Siemens SL75: stylovější dvojče (test)

Siemens SL75 je stylový vysouvací mobil, na který bude společnost, která v současnosti prochází náročnou transformací, hodně spoléhat. S Bluetooth, EDGE, kvalitním displejem a dalším prakticky totožným funkčním vybavením, jakým disponuje špičkový Siemens S75, se ani stylovější bráška SL75 na trhu rozhodně neztratí.

E-maily umí česky

Druhou základní funkcí hned po možnostech volání jsou možnosti práce se zprávami. Siemens SL75 si poradí jak s textovými a multimediálními, tak se zprávami zasílanými pomocí instant messengerů a e-mailových účtů.

Pro psaní textovek je k dispozici standardní editor se třemi možnostmi nastavení velikosti písma. Počet napsaných znaků je odpočítáván v horním řádku displeje. Maximální počet částí jedné textové zprávy je devět. Při psaní můžete využít služeb slovníku T9, který nepíše s diakritikou a nezkracuje tak délku SMS. Příjemným oživením jindy fádních textovek je 22 grafických emotikonů.


Složky zpráv • editor SMS • možnosti SMS • práce s textem

Drobné změny doznalo prostředí pro tvorbu MMSek. V zásadě se změnily ale jen detaily a rozhraní pro vkládání obrázků či textu už se příliš neliší od konkurenčních značek. Minimálně za zmínku ale stojí rozšířená podpora pro e-maily ve složce doručených zpráv. E-mailům nyní náleží celá jedna záložka, takže nejsou míchány dohromady s příchozími textovkami a MMSkami.

   
Složka doručených • editor MMS • vkládání objektů do MMS

Při synchronizaci e-mailů si vyberete buď stažení celých e-mailů nebo jenom hlaviček. Podle nich si lze stáhnout pouze označené položky. Ty mohou být ze serveru staženy nebo do e-mailového klienta jen zkopírovány. Navíc je možné stahovat jen e-maily, které nejsou větší než stanovený limit, přijaté zprávy třídit podle zadaných kritérií, mazat nevyžádanou poštu na serveru, přidávat podpisy k odesílaným e-mailům, pracovat s přílohami atd.

I když prostředí e-mailového klienta zase tolik změn nedoznalo, práce s elektronickou poštou je nyní z mobilních telefonů Siemens mnohem jednodušší. Asi nejvíce ale potěší jednoduchá možnost synchronizace poštovních zpráv se základním rozhraním e-mailu a plná podpora české diakritiky, se kterou mívaly modely Siemens dříve velké problémy.

 
Složka s doručenými e-maily • e-mail ve formátu HTML • nastavení mailboxu

I při práci se zprávami se objevily neduhy firmwaru 15. Na testovaném kusu například korektně nepracuje funkce Odpovědět při zasílání reakce na textovou zprávu. Místo editoru SMS skočí software hned na výběr adresáta a potvrdíte-li jej v domnění, že se editor zobrazí v následujícím kroku, je automaticky odeslána prázdná textovka.

Vyletí ptáček

Drobných změn doznalo i prostředí pro obsluhu integrovaného fotoaparátu. Ale nejdříve obecně. SL75 je vybaven fotoobjektivem s rozlišením 1,31 megapixelu. Výsledné fotografie tedy budou mít rozlišení 1 280 × 1 024 bodů. Kromě zachytávání statických obrázků zvládá objektiv také natáčení krátkých videozáznamů.


Prostředí pro snímání fotografií... • ...a videozáznamů • vyvážení bílé • základní nastavení

Mimo nejvyššího rozlišení umožňuje fotoaparát vybrat ze čtyř dalších nastavení kvality snímku. Kromě kvality snímku si lze podle prostředí, ve kterém je fotoaparát používán, zvolit vyvážení bílé, některý ze šesti barevných módů nebo nastavení jasu. V mně prosvětleném prostředí lze aktivovat noční mód nebo přídavný blesk s možností korekce efektu červených očí.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Ukázkové snímky z vestavěného fotoaparátu

Videozáznamy jsou ukládány do formátu 3GP, jejich maximální rozlišení je 176 × 144 bodů a délka 90 sekund. V případě nedostatku paměti nebo přípravy videa na odeslání pomocí MMS si můžete zvolit i rozlišení nižší. Během natáčení je možné snímaný objekt zoomovat.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Ukázka práce digitálního zoomu

Hudba? Raději zapomeňte

Nejen pro uložení fotografií a videosekvencí je připravena vnitřní paměť telefonu o kapacitě 58,6 MB. U modelu SL75 zapomněl Siemens na podporu paměťových karet, a tak je číslo 58,6 MB bohužel konečné a neměnné, což určitě ani trochu nepotěší příznivce hudby.

I když je jednou z ikon hlavního menu multimediální aplikace Media Player a kvalita při přehrávání hudebních souborů pomocí vestavěných reproduktorů není až zas nejhorší, paměťová kapacita telefonu je faktorem, který sváže ruce každému hudebnímu milovníkovi. S necelými šedesáti megabajty si hudbu naplno jednoduše vychutnat nelze.


Automatické složky • soubory ve složce • přehrávač • možnosti přehrávání

Media Player jinak slouží nejen k přehrávání souborů hudebních, ale poradí si i s videozáznamy, obrázky a dokonce hudebními seznamy skladeb. Obrázky, tóny i videosekvence lze přímo z menu aplikace přiřazovat k jednotlivým kontaktům vašeho adresáře. Během oznámení o příchozím hovoru bude tato položka přehrána a vy tak jednodušeji rozeznáte osobu, která vám právě volá.


Následující kapitola je věnována organizačním a datovým funkcím

Témata článku: Siemens, , LG S5200 , Nokia 6230i, Siemens S75, Siemens SL75, Svižný telefon, Podstatná část, Příchozí textovka, Test, Styl, Kompletní design, Samostatné menu, Úspěšné tažení, Obdélníková matice, Intenzívní testování, Odesílaný e-mail, Paměťová kapacita, Stavový pruh, Dvojče, Zvukový záznamník, Horní polovina, Herní aplikace, Následující kapitola, Rozšířená podpora