Siemens ST60: elegantní vybočení (test)

Siemens ST60 se na rozdíl od svého staršího bratříčka nebude prodávat jen u T-Mobilu, ale dostane se do běžné distribuce. Stejně jako on se ale k ostatním z rodiny Siemensů příliš nehlásí.
Siemens svoji novotu s názvem ST60 představil loni na podzim. Už jsme se na ni těšili, ale nakonec se rozkřiklo, že se u nás vůbec nebude prodávat. Siemens s distributory nakonec změnil názor a model ST60 by se už brzy měl objevit na trhu. Ano, podle prvních zpráv už tady měl být, ale objevilo se menší zpoždění. Přestože ST60 je podle značky Siemens, pochází z asijské produkce a vyznačuje se proto odlišnostmi od klasických znaků evropských telefonů.

Seznamte se

Siemens ST60 je předchozímu modelu ST55 opravdu velmi podobný. Ne, je naprosto stejný. K testování jsme měli k dispozici telefon s úpravou pro T-Mobile, která se týkala jednak loga pod displejem, a jednak také některých velmi „chytře“ umístěných položek v nabídce. V prodejní verzi bude mobil bez těchto pastí, tak si je prosím z obrázků odmyslete.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Oficiální obrázky Siemensu ST60: přesně takhle bude vypadat 

Kovově stříbrný zevnějšek s bočním šedivým pruhem po obvodu dělá z přístroje velmi elegantní a reprezentativní telefon. Přední straně dominuje velký aktivní displej, který zobrazí až pětašedesát tisíc barev. Je uložen v rámečku s šedostříbrným nádechem. Působivým detailem je leskle chromová dírkovaná mřížka reproduktoru, která přidává telefonu na eleganci.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Základní pohledy a srovnání velikosti s platební kartou

Na zadní straně je umístěn objektiv fotoaparátu se zrcátkem pro focení autoportrétů. Hned vedle je také dvojice měsíčkovitých výřezů pro zadní reproduktor. Na horní hraně je očko pro upevnění poutka. Pevnou součástí zadního krytu je baterie a pod ní se skrývá místo pro kartu SIM. Poměrně snadno se vsouvá pod miniaturní hrazdu z plíšku.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Detail mřížky reproduktoru • fotoaparát se zrcátkem • pohled pod baterii

Na spodní straně telefonu se nachází systémový konektor. Je stejný jako u Siemensu ST55, ale liší se od ostatních telefonů značky. S kompatibilitou příslušenství proto nepočítejte.

Vyhmátnout tu správnou strunu

Tlačítka klávesnice jsou poměrně malá a ve vodorovném směru leží těsně vedle sebe. Práce s klávesnicí vyžadovala trochu času, abych si zvykl. Kvalita tlačítek je ale dobrá, hlavně jejich jistý stisk, který je doprovázen poměrně výrazným lupnutím. Tlačítka jsou sice na můj vkus poněkud tužší, ale ne nijak dramaticky. Při držení v pravé ruce se mi hůře tiskla klávesa 4 a znak #. Ale ani při rychlejším psaní se mi nestávalo, že bych stiskl špatné tlačítko. Až se to vzhledem k opravdu malým klávesám zdá neuvěřitelné. Modré podsvětlení klávesnice je i při denním světle výrazné a o přítmí ani nemluvě. Je rovnoměrné pro všechny klávesy.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Klávesnice a detail jejího podsvětlení

Horší je to s pětisměrným joystickem. Je oděn do chromu se silikonovou kuličkou na špičce a působí na první pohled velice efektně, ale při samotném ovládání palcem je to už horší. Joystick má poměrně jistě definované směry, ale je velice malý. To jej na jednu stranu dělá méně zranitelným, ale je to na úkor jistoty. Přesně dle Murphyho zákonů často přeskočíte při pohybu v nabídce právě tam, kam nejméně chcete.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
S joystickem jsem si moc nerozuměl

V případě testovaného modelu pohyb joystickem vlevo okamžitě spustil wapový prohlížeč a t-zones. To se mi stávalo zpočátku zhruba třikrát z deseti pokusů. A jak se zdá, wapový prohlížeč bude stejným způsobem přiřazen i u telefonů, které nebudou určeny pro T-Mobile.

Netvrdím, že si na joystick nelze postupně zvyknout a cvikem získat jistotu pohybu - mně se to nakonec celkem podařilo. Každopádně ale toto chování považuji za nedostatek hodný zmínky. Myslím, že pokud by byl joystick řekněme o milimetr, dva vyšší, byl by na tom s ovladatelností podstatně lépe.

Velké oko

K tomu dobrému z výbavy Siemensu ST60 patří bezesporu displej. Je opravdu velký a dobře stavěný. Nabízí s ohledem na svoji velikost řadu možných nastavení pro úsporu baterií: podsvětlení, jas a kontrast. Jako tapetu na pozadí můžete nastavit libovolný z vestavěných obrázků, nebo si svoji tapetu vyfotit. Lze si také nastavit různé spořiče displeje. Může to být úplné vypnutí, digitální čas, logo T-Mobile (v prodejní verzi určitě nebude), nebo lze použít zajímavou funkci slide show, která postupně za sebou promítá čtyři obrázky.

  
Hlavní displej s obrázkovou tapetou • zadávání telefonního čísla • volání

Své akce rozmýšlejte rychle, displej z důvodů úspory energie poměrně rychle zhasíná, což mě při podrobném zkoumání několikrát slušně rozohnilo. Ale toto opatření je jistě odůvodněné, protože při častém focení, promítání snímků apod. se baterie poměrně rychle vybíjí. Displej je dobře čitelný i při běžném denním osvětlení.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Displej ve tmě opravdu září

Leze po železe

Trochu mě zarazila hlavní nabídka telefonu, ve které některé z devíti ikonek nejsou příliš intuitivní. Stačí ale na zvolenou ikonku pomocí joysticku najet a v horní části displeje se objeví její popis. Uprostřed ihned po vstupu do grafického nabídky je (opět chytře) umístěná ikonka t-zones, kterou se mi při nedočkavém nechtěném dvojstisku joysticku podařilo několikrát omylem aktivovat.

 
Hlavní nabídka (logo t-zones a barvy T-Mobilu si odmyslete) • styl dalších nabídek

Prostřednictvím ikonek se menu rozvětví do dalších už textových podnabídek, které mi připadaly vcelku logicky a obvykle uspořádané. Nalezení potřebné položky mi ani při prvním setkání nečinilo problémy.


V další kapitole článku se podíváme na telefonování a práci se zprávami, zmíníme organizaci času a vestavěný fotoaparát. Najdete zde také zhodnocení telefonu a jeho největší plusy a minusy

Témata článku: Siemens, , Alcatel One Touch 735, Siemens ST60, Elegant, Samostatná položka, Příjemné vylepšení, Seznam akcí, Skládání hudby, Test