Slepí znovu uvidí – díky hacknutému Kinectu

S různými hacky a úpravami Kinectu, oblíbeného herního udělátka z dílen Microsoftu, se v poslední době roztrhl pytel. Poslední exemplář těchto úprav ale rozhodně stojí za zmínku. Dvěma vývojářům z Kostnické univerzity se podařilo Kinect upravit takovým způsobem, aby byl použitelný pro slepé a oni díky němu mohli opět „vidět“.

 Klepněte pro větší obrázek
foto: Engadget

Popravdě řečeno se nedá hovořit přímo o zázraku, kdy by slepí lidé najednou nějakým záhadným způsobem začali opět vidět v pravém slova smyslu. Jedná se spíše o obdobu jakési chytřejší osobní navigace. Projekt nese jméno NAVI (zkratka z anglického Navigational Aids for the Visually Impaired) a jedná se o studentský projekt Michaela Zöllnera a Stephana Hubera.

Kinect je v tomto případě umístěn na helmě, kterou musí mít dotyčný člověk na hlavě, přičemž plní funkci senzoru mapujícího trasu před. Uživatel si s sebou zároveň na zádech nese notebook s běžící navigační aplikací, která ho informuje o možných překážkách adává mu hlasové pokyny o trase, po které má jít. Díky využitým ARToolKit identifikátorům přilepených na stěnách, může být uživateli navíc sdělována libovolná informace. Pokyny jsou uživateli sdělovány bezdrátově, skrze bluetooth headset. K počítači je také připojen vibrační pás, rozdělený na tři samostatné oblasti, jenž ještě více přispívá ke zlepšení informovanosti o možných překážkách.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
foto: Engadget

Na první pohled by se mohlo zdát, že řešení je jakýsi samodoma hybrid, nicméně je nutno mít na paměti, že se jedná o první funkční prototyp, díky němuž bychom se v budoucnu mohli dobrat velmi zajímavému hardwaru a novým technologiím. Tvůrci si za tento počin určitě zaslouží slova pochvaly a obdivu.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
foto: Engadget

Pojďme se podívat na video o tom, jak to celé funguje:

Diskuze (11) Další článek: Nový Garmin bude zároveň černou skříňkou

Témata článku: , Dík, Kinect, Hack