Siemens S46: novinka z Německa pro dvě sítě

Siemens S46 je zvláštní mobil. Kromě standardu GSM totiž podporuje i standard TDMA, který najdete převážně v Americe. I když má tento vícepásmový model anténu, vypadá docela zajímavě.

Podle českého zastoupení Siemensu se na CeBITu objeví dvě velké novinky. Siemens M45, což je odolná verze modelu C45, a nový highendový model s barevným displejem, jehož označení by mohlo být S55. To, zda bude mezi novinkami i S46, zatím není jisté, protože tento model je určen primárně pro americký trh.

Proč? Protože podporuje mobilní standard TDMA, který najdete především právě v Americe, a standard GSM 1900 (známý rovněž jako PCS), který rovněž vládne Americe. A aby Američané při cestě do Evropy nemuseli shánět nový mobil, umí S46 i GSM 900 MHz. Tento mobil se proto hodí i Evropanům, kteří často létají za velkou vodu a kteří byli dosud odkázáni pouze na triální mobily, které lze v Americe použít jen v sítích GSM 1900 MHz.

Mobil je vyšší než Siemens S45, a to o celý centimetr - na výšku má 118 mm, na šířku pak 46 mm a tloušťka je pouhých 21 mm. Výdrž s baterií typu Li-Ion by se měla pohybovat okolo 250 hodin, přičemž v síti TDMA bude výdrž nižší; hmotnost mobilu se standardní baterií pak bude činit zhruba 100 g. Displej by měl zobrazit pět řádků, v některých případech (např. WAP) šest. S počítačem může mobil komunikovat i přes infračervený port.

V základní funkční výbavě nehcybí velký telefonní seznam se 400 kontakty; adresář bude stejně jako u S45 vícepoložkový. Trošku mě ale zaráží rozpory mezi jednotlivými zdroji, co se týče GPRS. Některé zdroje ho zmiňují, jiné nikoliv. WAP však nechybí určitě, je ale jasné, že jak GPRS, tak WAP využijete pouze v sítích GSM. Další funkce jsou již běžné: kalendář, budík, kalkulačka, EMS, T9 i vibrace. Protože zatím mobil obestírá neprodyšný závoj tajemství, nepodařilo se mi zjistit více informací.

Na trhu by se měl mobil objevit někdy v červnu tohoto roku, ovšem stejně jako u seznamu funkcí není jisté ani toto. Doufejme, že do CeBITu se o mobilu dozvíme více, protože vypadá opravdu velmi zajímavě a mohla by to být zajímavá volba jak pro Evropany, tak pro Američany, kteří často cestují.

Diskuze (13) Další článek: Mobilní telefony a čísla: Samsung překonal loni Sony Ericsson

Témata článku: Siemens, Siemens S45, Pro +, Němec, Odolná verze, Mobilní standard, Sít, Novinka, Nov