SimpleCell je nový operátor. Bude provozovat síť pro IoT

Česko má nového operátora. Ale možná jiného, než byste očekávali. SimpleCell bude provozovat síť pro internet věcí, kterou mu postaví T-Mobile.
Kapitoly článku

Vloni na podzim vyhodnotil T-Mobile zkušební provoz bezdrátové sítě Sigfox pro internet věcí (IoT). Nový typ infrastruktury se testoval na několika vysílačích po Praze a testy dopadly na výbornou. Nyní T-Mobile s firmou SimpleCell Networks oznamují zahájení výstavby sítě. T-Mobile vystupuje jako stavitel infrastruktury, SimpleCell jako operátor. Firmy chtějí společně pokrýt do konce roku 95 % území České republiky.

Klepněte pro větší obrázek
Plán pokrývání Česka sítí Sigfox

Pokrývání jde výrazně rychleji než například u LTE sítí. Ke splnění plánu stačí pokrývat rychlostí 40 základnových stanic za měsíc. Už po třech měsících by přitom tímto tempem měla být pokryta většina území. Datová IoT síť totiž nevyžaduje tak vysoké rychlosti (přenos dat probíhá rychlostí 100 bitů/s) ani kapacitu jako sítě pro „lidské“ připojování k internetu. Její výhodou jsou nízké energetické nároky a také zanedbatelné pořizovací náklady. Cena jednoho modemu se pohybuje v desítkách korun, přičemž zařízení může na baterii běžet klidně 10 let.

K čemu je IoT dobrý?

Sigfox je nadnárodní IoT síť (se sídlem ve Francii), která funguje už ve 13 zemích a připojuje 7 milionů zařízení. Hlavními činnostmi Sigfoxu jsou aplikace na automatický odečet energií, provoz parkovacích senzorů, které automaticky ohlásí obsazenost parkovacího místa, dále aplikace Průmysl 4.0, SmartCity, zabezpečovací zařízení, nejrůznější řešení v logistice, monitorování transportovaného zboží, měření srážek v záplavových oblastech, hlídání domácích mazlíčků, seniorů atd.

O internetu věcí se již delší dobu hovoří jako o příští velké věci v oboru informačních technologií a telekomunikací. Do roku 2020 má podle odborníků vzrůst počet připojených zařízení ze současných 15 na 200 miliard. V průměru tak bude na jednoho člověka na Zemi připadat 26 připojených zařízení. S technologií Sigfox se budete moci seznámit a vyzkoušet si ji na mezinárodním veletrhu Amper v Brně 15. až 18. března 2016.

Témata článku: , , , , , , , , , Bluetooth Le, Hlavní činnost, Iot síť, Přenos zpráv, Operátor, Device ID, Pro +, Nb-iot síť, Dokumentace, Technologie sigfox, Životnost baterie, Teploměr, Zabezpečovací zařízení, ETSI, SK Telecom, SimpleCell