Siemens ST55: to není příslušník rodu! (test)

Siemens ST55 není tak úplně obyčejný Siemens. Asijský pokus T-Mobilu sice nepřináší oslnivou funkčnost, zato vzhled a design upoutá. K tomu všemu má aktivní TFT displej s 65 tis. barvami a mobilní foťák.

Kontaktů a paměti poskrovnu

Siemens ST55 je duální telefon (GSM 900/1800 MHz), nezavoláte si s ním tedy ve Spojených státech. Kvalita hovoru je ucházející, reproduktor by mohl být o něco hlasitější, při nastavení nejvyšší úrovně vydává nepříliš vábný pisklavý zvuk. Při hovoru máte k dispozici několik pomůcek - nabízí se vytvoření hlasové poznámky, aktivace hlasitého reproduktoru či jeho úplné vypnutí, nastavení hlasitosti a vstup do zpráv nebo telefonního seznamu pro případ, že budete chtít při hovoru najít nějaký kontakt.

  

Telefonní seznam má omezenou kapacitu, pojme celkem 255 kontaktů, přičemž ke každému si můžete přidat až čtyři telefonní čísla, jeden e-mail, URL, firmu, poštovní adresu a specifické vyzvánění. Kontakty můžete řadit do pěti skupin pod názvy Kolegové, Rodina, Přátelé, Biz partner a VIP - každé z nich je možné přidělit obrázek, fotku, tapetu či melodii.

Zvonění hraje se zklamáním

Vyzvánění ST55 se chlubí 40hlasou polyfonií, která patří k těm lepším, rozhodně ale nemá na Samsungy nebo Sony Ericsson Z600. Telefon nezvládá stejně jako u modelu M55 přehrávat MMF soubory, které jsou výraznější a mají lepší basový základ. Jeden z největších negativů spatřuji v nemožnosti nastavení tónu pro SMS, telefon nemá ani profily, v této oblasti tak trošku strádá. Na druhou stranu potěší hudební skladatel.

    

Když lidský mozek nestačí

Kalendář se nám přestěhoval do menu Extras. Organizér je dělen na Schůzky a Poznámky. Kalendář je omezen na 50 schůzek. Týden začíná nedělí, což nelze změnit. Aktivity si můžete zobrazit jak v měsíčním, tak týdenním přehledu. Poznámky mají maximální délku 50 znaků a je jich k dispozici deset. Kalkulačka umí jen čtyři základní funkce, což myslím u mobilu stačí. Budík má jednoduchou koncepci, byť si u něj můžete nastavit buzení pro konkrétní dny. Dokáže budit i za vypnutého stavu - odzkoušeno. Nechybí rovněž odpočítávání a světový čas.

  

    

Java? Nech to plavat!

Testovací mobil měl velké problémy s Javou. Podle mě nebyla podpora Javy přítomna, ani na stránkách t-zones si žádnou javovou hru do Siemensu ST55 nestáhnete, přístroj tam totiž není uveden. A pokud jsme to zkusili odjinud, telefon zahlásil chybu. V jeho útrobách nicméně najdete tři hry, z čehož nejzajímavější je Tetris, u kterého jsem vydržel "sedět" téměř dvě hodiny.

Vychytralý a podplacený wap

Nejrychlejší cesta k wapu vede pohybem kurzoru vlevo v pohotovostním menu, dále pak přes položku v základní nabídce. V tomto případě jste ale téměř pokaždé oslovováni nějakou chutnou dobrůtkou z prostředí t-zones, který s vámi bude takřka na každém kroku. A pokud zatoužíte po svobodném wapování, svou vybranou stránku nejdřív musíte uložit do oblíbených, teprve potom ji otevřít.

Ty se nalézají v menu Nastavení - Internet - Oblíbené, kde se nachází patnáct položek. Třináct z nich je opět přednastavených na odkazy do t-zones a dvě z nich jsou prázdné. Můžete změnit i těch třináct, záleží tedy jen na vás, jak budou vypadat vaše bookmarky. Technické fajnšmekry teď asi nepotěším. Siemens ST55 k počítači nepřipojíte - přes infraport, Bluetooth ani archaický kabel. Takový je to švihák.

  

Příliš drahý, nebo málo vybavený

Siemens ST55 nemá se svými nevlastními bratry z Německa příliš společného, spousta funkcí byla podceněna, ať už možnost připojení k počítači, podpora Javy či velké sdíleně paměti. Na druhou stranu přináší kvality, které jsme u "pravých" Siemensů dosud nedohledali - aktivní barevný displej, kvalitní integrovaný foťáček a povedená vnější konstrukce. V rukou T-Mobilu se ale telefon nevydařil, připadá mi trošku jako z nouze ctnost - nebo naopak? Pokud totiž za stejnou cenu pořídíte konkurenční telefony s většinou funkcí, a to u stejného operátora, je to k zamyšlení.


Kompletní přehled parametrů Siemensu ST55 najdete v katalogu mobilů

Témata článku: Siemens, , Siemens ST55, Sony Ericsson Z600, Stavová ikona, Chrlič, Nen, Rod, Test, Vnější konstrukce