Sirf má GPS přijímač pro mobily: Sirf Star IV

Nový GPS přijímač Sirf Star IV slibuje možnost zůstat neustále v aktivním stavu. Tím se hodí zejména do mobilních zařízení napájených baterií, typicky do mobilních telefonů.

Po vydařeném přijímači Sirf Star III přináší výrobce s další generaci navigačních čipů. Přijímač GSD4t postavený na architektuře Sirf Star IV vychází vstříc především výrobcům mobilních telefonů.

Problémem současných navigací zůstává dlouhá doba prvního zjištění polohy, takzvaný fix. I v případě hot-fixu, tedy opětovného startu přijímače po krátké době, trvá ve špatných podmínkách třeba několik minut. Při použití v mobilních zařízeních je komplikací u takřka všech současných GPS přijímačů také energetická náročnost. Především výrobci mobilů jsou nuceni vypnout přijímač při každé příležitosti. Technologie SiRFaware umožní zůstat GPS přijímači neustále na příjmu při klidové spotřebě 50–500 mikroampérů. Výrobce tak slibuje neustálou dostupnost polohy i bez spolupráce mobilní sítě, tedy systému A-GPS.


Čip GSD4t určený především pro mobilní telefony

Slůvko „neustálou“ však musíme brát s rezervou, protože v interiérech a obecně na místech bez výhledu na oblohu se satelity GPS pozici neurčí sebelepší přijímač. Neustálá pohotovost však zaručuje maximální zisk informací v každém okamžiku.

 

Dvakrát vyšší citlivost

Přijímač GSD4t směrovaný do útrob mobilních telefonů by měl vykazovat vyšší citlivost. Zatímco přijímače s čipem Sirf Star III měly po zamčení pozice citlivost maximálně -159 dBm, čtyřka nabídne -163 dBm. Spokojí se tedy s méně než poloviční sílou signálu. Čip dokáže zpracovat současně až 48 kanálů a podopruje zpřesňující systémy WAAS, EGNOS, MSAS i GAGAN.


Blokové schéma architektury Sirf Star IV

Citlivé navigační přijímače jsou výrazně ovlivňovány dalšími bezdrátovými technologiemi, jako třeba Bluetooth, Wi-Fi či v případě mobilních telefonů i samotným komunikačním modulem. Nový přijímač údajně umí tyto zdroje rušení aktivně vyhledávat a eliminuje jejich dopad na svou funkci. Mezi další výhody patří menší rozměry a minimální počet doplňkových pasivních součástek při implementaci. Čip se spokojí s dvaceti čtverečními milimetry.

 

Chybí už jen elektronický kompas

Osobně se na Sirf Star IV hodně těším, především v přímém srovnání s technologií A-GPS. Ta dnes u mobilních telefonů doplňuje tradiční GPS při rychlém určení aktuální polohy. Přijímače Sirf patřily v civilním sektoru ke špičce, nicméně například MediaTek se jejich kvalitám přinejmenším vyrovnal. Nechejme se tedy překvapit, o jaký skok Sirf svou konkurenci předběhne a zda bude praktický přínos skutečně takový, jak výrobce slibuje. Trošku však mrzí, že se výrobci nepodařilo do navigačního čipu integrovat i elektronický kompas. Pak by šlo o dokonalé navigační řešení pro široké rozmezí produktů.

Další informace najdete na webu výrobce

Diskuze (13) Další článek: TomTom představil navigaci pro Fiat Punto Evo

Témata článku: , , Pro +, Mobil, Blokové schéma, Minimální počet, Civilní sektor, WAAS, MOBI, Přijímač