Silvestr v sítích operátorů: Rekordní objem přenesených dat, trochu méně hovorů a SMS na ústupu

Ani silvestrovský večer a první minuty a hodiny Nového roku nezvrátily jednoznačný trend poklesu využívání SMS zpráv. Právě v tomto čase zhruba před 10 lety padaly rekordy v počtu odeslaných SMS s přáními a novoročními pozdravy. S rozmachem mobilního internetu a smartphonů přebírají od textových zpráv tuto úlohu komunikační aplikace (messengery).

Potvrzují to statistiky silvestrovského provozu v sítích tuzemských mobilních operátorů. SMS zpráv ubylo podobně jako o týden dřív na Štědrý den o pětinu, naopak objem přenesených mobilních dat meziročně vzrostl průměrně o třetinu. Rozdíl proti 24. prosinci je také v mobilních hovorech – na Silvestra už se tolik nevolalo a počet spojených hlasových hovorů klesl zhruba o 8 %.

T-Mobile

T-Mobile spojil na Silvestra a v prvních minutách Nového roku celku 20,1 milionu hlasových hovorů, což je meziroční pokles o 7,4 %. Datový provoz vzrostl o 32 % na 2,4 PB (petabajtů ~ milion gigabajtů), špička datového provozu nastala mezi 21:45 a 22:00 hodin. Očekávaný pokles zaznamenaly i textovky – 5,84 milionu odeslaných SMS znamená meziroční pokles o 18,5 %. V podobném trendu se drží dnes už prakticky mrtvá služba multimediálních zpráv (MMS), kterých bylo odesláno o 19 % méně než v roce předchozím, celkem 143 630.

O2

Rekordní datový provoz 3 PB během silvestrovského dne a novoroční noci zaznamenala síť O2. Největší nárůst objemu dat měla nově sociální síť TikTok, a to 173 % oproti loňskému roku. Oproti loňskému roku je to nárůst datového provozu o 42 procent. Novoročních volání uskutečnili Češi celkem 14,6 milionu, což je mírný pokles. Nejvytíženější hodina byla mezi půlnocí a jednou hodinou ráno, kdy se uskutečnilo více než dva miliony hovor. Počet SMS oproti loňskému roku klesl o 20 % na 6,1 milionu. Zákazníci také poslední den v roce odeslali 176 556 MMS zpráv.

Klepněte pro větší obrázek

Vodafone

Také u Vodafonu rostla datová spotřeba na přelomu roku v desítkách procent, konkrétně o 37 % na 1,5 PB. Špička datového provozu nastala mezi 21. a 22. hodinou večerní. Meziročně o 7 % na 15,5 milionu poklesl počet odbavených hlasových hovorů, nejvíce telefonátů se uskutečnilo v prvních minutách Nového roku. O 16 % se snížil počet odeslaných SMS zpráv, zákazníci Vodafonu jich odeslali 4,4 milionu.

Diskuze (1) Další článek: Chce zaplnit díru po HiSilicon. Oppo vyvíjí vlastní procesor, který do smartphonů dorazí příští rok

Témata článku: , , , , , , , , , Data, Ústup, Pokles, Datový provoz, Přenesená data, Objem, Hovor, Operátor,