Siemens S75 na vlastní oči: ani krok stranou, držíme směr

Siemens včera představil nové telefony, mezi nimi i manažerský model S75. Mohli jsme ho vyzkoušet a nafotit, přečtěte si, jaké jsou naše první dojmy. V úvodu prozradím jediné: Siemens stále drží svůj styl a v případě S75 bude bojovat i relativně nízkou cenou.
Kapitoly článku

Na levém boku telefonu jsou dvě tlačítka. První bude určeno pro ovládání fotoaparátu – nebylo ale funkční, takže jsem nemohl vyzkoušet, jestli se se Siemensem dá fotit naležato. Pod tímto tlačítkem je klávesa, která zřejmě bude sloužit k ovládání MP3 přehrávače: pro spouštění a zastavování. Ani její funkci jsem ale nemohl ověřit. Na pravé straně jsou pak dvě tlačítka pro regulaci hlasitosti. Nějakým chvatem lze s nimi rozsvítit diodu na zadní straně a telefon použít jako svítilnu.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Tlačítka na levém a pravém boku

Systémový konektor se nijak nezměnil. Nad ním je slot pro paměťovou kartu RS-MMC. K němu se ale dostanete jen s použití hrotu tužky nebo jiného ostřejšího předmětu, který zapíchnete do ďolíčku. Pouhýma rukama kartu z telefonu nedostanete. To není dobře vymyšlené.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Systémový konektor a slot pro paměťovou kartu

Konečně odpovídající nabídka

Grafické prostředí na prezentovaných telefonech ještě nebylo finální. Na hlavním displeji se nic viditelného nezměnilo, hlavní nabídka je ale velmi přepracovaná. Siemens použil nové, hezčí, probarvenější a hlavně vyhlazené ikony. Už nejsou tak zubaté jako dřív.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Hlavní displej (bez tapety) • hlavní nabídka • zadávání čísla na displej

V klidovém stavu jsou ikony statické, při výběru se začnou animovat. Tato animace ale po pravdě není úplně nejsilnější, proto jsem někdy vůbec nevěděl, která položka je aktivní. Prozradil mi to až horní stavový řádek. Na displej se nově také vejde o řádek víc: hlavní nabídku tvoří matice 3 × 4.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Nabídka další úrovně

Nabídky dalších úrovní jsou už textové a příliš se neliší od předchozích Siemensů. Výjimku najdeme v adresáři, textových zprávách a galerii. Siemens zde přidává horizontální záložky, mezi kterými je možné přecházet šipkami. Pro to, abyste z galerie vyzváněcích melodií přešli na obrázky, se nemusíte vracet o úroveň zpět.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Ukázka záložek v telefonním seznamu

V galerii jsou uloženy také soubory MP3. Přehrávač není příliš inteligentní, nenašel jsem dokonce ani možnost přetáčet skladby; ale tohle ještě neberte s naprostou jistotou, možná tam tato funkce někde bude. Přehrávač MP3 může běžet na pozadí a během poslechu lze s telefonem běžně pracovat. Siemens S75 stejně jako všechny ostatní telefony nemá jack pro připojení sluchátek. Pomůže si ale novým příslušenstvím, bluetoothovým stereo handsfree, do něhož lze zapojit sluchátka ukončená jackem. Toto příslušenství ale nebude ve standardní výbavě, bude pouze dokoupitelné.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Galerie a přehrávač MP3

Siemens S75 je první telefon této značky, který podporuje EDGE. Aby výrobce mohl na prezentaci možnosti EDGE předvést, musel si na místě spustit novou síť. V Německu totiž žádný operátor EDGE nenabízí a podpora této technologie je v telefonu určena zejména pro země na východě, jako je Česká republika. Tohle berte jen jako ilustraci, proč se třeba Sony Ericsson tak brání zavedení EDGE. Naše země je v míře podpory této technologie skutečně výjimečná.

Další detaily k ovládání připravíme do prvního pohledu na druhý představený model Siemens SL75.

Siemens jako poleno

Siemens ve svém modelu S75 neudělal ani jeden úkrok stranou. Je to opět další typický telefon z řady. Na jednu stranu je to dobré, příznivcům značky se S75 bude velmi líbit a „hrozba Benqem“ je zase o kousek dál. Siemens se ale zároveň ani o píď nepřiblížil uživatelům, kteří si jeho mobily z nějakého důvodu neoblíbili. Model S75 je úplně stejný jako předchozí Siemensy, z hlediska ovládání a používání se vůbec nic nezměnilo.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Přestože Siemens má v naplánované produktové řadě ještě další produkty, je model S75 zřejmě jedním z posledních „pravých Siemensů“. Nový vlastník divize mobilních telefonů, tchajwanská společnost Benq, se už brzy zapojí do vývoje a mobily budou vypadat jinak.

Celkově jsem měl ze Siemensu S75 dobrý pocit, bude to kvalitní telefon. Je ale potřeba uznat, že konkurence je v této třídě už trochu dál a proti ní může Siemens bojovat jen připravovaným modelem SXG75. Němci ale chtějí konkurovat i cenou, která u S75 překvapila. Když jsem parametry telefonu viděl poprvé, dal bych ruku do ohně za cenu kolem dvanácti tisíc korun. Uhořela by, protože Siemens svůj S75 postaví už na devíti tisících korunách. Začne se prodávat v říjnu.

Témata článku: Siemens, Siemens S75, Siemens SL75, Barevná verze, Krok, Směr, Zátka, Str, Přítomný novinář