Sledujeme živě: Apple představuje iPhone 5S a 5C

Jeden z největších mobilních svátků roku je zde: Apple dnes představí nové iPhony. Ano, letos budou dva. Levnější model 5C a vylepšený iPhone 5S.

Jeden z největších mobilních svátků roku je zde: Apple dnes představí nové iPhony. Ano, letos poprvé budou dva. Model 5C bude levnější a dostane plastová záda v několika pestrých barvách. iPhone 5S bude klasickým pokračovatelem současné „pětky“. Hodně toho o novinkách víme, ale prostor pro překvapení je stále velký. Udrží si iPhone své výsadní postavení mezi smartphony?

Tiskovou konferenci Apple zahájí Tim Cook dnes (úterý 10. září 2013) v tradičních 19:00. Dění v sále se vynasnažíme zprostředkovat v tradičním textovém přepisu přímo v tomto článku. Situaci a nové informace budeme sledovat už od rána...


00:00
A konečně náš velký souhrn nových iPhonů:

22:44
Apple zveřejnil videozáznam dnešní keynote.

21:33
Podrobnosti o čtečce otisků prstů Touch ID:

20:24
První oficiální snímky:

20:13
Máme pro vás první dvě bleskovky!

20:12
Reklama, kde se na iPhone 5C mluvilo několika jazyky, dokonce i klingonsky. Následuje hlasitý potlesk.
Tim děkuje všem, kteří se podíleli na výrobním procesu obou iPhonů, ale i na vývoji iOS7.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Obr.: Engadget.com

To je pro dnešek vše. Na závěr zahraje Elvis Costello.

20:10
Vzpomínáte na v sále přítomného Ala Gora? Teď je na řadě ekologie: Sklo iPhonu 5S neobsahuje arsen a další látky zatěžující přírodu.

Předobjednávky 5C počínaje 13. září, obě novinky budou dostupné od 20. září v obchodech v: USA, Kanada, Čína, Francie, Nemecko, Japonsko, Singapur a Británie. Toto je poprvé, co je Čina v první vlně prodejů. Do konce prosince budou nové iPhony dostupné ve více než 100 dalších zemích.

Klepněte pro větší obrázek 
Obr.: Engadget.com

Tim je zpátky na podiu. Je to všechno, nebo je tu ještě "one more thing"? "iOS7 je největší změna v prostředí iOS od doby prvního iPhone." Tim shrnuje představené novinky.

20:05
Phil je zpátky a opět mluví o iOS7. Shrnuje novinky.

Ceny iPhonu 5S:

  • 16 GB 199 dolarů
  • 32 GB 299
  • 64 GB 399 dolaru s dvouletou smlouvou...
  • bumpery na iPhone 5S budou za 49 dolarů

...128 GB varianta bohužel chybí a tyhle spekulace se nepotvrdily.

20:02
Čtečka je zabudovaná přímo v Home Buttonu a podpora pro snímání otisků je hluboce zakomponována v celém systému. Kolem home buttonu je kovový kroužek, který detekuje přítomnost prstu, takže při scanování otisku se homebutton nemusí mačkat.

Video.

Johny Ive je zpátky na podiu. Mluví o tom, proč se rozhodli zakomponovat čtečku otisků, které říkají Touch ID.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 
Biometrická data se nikam neukládají. Ani na Apple servery, ani do iCloudu. Zřejmě ujištění kvůli kauzám americké špionáže... Obr.: Engadget.com

20:00
Nyní o bezpečnosti. "Hesla jsou oblíbená, ale více než polovina lidí si je nenastaví."

Je zde senzor otisků pstů! Čte vaše otisky a vytváří tak zcela nový způsob zabezpečení. Senzor je tlustý 170 mikronů, má rozlišovací schopnost 500 PPI.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Obr.: Engadget.com

19:55
Podrobněji ke Slo-mo: Při 120 fps iPhone 5S natáčí v HD rozlišení (tedy zřejmě 720p). Můžete si vybrat, které části ze slow motion videa chcete mít slow motion, a které normální rychlostí. Takto lze udělat kombinované video.

Nově lze pořizovat panoramatické snímky s rozlišením 28 Mpx...

19:51
Nový LED blesk: jmenuje se True Tone, uvnitř jsou dvě diody.

"iOS7 umí sám vybrat nejlepší fotku ze série pořízených. Nový blesk zvládne vyrušit problémy se špatnou barevnou kompozicí. Snímky vypadají lépe a živěji. iPhone 5S má automatickou stabilizaci obrazu!" Už s ne tak velkou slávou Phil dodává, že jde o digitální stabilizaci, čili softwarová funkce.

Klepněte pro větší obrázek 
iPhone 5S také umí slow motion videa při 120 fps. Obr.: Engadget.com

19:49
Nový fotoaparát má 5 čoček, světelnost f/2.2 a o 15 % větší aktivní plochu fotočipu, větší pixely "a to znamená lepší obrázek", říká Phil. iOS 7 je vytvořen tak, aby z fotoaparátu získal maximum. Automaticky nastavuje vyvážení bílé, parametry expozice...

19:48
iPhone 5S vydrží 10 hodin 3G hovoru, 250 hodin ve stand-by, 10 hodin LTE brouzdaní, 40 hodin hudby.

19:45
Phil je zpátky na podiu: "Doufám, že jste novým výkonem unešení. Já jsem!"

Je zde nová součástka, nazvaná M7 Běží mimo procesor A7 a slouží ke zpracovávání pohybu. Sbírá a zpracovává data z akcelerometru, gyroskopu, pomáhá kompasu. Je to základ pro nové aplikace starající se o vaše zdraví (krokoměry atd.). Nike díky tomu vyrobí novou aplikaci Nike+ Move, sportovní tracker nové generace. Používá M7 čip a GPS k zaznamenávání trasy.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Obr.: Engadget.com

19:41
Na podiu je zakladatel Epic Games Donald Mustard.  Představuje Infinity Blade 3, závěr trilogie (asi hra). Je zde 8 světů, hrajete za dva charaktery. Každý z těchto světů je větší než celá prví hra dohromady. Hra bude vydaná s iPhonem 5S.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Demonstrují výkon nového CPU a GPU na rychlostí přepínání mezi jednotlivými světy.  Konverze her na 64bitové je vždy horor, s Applem to zvládnete za dvě hodiny. Tolik k portaci kvůli novému procesoru.
Obr.: Engadget.com

"Díky novému výkonnému procesoru i grafice jsme byly schopni zčyřnásobit detaily oproti předchozí verzi hry." Demonstrováno je to na drakovi.

19:40
iPhone 5S obsahuje čip A7, který je 64 bitový. První svého druhu mezi mobilními telefony. "Ostatní o něm ještě ani nemluví." Zvládá 32 i 64 bitové aplikace, je pro aplikace zpětně kompatibilní. S aplikacemi tedy problém nebude.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Obr.: Engadget.com

CPU i GPU jsou dvakrát rychlejší než u iPhone 5. CPU je 40x výkonější než u prvního iPhonu. Zvládá OpenGL ES 3.0.

Následuje demo video.

19:37
A pozor! Na prezentaci je již nyní vidět notifikující Home button.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Obr.: Engadget.com

19:35
Nyní přichází na řadu iPhone 5S.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Tři barvy: černá, zlatá a stříbrná, sekulace byly tedy pravdivé. Je vyroben z hliníku a se zkosenými broušenými hranami. Nová dvojitá LED dioda. Obr.: Engadget.com

19:33
Ocelový rám uvnitř pracuje jako antena. Barvy systému doplňují plastové tělo - viz obr níže.

19:31
Nyní sir Johny Ive na videu: "iPhone 5C je jednodušší, barevnější a celkově, iPhone je zkušenost. PLats je výhodou, je hravý. Povrch je rovný a beze spojů, příjemný v ruce na dotek."

19:28
4" displej retina sRGB matrice, A6 procesor, 8 MPx foták BSI, 5 čoček, facetimeHD kamera vepředu. Bluetooth 4.0, WiFi a/b/g/n/, LTE více kategorií než u konkurnce (doslova), samozřejmě s iOS7. Americké ceny: 16 GB za 99 dolarů, 32 GB za 199 dolarů s dvouletou smlouvou..

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Představeny i nové bumpery, za 29 dolarům, ve všech barvách co iPhone 5C plus černá.
Obr.: Engadget.com

19:27
S dvojicí tlačítek a přepínačem pro ztišení na levém boku, kamerkou s bleskem, a jedním tlačítkem na pravém boku. Dole je 3,6mm jack, apple konektor lightning a mikrofon s reproduktorem.

iPhone 5C je vyrobec z polykarbonátu, uvnitř je ale kovová konstrukce pro větší pevnost.

19:25
Prvním je iPhone 5C. Byl vyroben se stejnou láskou a péčí, jako předešlé iPhony, ALe přidali jsme barvy. Něco jste už mohli vidět v únicích na internetu, nyní uvidíte všechno.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 
Zelená, žlutá, modrá, bílá, červená, to jsou nové iPhony 5C!
Obr.: Engadget.com

19:23
Nyní se mluví o iPhonu 5, který je "nejoblíbenější a také nejlépe prodávaný iPhone v historii společnosti. Naše podnikání dokázal pozdvihnout na úplně novou úroveň."

Dva nové designy. Dva nové iPhony pro to, abychom oslovily větší část mobilního trhu. Už je to tady!

19:22
Keynote pokračuje představením nových aplikací iWork, pro práci, byznys a produktivitu: Keynote, iPhoto, iMovie. Všechny tyto apliace jsou nově zdarma na všech iOS zařízeních! Doslova bylo zmíněno, "zdarma na všech nových iOS zařízeních". Bude to platit pouze pro za okamžik představené novinky?

Nyní iPhone.

19:19
"Se stažením a instalací iOS7 je to jako kdyby jste si pořídili nový telefon."
Důležité technikálie: iOS 7 přijde 18. září pro všechny iPhony od 4 výš, iPad 2 a výš, iPad mini a 5. generaci iPod Touch.
Tim je zpátky na podiu, Craig odešel.

19:17
Z fotek si můžete dělat jakýsi fotodiář, dokážou se totiž řadit podle času a místa, kde jste je pořídili. Kalendář sestavený z náhledů fotek pořízených během celého roku vypadá opravdu efektně.

19:14
Ukázka vylepšené Siri, k ženskému i mužský hlas, nová vyzvánění v techno stylu, jednodušší vyhledávání.

19:12
A teď už iOS 7...

Na podiu je Craig Federighi a mluví o iOS7: "Během příštího měsíce vyexpedujeme 700 milionů zařízení s iOS7. Rychle se tak stane světově nejoblíbenějším OS..."

19:09
Nyní Tim Cook mluví o Apple storech. Stanford Store bude nový a větší...

19:02
Tim Cook je na scéně! Přichází za velkého potlesku na podium. Na úvod je řeč o iTunes Festivalu, který se letos koná již po páté. Festival potrvá více než 30 dní a budou se na něm podílet umělci, jako je Lady Gaga, Justin Timberlake a další. Sledovat jej mohou i majitelé zařízení s Apple iOS.

Klepněte pro větší obrázek 
Obr.: Engadget.com

19:00
Start je otázkou sekund!

18:54
Hosté jsou v sále a hledají si místa.

18:52
Zprávy z místa dění: video stream zřejmě nebude...

18:46
Mezi hosty je i Al Gore. Jde se jen mrknout na svůj příští telefon, nebo bude mít Apple nějaké zatraceně ekologické prohlášení spojené s novými iPhony?

18:39
Znovu k videopřenosu – ten oficiální bude zřejmě znovu omezen na určité platformy (jestli vůbec bude), ale zkuste tyhle dva neoficiální: Ustream a YouTube. Samozřejmě bez záruky…

18:27

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Už se TO blíží. TechCrunch zveřejnil fotky novinářů čekajících před sálem v Infinite Loop č. 4.

18:10
Některá zahraniční média jdou v dnešní Apple mánii opravdu do nejmenších detailů :-)

Klepněte pro větší obrázek
Tohle je podle AppAdvice balení pro kožené pouzdro iPhonu 5S

17:09

Klepněte pro větší obrázek 
A ještě jednou z Apple.com. Odkaz na videopřenos z keynote je na titulní straně.
Oprava: odkaz vede na červnovou keynote k představení iOS7.

16:35
Tohle je taková milá tradice – dočasně odstavený Apple Store předznamenává nové modely. Týká se to i českého store.apple.com/cz/

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Chcete si koupit něco od Applu? Zrovna teď to nepůjde...

16:15

Klepněte pro větší obrázek 
Kromě slavnější šampaňské se možná pro iPhone 5S chystá také grafitová (via AppAdvice)

15:45
Podobnou grafiku jako jste níže viděli pro 5S, má také levnější 5C. Popisky sice přečíst nejdou, ale u Home buttonu je určitě napsané jenom Home button, výraz „Touch ID sensor“ tentokrát chybí. (via mobiltelefon.ru)

Klepněte pro větší obrázek

14:50
A jen tak mimochodem: ano, už sedí!
...řeč je samozřejmě o zájemcích o první kousky nového iPhonu a prostorech před Apple Storem. Tahle fotka je z New Yorku, fronta se začala tvořit už tři dny před premiérou a jestli jsou správné naše předpovědi, tak tam do startu prodeje budou sedět asi dva týdny. No je tohle nrmální? :-)

Klepněte pro větší obrázek
Co by jiné značky daly za takové fandy? Via Apple Insider.

14:29
Slušelo by se zastavit se nad formou předávání informací z dnešní keynote. Apple obvykle poskytuje přímý videopřenos, posledně to bylo pro následující platformy. Prohlížeč Safari na systému iOS 4.2 a novějších (tedy iPhone, iPad, iPad mini a iPod touch), Safari 4 (a novější) na systému Mac OS X v10.6 (a novější) a Apple TV (software 5.0.2 a novější). Pro všechny ostatní tu budeme my a naše textově-obrázkové informace.

13:35
Teď jedna trochu divočejší spekulace: podle analytiků Apple chystá „tabletofon“ s displejem o úhlopříčce kolem šesti palců. Podrobnosti si přečtěte na E15, problém je, že Apple se obvykle nechová tak, jak by se asi zachovaly jiné firmy. Jako vždy, čas ukáže, kdo měl pravdu.

Klepněte pro větší obrázek 
A jedna pěkná ilustrace via mobiltelefon.ru

12:58
Dnešní tiskovka se nezvykle koná přímo v kampusu Applu v Cupertinu.

Klepněte pro větší obrázek 
Web igen.fr vyfotil odpovídajícím způsobem dekorovaný vstup do budovy 4 Infinite Loop.
Klepněte pro větší obrázek 
Pro zajímavost: takhle stejné místo vypadá na Street View.

12:25
Spekuluje se také o datu uvedení nových iPhonů na trh. Podle informací z odběratelských kanálů by to mělo být 20. září pro prioritní země, Česká republika by měla přijít na řadu o týden později, tedy v pátek 27. září.

11:56
Chitika Insights těsně před vydáním iOS7 mapuje používanost jednotlivých verzí iOS. Data jsou sice jen za severní Ameriku, ale i tak jsou zajímavá:

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
92 % iPhonů je na nejnovější verzi iOS. U iPadů je to o poznání horší, přesto je to podíl, o kterém se může konkurenčnímu Androidu jen zdát.

11:42
Web Nowhere Else přidává schéma, které popisuje iPhone 5S a mezi prvky je i „Home button / Touch ID sensor“.

Klepněte pro větší obrázek 

11:30
Čtečku otisků prstů na základě informací od svých zdrojů potvrzuje prestižní deník The Wall Street Journal. Začíná to být zajímavé! 

11:10
Video od TLD odhaluje rozdíly mezi iPhonem 5 a 5S.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Zřejmě dostaneme výkonnější blesk, v zádech iPhonu 5S má větší výřez.
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 
Uvnitř jsou jinak poskládané šrouby, takže uvnitř to rozhodně není jen o kosmetické úpravě. Baterie dostane více prostoru, měla by tedy mít vyšší kapacitu.

10:43
Ještě jednou k technologii IGZO:

10:27
Pojďme začít specifikací iPhonu 5S. Tahle data se poprvé objevila na veřejnosti už v červnu na Symonlyradar.nl a od té doby byla ještě několikrát slavnostně znovuodhalena:

  • Displej: 4,0", rozlišení 1 136 × 640 pixelů, technologie Sharp IGZO
  • iOS 7
  • fotoaparát: 12 MPx
  • paměť: 32, 64 a 128 GB
  • NFC chip
  • čtečka otisků prstů
  • sítě: několik standardů LTE
  • procesor: Apple A7, frekvence 1,2 GHz, čtyři jádra, GPU SGX554MP4
  • operační paměť: 2 GB RAM

Pojďme si to probrat řádek po řádku. Základní parametry displeje se podle Symonlyradar.nl nemění, zato technologie bude nová. Výhodou IGZO je nižší spotřeba a lepší optické vlastnosti. Ano, o téhle změně se mluví už delší dobu. Co se softwaru týče, iOS7 je jasná věc, ve fototaparátu se jistě dočkáme nějaké pozvolné evoluce. Zvětšení vnitřní paměti je jedním z prvků, který by mohl Apple posunout před konkurenci. NFC čip se iPhonu předpovídá už několik let, ale v tomto bodě bych byl znovu skeptický. Čtečka otisků prstů je podrobně zdokumentovaná součástka, přesně tohle by bylo prvkem, který Apple znovu posune před konkurenci. Sítě, procesor a operační paměť jistě projdou evolucí, ale důležitější než označení a specifikace nových součástek bude, co s nimi iPhone v reálu dokáže.

Co dodat? Nechme se překvapit, jak to dopadne, uvidíme večer.

Diskuze (330) Další článek: Vodafone Red pro děti zdarma, pro studenty za 399 Kč

Témata článku: Apple, , , Apple iPad mini, Apple iPad mini (2. generace), Apple iPad mini (2. generace) 128GB 4G, Apple iPad mini (2. generace) 128GB Wi-Fi, Apple iPad mini (2. generace) 16GB 4G, Apple iPad mini (2. generace) 32GB 4G, Apple iPad mini (2. generace) 32GB Wi-Fi, Apple iPad mini (2. generace) 64GB 4G, Apple iPad mini (2. generace) 64GB Wi-Fi, Apple iPad mini 16GB 3G, Apple iPad mini 3, Apple iPad mini 3 128GB LTE, Apple iPad mini 3 128GB Wi-Fi, Apple iPad mini 3 16GB LTE, Apple iPad mini 3 64GB LTE, Apple iPad mini 3 64GB Wi-Fi, Apple iPad mini 32GB 3G, Apple iPad mini 32GB Wi-Fi, Apple iPad mini 4, Apple iPad mini 4 128GB LTE, Apple iPad mini 4 128GB Wi-Fi, Apple iPad mini 4 16GB LTE,