Siemens SF65: když dva dělají totéž (test)

Siemens SF65 je elegantní stylové véčko s moderním designem, otočným displejem a megapixelovým fotoaparátem. Konstrukce, ale i funkční nabídka je však převzatá od Philipsu a tak se příznivci této značky dočkají mnohých změn a překvapení.

Výrobci automobilů se sdružují do velkých nadnárodních korporací. Za účelem snížení nákladů na výrobu vytváří ze stejných součástek několik modelů různých značek. Takové automobily mají většinu součástek stejných, liší se však designem, který musí splňovat kritéria dané značky.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Oficiální fotografie Siemensu SF65

Tato praxe už dorazila i do oblasti mobilních telefonů. Nový Siemens SF65 má stejný konstrukční základ jako Philips 760. Telefony jsou stejně vybaveny, liší se v podstatě jen zevnějškem. Je na první pohled znát, že telefon vznikal v dílnách Philipsu a Siemens zapracoval pouze na vlastní verzi krytů a uživatelském prostředí.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Philips 760

Klíčové vlastnosti

  • stylový design a konstrukce s otočným displejem
  • TFT displej, 128 × 160 bodů, 65 tisíc barev
  • kvalitní megapixelový fotoaparát
  • vnitřní paměť 21 MB

Hlavní nedostatky

  • chybí odpočet při psaní SMS
  • nelze natáčet video
  • hodil by se druhý malý displej
  • nemá podporu MP3
  • chybí Bluetooth

Rychlé odkazy

 parametry telefonu v katalogu mobilů 
 
• fotogalerie se všemi obrázky
 •
nerozdělená recenze v textové verzi

Ještě bychom měli vysvětlit, proč o této recenzi rovnou v titulku píšeme jako o první. Tentokrát nejde jen o to, že si o Siemensu SF65 kromě MobilManie nikde moc nepřečtete. Vydáme totiž ještě další článek, kde se víc zaměříme na záležitosti softwaru. Na test se k nám totiž nedostala úplně finální verze telefonu a z časových důvodů se už nedalo nic dělat.


Apple je inspirací

Eleganci novému Siemensu SF65 nelze upřít. Hladké lesklé kryty s mírně zaoblenými hranami a decentně zasazenými prvky působí velmi uceleně a kompaktně. Tento malý kvádřík se stane trnem v oku mnoha výrobců luxusních stylových telefonů, kterým Siemens do rajónu zatím příliš nezasahoval. Opět ale dokazuje, že v jednoduchosti je síla.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 
Jednoduše elegantní; zapůjčeny jsme měli obě barevné varianty

Telefon se bude nabízet ve dvou barevných variantách – v černé a bílé; stejně jako přehrávač hudby Apple iPod, kterým se možná v oblasti designu nechal Siemens inspirovat. Stejnou inspiraci měl například i designér Ora Ito při tvorbě nového Sagemu myX-8. Oblíbený „applovský“ styl je zkrátka v módě.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Hladké bílé plochy jsou „in“ a ani černá není k zahození...

Nový Siemens zabírá v zavřeném stavu 91 × 41 × 23 mm prostoru a váží 97 g. Zapadá tedy do běžného průměru. Tvar kvádru je pečlivě dodržen, jen hrany jsou mírně zaobleny. Pod odnímatelným krytem, který tvoří celou zadní část telefonu, najdeme akumulátor Li-Ion s kapacitou 660 mAh, který by měl telefon zásobit energií až 240 minut při telefonování a 400 hodin v pohotovostním režimu. Neměli jsme příležitost skutečnou výdrž ověřit, ale podle prvních poznatků by mohla být docela slušná – nezapomínejme, že máme co dočinění s převlečeným Philipsem.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Telefon je docela malý • kryt tvoří celou zadní stranu

Konstrukce působí solidním dojmem. Otvírání véčka i otáčení displeje se obejde bez jakéhokoli vrzání a pohyblivá část vždy měkce dosedne do aretované polohy. Při stisknutí přístroje se však dočkáme nepěkných zvuků od zadního i předního krytu.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Jako slunečnice každý den, otáčí se za sluncem... • detail kloubu

Většina véčkových telefonů značky Philips trpí zvláštním neduhem – část s displejem je natolik těžká, že telefon nezůstane v otevřeném stavu ležet na spodní části a převažuje se. Ani Siemens SF65 není v tomto ohledu výjimkou.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Telefon balancuje na hraně • konstrukce je příkladně pevná

Vnější displej chybí

Otočná konstrukce displeje umožňuje tomuto véčku nechat displej stále přístupný i při zavřeném telefonu. Toto řešení nevidíme poprvé, může se jím pochlubit například LG T5100 nebo Nokia 6260. V případě Siemensu lze takto otočený displej použít pouze v režimu fotoaparátu, do kterého se po přetočení displeje telefon automaticky přepne. Je to škoda. Pokud mám telefon položený na stole, uvítal bych možnost pohledem zkontrolovat, kolik je hodin nebo zda nemám přijatou zprávu.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Dioda a štěrbina hlasitého reproduktoru • displej otočený ven.. • ..a klasicky dovnitř

K rychlé kontrole zmeškaných hovorů nebo zpráv by měla sloužit informační dioda na předním krytu. Ta při vyzvánění nebo příchodu SMS zprávy sice zabliká dvěma barvami (zelenou a červenou), nicméně po odeznění na dlouhé čtyři a půl minuty pohasne. Poté opět několik sekund poblikává a opět si dá dlouhou odmlku. Zmeškaného hovoru nebo zprávy si takto všimnete jen náhodou.

Klepněte pro větší obrázek Takto dioda poblikává, bohužel jen velmi málo

Přední kryt je zcela hladný a lesklý. Obzvlášť s černou variantou se proto můžete oddávat daktyloskopickým hrátkám, nebo telefon neustále třít o tričko. Kromě informační diody zde najdete malou štěrbinu hlasitého reproduktoru a logo výrobce. V horní části je chromovaná ploška sloužící jen jako designový doplněk.

Zadní strana je rovněž zcela hladká. Zdobí ji logo výrobce a čočka fotoaparátu s velkým kulatým rámečkem, v němž je zakomponována i dioda na přisvětlení snímané scény.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Fotoaparát s přisvětlovací diodou na zadní straně telefonu 

Boční linie jsou ozdobeny tenkým chromovaným proužkem, který na pravé straně doplňují dvě tlačítka pro zesilování a tlačítko spouště fotoaparátu. Na levé straně není žádné tlačítko, pouze okénko infraportu v dolní části. Po celém obvodu telefonu se táhne stříbrný pás, do něhož ve spodní části zasahuje systémový konektor. Ten je stejný jako u ostatních Siemensů šedesátkové řady. V pravém horním rohu z obrysu vystupuje masivní poutko pro uchycení šňůrky.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Boční partie telefonu


V druhé kapitole si blíže prohlédneme klávesnici a displej. Ukážeme si uživatelské prostředí telefonu a prověříme vestavěný fotoaparát.

Témata článku: Siemens, , LG T5100, Nokia 6260, Nokia 6260 slide, Sagem myX-8, Samsung D500, Siemens SF65, Přeliv, Pohyblivá část, Test, DEL