Skupinové hovory FaceTime šlo zneužít k odposlechu. Apple službu částečně pozastavil

Skupinové hovory FaceTime, které Apple představil spolu s iOS 12 obsahují závažnou bezpečnostní chybu. Malým trikem jde totiž službu obelstít tak, abyste mohli odposlouchávat druhou stranu dříve, než sama přijme váš hovor. Bug spočíval v tom, že jste při vytáčení daného uživatele přidali do hovoru jako dalšího volajícího své vlastní telefonní číslo, čímž jste se připojili k zatím nespojenému hovoru a mohli slyšet osobu na druhé straně. Mikrofon přitom zůstal aktivovaný až do chvíle, kdy došlo k ukončení hovoru.

Apple na chybu okamžitě zareagoval a skupinové hovory pozastavil, což lze vidět i na jeho webu. Tuto službu, která má nabízet hovory až se 31 dalšími uživateli však provází problémy už od samotného počátku. Při svém uvedení v rámci betaverze iOS 12 musela být kvůli neznámým problémům dokonce stažena ze systému a vrátila se až o několik měsíců později v plné verzi iOS 12.1. I ta ovšem obsahovala chybu, kdy uživatel mohl spojením skrze FaceTime v zařízení aktivovat škodlivý kód. Tuto chybu měla vyřešit aktualizace iOS 12.1.3 z minulého týdne.

Nejnovější chyba si pak nemohla najít lépe vystihující den odhalení, 28. leden totiž paradoxně připadá na Mezinárodní den ochrany osobních údajů (Data Privacy day). Dokonce sám šéf Applu, Tim Cook, chvíli před počátkem kauzy na tento den hrdě upozorňoval na Twitteru. Do ohně přilívá i fakt, že ještě před pár týdny si firma v Las Vegas rýpala do Huawei a jeho aktuální kauzy svým plakátem „Co se stane ve vašem iPhonu, zůstane ve vašem iPhonu.” Přitom je vidět, že žádné zařízení není bezchybné a stačí málo a karta se může obrátit.

Zdroj: 9To5Mac, Reuters

Diskuze (165) Další článek: AI Review: i mobilní umělá inteligence už má svůj jednotný test od Antutu

Témata článku: Apple, , , , , , , , , Reuters, Las Vegas, F +, Pich, Žně, Odposlech, Příliv, Hovor, Patch, ANS, Vaš,