesílané ze Siemensu mohou být pořádně dlouhé – 760 znaků v jedné zprávě považuji za dostatečný počet. Při odeslání však budou rozkouskovány na odpovídající počet textovek běžné velikosti. Díky podpoře standardu EMS tak můžete ve svých zprávách nejen formátovat text, ale také do textu připojovat obrázky, animace či krátké hudební sekvence.

Příchozí textovky se ukládají do vnitřní paměti ( 25 zpráv) i na SIM kartu – celkem tedy může mobil přijmout až padesát textovek. Velkou výhodou je však možnost uložit textovku do již zmiňovaného archivu, který může být více než obsáhlý, protože k dispozici máte více než 220 kB vnitřní paměti.

Rozšiřitelnost: Java

Z časově-organizačních funkcí jich v telefonu moc nenajdete. Je zde totiž jen poměrně jednoduchý upomínkovník. Upozorněni tak můžete být buď na blížící se schůzku, telefonní hovor či na obyčejnou textovou poznámku. Pod položkou Přání se neskrývá nic víc ani nic míň než upozornění na nějaké rodinné výročí. Již nikdy nezapomenete na narozeniny své drahé polovičky – váš nový mobil vše pohlídá za vás!

 

Stejně jako snad u všech Siemensů lze použít budík, který lze nastavit na každý den individuálně – například o víkendu se můžete nechat budit jinak než ve všední den.

Wapový prohlížeč sice příliš nepřekvapí, na druhou stranu však ve srovnání s mobily jiných značek disponuje několika zajímavými vymoženostmi. Pro wap můžete použít paketové přenosy GPRS nebo běžné datové přenosy. Nastavit si můžete pět různých wapových profilů a v případě, že vlastníte několik SIM karet, využít vždy ten nejvýhodnější. Při prohlížení wapových stránek můžete kdykoli okamžitě měnit velikost použitého písma pouhým stisknutím tlačítka s křížkem – na displeji tak zobrazí tři nebo čtyři řádky. Podobným způsobem můžete také z displeje odstranit spodní stavový řádek a využít jako pro surfování celou plochu displeje.

Wapové připojení lze použít také pro stahování obrázkových log operátora, vyzváněcích melodií nebo také her či programů vytvořených v programovacím jazyce Java, která se postupně stala velkým hitem dneška.

Snad každý nově představený mobil již umí Javu – všichni výrobci i operátoři si od těchto aplikací slibují jistotu vysokých budoucích příjmů. Java vám totiž kromě her dokáže rozšířit váš nový mobil o jakoukoli funkcí, na kterou zapomněl výrobce. V brzké budoucnosti tak díky Javě můžeme ve svých mobilech přivítat například emailové klienty či ICQ komunikační program. Přiznejme si, kdo by nechtěl být stále připojen k síti a stále mít zelenou květinku na stavové liště? Já tedy ano…

Přestože je Java ještě novinkou můžete již nyní najít na Internetu několik stránek se zajímavými programy. I globální operátor T-Mobile v souvislosti s uvedením tohoto telefonu na náš trh představil novou sekci svého wapového portálu, kde si můžete již nyní stáhnout některou z více či méně zajímavých her. Velmi kladně hodnotím skutečnost, že mobily Siemens nemají žádné omezení velikosti stahované aplikace jako je tomu například u přístrojů konkurenční Nokie. Díky tomu je pro práci s Javovými programy Siemens daleko více použitelný.

Co s ním?

Jaké tedy nové Siemensy ve skutečnosti jsou? Troufám si říci, že jsou ve své kategorii více než zdatnými soupeři všem svým konkurentům, protože dokáží nabídnou spoustu funkcí. A přiznejme si, že drobnosti a vychytávky mobilů značky Siemens jsou stále napřed před ostatními výrobci. A to je dobře, podle mého názoru dokáže splnit všechny požadavky na něj kladené.

Diskuze (380) Další článek: SMS Agent – SMS komunikace a mobilní marketing

Témata článku: Siemens, , Siemens MT50, MOBI, Nový mobil, Nov, Test, Mobil