Škodlivost mobilů: jak je to doopravdy?

Existuje několik odborných studií, které poukazují na možnou souvislost mezi používáním mobilu a vznikem rakoviny či poškozením DNA. Hrozí telekomunikačním firmám vlna žalob podobná té, kterou spustili kuřáci cigaret?

Normy, normy, normy

O technických parametrech elektromagnetického (EM) záření, které produkují mobilní telefony a další přístroje (vysílače, televizory, monitory, mikrovlnné trouby atd.) jsme na MobilManii již psali. Stejně tak jsme se věnovali i normám a SAR - zřejmě nejdůležitější zkratce v oblasti zkoumání mobilních telefonů a jejich účinků na lidské zdraví. SAR se v Evropě udává ve wattech na deset gramů hmoty a vyjadřuje výkon elektromagnetického záření.

Současné normy Evropské unie připouštějí maximální hodnotu SAR 2 W/kg. Do budoucna se počítá se snížením na 1 W/kg. Všechny současné mobilní telefony normu dvou wattů bez výjimky splňují, plánovaným snížením by se nad limit dostaly například populární Siemensy C35i a M35i. Přehled většiny telefonů s hodnotou vyzařování naleznete v závěru článku.

Pokusy na myších

První výzkumy vysokofrekvenčního záření a jeho souvislosti se vznikem rakoviny byly provedeny již před několika desítkami let. V roce 1971 publikoval Dr. Spalding výsledky studie, v níž skupinu myší vystavil  záření o frekvenci 800 MHz. Testy probíhaly 35 týdnů, myši pod zářením trávily 2 hodiny denně a 5 dní v týdnu. Průměrná "životnost" těchto myší byla v konečném důsledku nepatrně vyšší (!) než životnost myší neozářených.

Dr. Saunders a kolektiv zveřejnili roku 1988 další výsledky pokusů prováděných tentokrát na samcích myší. Hlodavci byli vystaveni záření o frekvenci 2450 MHz celkem 120 hodin, po 6 hodinách denně v osmitýdenním intervalu a hodnota SAR v tomto případě představovala 4 W/kg. Na konci pokusu byli samci spářeni s neozářenými samicemi. Úspěšnost oplodnění nebyla nižší než obvyklý průměr. Ani testy spermatu neukázaly žádné odchylky v chromozómech, takže autoři mohli výzkum zakončit slovy: "Z tohoto experimentu nevzešly důkazy, že vystavení samců záření o frekvenci 2450 MHz vyvolává mutagenní reakci."

Rok 1994 a jeden z dalších myších pokusů: Dr. Liddle s kolektivem sledovali souvislost mezi vysokofrekvenčním zářením a délkou života. Myši byly po celý život vystaveny hodinu denně a 5 dní v týdnů záření o hodnotě 2450 MHz, SAR 2 a 6,8 W/kg. Délka života byla nejkratší u myší vystavených záření o hodnotě 6,8 W/kg (průměrně 572 dní). Naopak druhá skupina myší (úroveň záření 2 W/kg) žila průměrně 738 dní, což je o 32 dnů více než u myší neozářených vůbec. Autoři předpokládají, že teplo vznikající ze záření s hodnotou SAR 6,8 W/kg je natolik stresující, že vede ke zkracování délky života.

Zajímavý pokus provedl v roce 1994 doktor Wu. Vystavil 26 myší jednak EM záření a také chemickému karcinogenu, který zapříčiňuje vznik rakoviny tlustého střeva. Pokus neukázal žádné rozdíly v počtu případů propuknuté rakoviny mezi hlodavci, na něž působil karcinogen samotný, a mezi těmi, kteří byli společně s karcinogenem i ozařováni.

Jeden z nejaktuálnějších výzkumů pochází z letošního roku. Provedl jej doktor Heikkinen, jehož kolektiv oznámil, že vystavení myší záření z mobilního telefonu nepodporuje vznik rakoviny kůže indukované UV zářením. První skupina myší byla 52 týdnů vystavena samotnému UV záření a druhá k tomu dostala i dávku záření z mobilu o frekvenci 902 MHz. Samotné UV záření způsobilo růst nádorů kůže, přidání záření z mobilu však nemělo žádný další negativní efekt.

Pokusy na lidech

V roce 1996 publikoval Dr. Rothman a kolektiv studii, která posuzovala zdravotní stav více než 250 tisíc uživatelů mobilních telefonů a autotelefonů. Nebyly zjištěny žádné rozdíly v úmrtnosti mezi uživateli klasických mobilů, kdy je anténa velmi blízko hlavy, a autotelefonů, u kterých je anténa zabudovaná přímo v autě. Tři roky poté stejná skupina vědců zkoumala specifické příčiny úmrtí mezi 300 tisíci uživateli mobilů ve Spojených státech. Množství případů rakoviny nebo leukémie nebylo mezi uživateli mobilních telefonů a autotelefonů paušálně rozdílné. Bylo zjištěno pouze více úmrtí při dopravních nehodách během používání klasického mobilního telefonu.

V souvislosti s tím je třeba poukázat také na jeden český výzkum. Společnost Energy Biotechnology, patřící do skupiny Energy Group, a. s., vypracovala v roce 2001 odbornou studii s cílem objektivně posoudit možné vlivy mobilů na lidské zdraví. Podle této studie lze mimo jiné: "...rozhodně za prokázaný vliv považovat zjištění snížení pozornosti řidičů automobilů při telefonování, které není dáno pouze odváděním pozornosti, ale určitými, zcela konkrétními vlivy na mozek."

V letech 1999-2001 hodnotily čtyři na sobě nezávislé skupiny riziko vzniku rakoviny mozku v souvislosti s používáním mobilního telefonu. Jedna skupina oznámila nepatrné zvýšení počtu mozkových nádorů, ale zbývající tři podaly naopak zprávu o statisticky sice nevýznamném, ale přesto patrném poklesu počtu nádorů.

V jednom z předchozích průzkumů analyzoval Dr. Hardell a jeho vědecký tým 233 švédských pacientů s mozkovými nádory, z nichž někteří používali mobil již více než 10 let. Účinky mobilního telefonu byly zkoumány jako jedna z možností vzniku rakoviny mozku (další testy se týkaly například účinků širokého spektra chemikálií). Ale žádné konkrétní spojení mezi mobilem a rakovinou mozku potvrzeno nebylo.

Jedna z mála studií, která alespoň částečně potvrdila nebezpečí rakoviny z mobilu, pochází z ledna 2001. Kolektiv doktora Stanga oznámil, že používání vysílaček, mobilních telefonů a podobných zařízení více než několik hodin denně může být spojeno se vznikem zhoubného nádoru uvey (střední vrstvy oční koule). Podle Stangova měření je tohle riziko u uživatelů mobilních telefonů až třikrát vyšší. Na důvěryhodnosti této studie ovšem ubírá poměrně malý vzorek testovaných lidí (118) a absence zkoumání dalších možných příčin vzniku rakoviny oka u těchto pacientů (UV záření apod.).


V druhé kapitole si můžete přečíst, jestli nejde spíš o byznys a jaké jsou vyhlídky do budoucna. Čeká nás na mobilech podobné oznámení o škodlivosti jako na cigaretách?

Témata článku: , Ericsson R600, Ericsson T39m, Ericsson T65, Ericsson T66, Motorola C330, Motorola C350, Motorola T191, Motorola T720, Motorola T720i, Motorola Timeport 250, Motorola Timeport 260, Motorola Timeport 280, Nokia 2100, Nokia 3100, Nokia 3300, Nokia 3310, Nokia 3330, Nokia 3410, Nokia 3510, Nokia 3510i, Nokia 3650, Nokia 3660, Nokia 5100, Nokia 5210