Síť Paegas měla včera problémy

Včera zhruba v půl čtvrté začala mít síť Paegas problémy, které přetrvávaly až do večerních hodin. Asi od čtyř do pěti si skoro nikdo z velkých měst a okolí nezavolal, ani neposlal textovou zprávu.
První náznak, že něco nehraje, se objevil okolo půl čtvrté. Některým uživatelům se jednoduše vytratil ukazatel signálu a zmizelo logo operátora. Některé telefony však byly stále v pořádku a dalo se s nimi normálně volat. Před čtvrtou pak začaly mít problémy i další uživatelé a všechno nasvědčovalo tomu, že síť Paegas má výpadek.

Tehdy jsem zaznamenal i zprávy z dalších velkých měst – výpadek byl tedy globální. Hovory padaly, telefony ukazovaly přetíženou síť, některé se ani nechtěly přihlásit do sítě. Snaha zavolat na infolinku byla marná, pokud se člověk náhodou dovolal a neslyšel jen ticho ve sluchátku, bylo buď obsazeno, nebo se hovor ukončil po několika sekundách. Asi v pět hodin jsem byl na infolince informován, že výpadek vlastně není výpadek, ale jen dočasné snížení kapacity sítě. A také že technici na odstranění závady usilovně pracují.

Jeden telefonuje, druhý smutně kouká

Po páté se situace začala zlepšovat a „signál“ se postupně vracel. Od půl šesté bylo v Brně možné normálně volat, stále však přicházely zprávy z jiných měst, např. ze Zlína, kde si někteří uživatelé ani po sedmé hodině neškrtli. Paradoxní bylo, že po celou dobu jsem se svým telefonem s tarifem Paegas dovolal i na pevnou linku i na EuroTel, zatímco moji kolegové, kteří seděli jen pár metrů vedle, měli mobily mrtvé.

A co na to RadioMobil? Šlo o prý jen krátký, zhruba dvacetiminutový výpadek v ústředně, do níž se noc předtím nahrával nový software. Poté již síť běžela, byla ovšem stále přetížena pokusy o volání, v některých lokalitách dokonce až do pozdních večerních hodin. Tuto informaci také „potvrdilo“ zpravodajství televize Nova.

Diskuze (30) Další článek: Nové dotované telefony na říjen

Témata článku: , , Pro +, Síť, Volat stále, Sít, Dočasné snížení, Paegas