Siemens SL75 na vlastní oči: Asii ještě ukážeme

Siemens minulý týden představil nový stylový mobilní telefon SL75. Vypadá jako vajíčko, má velmi jemný vysouvací mechanismus, je až překvapivě dobře vybaven. Přečtěte si, jaké byly naše první dojmy z nového telefonu. Prohlédněte si hromadu živých fotografií.
Siemens minulý čtvrtek v Hamburku představil dva nové mobilní telefony. O našich dojmech z pracovního modelu S75 jste si mohli přečíst v pátek a nyní je čas pro stylovku SL75. Jako obvykle se nebudu zabývat podrobnými parametry, které byly pro změnu předmětem čtvrtečního článku. Budu psát o pocitech, dojmech, o vlastnostech, které dokument se specifikací mobilního telefonu neprozradí.

Černá proti bílé

Siemens SL75 je stylový mobilní telefon, ale až na některé detaily je zároveň velmi dobře vybavený. Ve srovnání s vyšším modelem S75 mu chybí v podstatě jen paměťová karta a podpora EDGE, všechno ostatní je stejné.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Siemens SL75 má tvar vajíčka. Nestačily mu kulaté boky, zaoblena byla i samotná horní plocha. Tento efekt ještě zdůrazňuje stříbrná klenutá linka mezi částmi, které se dají odsunout. Telefon nepatří mezi úplně nejmenší, Siemens od představení prvního modelu této třídy (S55) rozměry svých sliderů postupně zvětšuje. I tak se ale ještě vešel do průměru.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Srovnání s kartou a Nokií 6681 

Na představení jsem si mohl prohlédnout tři barevné varianty: černou, bílou a stříbrnou. Černá lesklá plocha vypadá velmi elegantně, stejně jako jindy se ale neúspěšně potýká s otisky prstů. Světlejší barevné verze jsou na tom mnohem lépe, zejména matná stříbrná. Kryty telefonu nejsou výměnné, Siemens je vyrobil z plastu a na prezentovaných prototypech byly patrné škrábance. Opět jsou víc vidět na černé verzi, světlejší telefony získávají další body.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Všechny tři barevné varianty telefonu

Výhoda: nevypadá asijsky

Velkou změnu vzhledem k předchozím modelům prodělal vysouvací mechanismus. Když jsme loni srovnávali Siemens SL65 se Samsungem E800, Němec neměl moc šancí. Displej při odsouvání drhl, museli jste ho tlačit až do úplného konce, do Samsungu přitom stačilo jen cvrnknout. Nyní to jde i u Siemensu. Otevírací mechanismus je tichý, hladce klouže a otevírání je zábava.

Horní část s displejem je mimochodem velice tenká. Řekl bych, že v této třídě mobilních telefonů dokonce úplně nejtenčí. Je to efektní a telefon je také díky tomu pěkný na pohled. Design se ostatně vůbec Siemensu povedl. I když i zde najdeme různé typické prvky, telefon je nový, neokoukaný a někdo určitě také ocení, že vypadá jinak než asijské slidery. Navíc byl i v prototypu hodně pevný.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Odsouvatelná část s diplejem je velmi tenká

Cvrnknout a otevřít

Teď se pojďme na mobil podívat trochu podrobněji. Nahoře je ve dvojitém obloučku sluchátko ozdobené drátěnou mřížkou. Pod tím displej: kvalitní, ale i na něj musí spadnout obvyklá připomínka k rastru. Na takovou plochu už patří vyšší rozlišení.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Sluchátko

Funkční blok klávesnice je viditelný, i když je telefon zavřený. Vedle dvou kláves pod displejem a tlačítek pro ovládání hovoru zde jsou dvě speciální klávesy: první otevře nabídku MP3 přehrávače, druhé se nijak neprojevovalo, ale odhaduji jej na vlastní menu (u operátorských telefonů potom určitě spustí wap).

Tenký stříbrný okraj čtyřsměrné klávesy uprostřed funkčního bloku ani nevypadá, že by se dal stisknout. Ale jde to, pro potvrzení potom slouží velké tlačítko ve středu.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Funkční blok tlačítek u všech barevných variant

Dole vidím klasický konektor Siemensu. Vlevo jsou dvě tlačítka, která u prototypu nefungovala. Usuzuji ale, že jedno slouží k vyvolání fotoaparátu a druhé zřejmě bude ovládat MP3 přehrávač. Spíš než podle ikonek, které se mi nedaří identifikovat, ale soudím podle druhého představeného modelu S75. Vpravo jsou potom tlačítka pro ovládání hlasitosti. Klávesy na bocích Siemens opticky prodloužil do „stříbrného šípu“, spodní část ale není nijak aktivní.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Systémový konektor • tlačítka na levém a pravém boku

Vzadu je na velké části plochy stříbrné zrcátko. Není ale tak kvalitní, aby se dalo použít pro focení autoportrétů, natož třeba na nalíčení. Je to dobře vidět na fotografii, odraz je zdeformovaný. Při focení ale poslouží malý kulatý knoflík, ve kterém lze rozpoznat obličej. Nad zrcátkem je objektiv vestavěného fotoaparátu s rozlišením 1,3 Mpx a vedle přisvětlovací dioda. U prototypu byla zakryta čirým sklíčkem, u finálních telefonů na jeho místě najdeme matnou rozptylující krytku.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Zrcátko, co moc nefunguje jako zrcátko • objektiv a přisvětlovací dioda

Vzadu na krytu je ještě zámek, po jehož stisknutí se lze dostat k baterii. Tedy mělo by se dát dostat, ani po usilovném páčení se mi to ale nepodařilo.

Odsouvám displej a znovu si libuji nad novým mechanismem. Objevuje se číslicová klávesnice. Je prohnutá směrem dovnitř, okraje kolem jsou vyvýšené, téměř ostré. Stisk tlačítek je hodně dobrý, nemám vůbec žádné připomínky. Samotná klávesnice je navíc poměrně velká, tlačítka sahají od kraje ke kraji.

Klepněte pro větší obrázek Klávesnice

Siemensu se povedly ikonky

Zapínám telefon, tradičně potvrzuji, že to myslím vážně. Spouští se aplikace Startup Assistant, kterou přerušuji a telefon je připraven k používání. Přestože jsem u prototypu chválil konstrukci, u softwaru nemohu použít stejná slova. Tak padající telefon jsem na prezentaci už dlouho neviděl. Zajímavé je, že Siemens S75 měl úplně stejný firmware a přitom byl stabilní. Tohle všechno se ale do říjnového začátku prodeje ještě stihne opravit.

I když Siemens nijak nezlepšil fyzikální parametry displeje, pomohl si fintou, kterou měl udělat už dávno. Hlavní nabídka telefonu konečně vypadá k světu, ikonky nejsou zubaté, používají totiž dokonce i vyhlazení. Na displej se vejdou čtyři řádky a tři sloupce ikon. Aktivní položka se začne animovat, není to ale příliš výrazné, víc vám řekne stavový řádek na vršku displeje.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Hlavní displej • dvakrát nabídka (vybraná ikonka se alespoň mohla zvětšit nebo orámovat) •
nabídka, která vyskočí po stisknutí červeného tlačítka - jinak se telefon nedá vypnout

Zajímá vás, jaké funkce Siemens připravil do hlavní nabídky?

  • telefonní seznam
  • záznamy o hovorech
  • internet
  • fotoaparát
  • zprávy
  • organizér
  • hry
  • mediaplayer
  • budík
  • extras
  • soubory
  • nastavení

Siemens v uživatelském prostředí nově používá záložky. Z jedné části do druhé se tak dostanete šipkou doprava nebo doleva, nemusíte se vracet o úroveň výš. Záložky najdeme v telefonním seznamu (kontakty, skupiny, SIM, online status, filtr), u textových zpráv nebo v galerii (hudba, obrázky, videa, playlisty).

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Záložky v telefonním seznamu

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Záložky v galerii

Prohlédněte si také komentované fotografie dalších funkcí v nabídce telefonu:

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Zadávání čísla • uživatelská nabídka • nabídka zpráv • měsíční pohled na kalendář

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Týdenní kalendář • diktafon • obrázek • budík

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Nabídka extras • nastavení

Bez řečí za jedenáct

Siemensu SL75 bych hodně vytkl absenci paměťových karet. I když má telefon kapacitu paměti 52 MB, pro rozumnou práci s novým přehrávačem MP3, který umí běžet na pozadí, to je málo. Už jsem se si myslel, že Siemens jen tak blafoval, protože v nabídce jsem u správce souborů našel záložku pro paměťovou kartu. Uvědomil jsem si ale, že firmware je stejný jako u modelu S75 a výrobce v něm potom omezí některé funkce. Karta v telefonu opravdu není, nakonec jsem se dostal i pod zadní kryt.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Správce souborů: vnitřní paměť • a karta, která v telefonu ve skutečnosti není

Celkový dojem? Siemens SL75 bude pěkný mobilní telefon. Třináct tisíc, za které se dle výrobce začne v říjnu prodávat, je ale poměrně dost. Jsem přesvědčen, že Siemens už od začátku nasadí nižší cenu – je ostatně známý tím, že odhaduje dosti vysoko. I tak se ale SL75 dostane do křížku například se Samsungem D600 a pokud mohu odhadovat, tak v tomto srovnání zvítězí Asie. Půjde o cenu.

Diskuze (17) Další článek: Panasonic VS3: šestnáct miliónů barev na displeji (test)

Témata článku: Siemens, Siemens S75, Siemens SL65, Siemens SL75, Fyzikální parametr, Úkaz, Lesklá plocha, Operátorský telefon