Siemens S75: vstávat, jde se do práce (velký test)

Nový Siemens řady S už není jenom „nudný“ mobil pro práci. Kromě luxusní elegance, výborně zpracovaných užitečných funkcí a rychlých datových přenosů nabízí i propracovaný MP3 přehrávač a kvalitní fotoaparát. A cena? Nízká, až překvapivě nízká.

O paměť postaráno

O dostatek paměťového prostoru se postarají karty typu RS-MMC, případně vnitřní paměť o velikosti 27 MB. V balení dostanete kartu s kapacitou 128 MB.

Multimediální data se prohlížejí ve zmíněném Media Playeru. Náhledy obrázků se zde zobrazují po trojicích a samozřejmostí je možnost zobrazení přes celý displej naležato. Stejným způsobem si můžete prohlížet i videa. Vyzkoušet si to můžete na videoklipu připraveném v telefonu.

 
Video lze přehrávat přes celý diplej naležato

K prohlížení adresářové struktury a všech ostatních souborů slouží prohlížeč přístupný v hlavní nabídce pod položkou „Vlastní soubory“. Opět se zde využívá záložek – na jedné je vnitřní paměť, na druhé struktura paměťové karty.


Prohlížení souborů v telefonu... • ...a na paměťové kartě

Foto a video

Paměť se bude plnit také snímky pořízenými vestavěným fotoaparátem. Ten nabízí rozlišení 1,3 megapixelu a dokáže tedy vytvářet snímky s maximálním rozlišením 1280 × 1024 bodů. Rozlišení můžete samozřejmě nastavit i menší. Dále je možné nastavit kompenzaci jasu, barevný mód, noční režim, samospoušť, vyvážení bílé a další. K dispozici je dále digitální zoom, který se ovládá vertikálními směry navigační klávesy.

  
Hledáček fotoaparátu • prostředí videokamery • možnosti nastavení fotoaparátu

V šeru se může hodit diodový blesk, který je vybaven i systémem pro redukci červených očí. Lze jej aktivovat i bez spuštěné aplikace fotoaparátu, kdy slouží jako svítilna (opět perla překladatele prostředí – funkce je nazvána „Lampička“).

Pořízené snímky jsou poměrně kvalitní, po celé ploše ostré. Zvýšená hladina šumu je způsobena horšími světelnými podmínkami při zatažené obloze. S fotografování na blízko si ale telefon bohužel moc dobře neporadí.

Ukázkové fotografie:

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Testovací obrazec a interiérové fotografie

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Na zimní procházce...

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 
S textem si fotomobil moc dobře neporadí

Také v prostředí fotoaparátu najdeme záložky. Jsou tu dvě – na jedné je ovládání fotoaparátu a na druhé videokamery. Video ve formátu 3GP s rozlišením 176 × 144 bodů se hodí snad jen k poslání multimediální zprávou. Maximální délka jedné nahrávky je minuta a půl.

Konečně české e-maily

Od zábavy zpět k užitečnějším věcem. Kromě hlasové komunikace nabízí Siemens S75 i široké možnosti výměny zpráv. Samozřejmostí jsou klasické textovky, včetně rozšířených EMS zpráv, a multimediální zprávy. Telefon si poradí i s e-maily.

 
Nabídka zpráv

Editor pro psaní textových zpráv se od předchozích modelů nijak nezměnil. Máte možnost nastavení tří velikostí písem a při tom nejmenším na displej dostanete až dvanáct řádků textu. V horním řádku se zobrazuje odpočet znaků z právě psané zprávy a také počet použitých dílčích zpráv. Se psaním pomáhá osvědčený slovník T9, který k potěšení všech spořivých píše bez české diakritiky a nezkracuje proto délku zprávy.

 
Psaní textové zprávy • velikost písma je možné nastavit ve třech stupních

Změnou prošel editor pro tvorbu multimediálních zpráv, který už nezobrazuje vytyčená pole pro jednotlivé prvky zprávy, ale na čistý podklad vkládáte obsah prostřednictvím kontextové nabídky. Není to nic složitého a zvládne to i nezkušený uživatel.

 
Tvorba multimediální zprávy

E-mailový klient je pevnou součástí nabídky. Doručené e-mailové zprávy jsou od textových a multimediálních opět šikovně rozděleny záložkou. Stahovat můžete pouze hlavičky zpráv a pokud se rozhodnete stahovat rovnou celé e-maily, oceníte možnost nastavení limitu stahované zprávy. Kopie zpráv je možné nechávat na poštovním serveru, nebo je do zde po přesunutí do telefonu rovnou mazat. Nabízí se i možnost nastavení, zda se má smazaný e-mail v telefonu smazat i na serveru, má-li zde svoji kopii. Ke každému e-mailu odesílaného z telefonu je možné připojit automatický podpis.

 
Doručené e-maily • prohlížení e-mailu - telefon si poradí i s HTML a češtinu zobrazí správně • možnosti nastevení e-mailu

K e-mailu je možné připojit přílohu a e-maily s přílohami jsou rovněž telefonem přijímány. Asi největším potěšením je ovšem korektní zobrazení českých znaků. Starší modely s tím měly vždy problémy.


V další kapitole se budeme věnovat organizačním funkcím a dalším doplňkovým aplikacím. Řeč bude i o hrách a datových přenosech.

Témata článku: Siemens, , Nokia 6230i, Siemens S75, Test, Velký text, Poštovní adresa, Výborný telefon, Ostatní soubor, Svižný telefon, Vylepšená podpora, Patrné zkreslení, Práce, Malé překvapení, Potřebný ovladač, Spodní vrstva, Velký test, VST, Velký