Slovensko se připravuje na vypnutí 3G sítí. Orange už také mluví o konci 2G

Můj názor  |  zobrazit i odpovědi (trvale)  |  řadit od nejstarších Komentáře nyní řadíme od nejnovějších.
Tímto odkazem můžete řazení změnit.
 |  nových názorů: 17

Názory k článku

03. 03. 2022 11:12

LTE je taková polofunkční nedotáhlá technologie. Myslel jsem si, že už dneska padlo to, že je potřeba koupit správný mobil, někdy dokonce přímo u operátora a podle webu Vodafonu to vypadá, že to platí stále.
https://www.vodafone.cz/volte/... V seznamu jsou i loňské telefony, které pro funkční VoLTE je potřeba nakoupit u Vodafonu. Spousta telefonů v tom seznamu není, ale pokud funkčnost volání závisí na FW od operátora a změnou operátora mohu přijít o VoLTE, tak to nemůže kompletně nahradit 2G.A u 5G se prý hovory teprve začínají řešit, takže tam to bude ještě větší bída.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
02. 03. 2022 11:14

U nás po vypnutí 3G si spousta lidí nastavila 2G síť, patřím k nim. Bydlím s České Těšíně a přes 4G se nedá volat s T-mobilem ani O2. Vodafon jsem nezkoušel, ale myslím, že bude stejný. Přitom podle mapy signálu jsme v centru 4G všech tří operátorů, ale to měření se bohužel muselo dělat venku. A to nemluvím o lidech, kteří žijí na vesnicích, kde mají Polský nebo Slovenský signál, protože tam není vůbec nic Českého, hlavně že máme nejdražší mobilní služby. Kam asi ty peníze jdou, když ne do budování infrastruktury?

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědi (2)Zavřít odpovědi  |  Odpovědět
avatar
02. 03. 2022 09:56

Ono to tak horké v ČR nebude - většina tlačítkových/seniorských mobilů jede stále jenom na 2G a pokud nebude jiná alternativa a ta zatím není (tlačítkové mobily s 4G/VoLTE má zatím pár modelů Nokia/KaiOS) - ty jsou pro člověka nepolíbeného technikou složité a nepřehledné. Také je dost starších GSM bran pro ovládání techniky (např. tzv."chytré domy", nebo zabezpečovací zařízení), GPS navigace s dopravníma datama ať již ve vozidlech (např.Renault, Fiat), nebo přenosné také používají GSM síť - TomTom (včetně stále prodávaných modelů Go premium/X).
A jak zde již v diskuzi zazněl, hlavně v horských oblastech, či údolích jiný signál než 2G nejde.
Dokonce i spousta lidí, co má již novější mobil s 4G, tak nevyužívá moderní volání přes tuto síť (VoLTE), ale jenom přes ní "datuje" - ať již kvůli stáří mobilu, či nepodporované značce, nebo jenom nevědí, že je to třeba aktivovat u operátora (O2 to má automaticky, u T-M a Vf nutno aktivovat).
5G síť zatím vůbec nepodporuje volání (probíhají zatím testy technologie která to umožní: VoNR - Voice over New Radio, ale současné mobily s 5G sítí to asi zpětně nebudou podporovat)...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědi (3)Zavřít odpovědi  |  Odpovědět
01. 03. 2022 23:59

Jsem rád, že GSM žije. Jsem heavy 2G user a nechci měnit, i když to zní jako troll Je to takový ostrůvek svobody ta moje Nokie 6310i. Nedokážu si představit mít chytrý mobil a být furt bombardován nesmysly. Už tak na tom strávím minimálně hodinu denně, pověšený u hovorů a psaní SMS. Na 6310tce mám za těch 20 let už přes 4000hodin natelefonovaných.
Zatím mám stále signál i v USA přes T-mobile a latinské americe přes Claro, kde částečně bydlím. Kvalita signálu a hovorů se ale rok co rok snižuje... s tím jak se snižuje vyhrazené pásmo a odchází vysílače, nacházím stále víc míst bez signálu. Jde ten úpadek dost poznat s výpadky hovorů, šumem, dobou spojení atp.
Nicméně stále se spojím hovorem přes Atlantik na kliknutí jednoho prstu (na to mám službu Rebtel, která mi obrazně řečeno ušetřila stovky tisíc, dívaje se na operátorské ceny) A tam kde signál není, mimo civilizaci (nebo dnes již klidně v centru města), to jistí Ericsson R290 se sítí globalstar. Jediné co do budoucna zvážím bude novodobý banán 8110 co mi asi zajistí budoucnost, ale i tak většina těch 4G fejk Nokií má blbý KaiOS od googlu a na vše od googlu mám docela averzi. Vím, že v dnešní době již nikoho nezajímám s 2G historickým telefonem, ale pro mě je ta síť lístek k svobodě, kde ještě není vše chytřejší jak já. A ano ty chytré věci, rychlá data a ultrarychlý svět si svou daň na psychickém zdraví vyberou, já měl chytrý mobil rok a stačilo mi to... a vidím to taky každý den všude okolo sebe. Dnes (a to se změnilo tak okolo roku 2014-15) nikdo nemá čas na nic, všichni spěchají, nic nevnímají a jsou vystresovaní. Ale to bude asi i ekonomikou posledních let

Tady v EU je zatím kvalita služby na perfektní úrovni a signál mám opravdu téměř všude aspoň nějaký, i v patrech pod zemí. Problémy s nefunkčními hovory jak má dnes snad celá moje rodina se mě vůbec netýkají - večně stávkující wifi/volte hovory v našich kotlinách mimo města zachraňuje právě 2G.
Jo, vím že to není bezpečné, že to můžou odposlouchávat a klonovat. Ale k čemu mi to je, když žádné trestné činy nepáchám a důležitá osoba taky nejsem.
Na 2G mi fungují i data v počítači na GPRS přes původní kartu Paegas když jsem na chatě . Tu taky používám s 8wattovou Motorolou na hovory, neboť i to 2G spojení je v tom místě docela tragické a 6310tka se tam domluví srozumitelně jen na kopci. Od dob co vypli v roce 2006 NMT jsem přesedlal na slovenskou NMT (pohraničí), ta ale v roce 2013 zmizela potichu taky a od té doby jsem závislý na výkonném kufříkovém telefonu z roku 1992 pro GSM a zlepšení pochopitelně v nedohlednu. Tzn jsem velmi zvědavý jak tyto mezní situace zastane 5G síť když budou mít telefony znatelně menší výkon. PS:
Pozdravy z minulosti přes windows XP.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědi (2)Zavřít odpovědi  |  Odpovědět
01. 03. 2022 21:21

Stejně jako nedává smysl vypínat FM vysílání, tak úplně stejně je nesmysl vypínat GSM (2G).
Například si vemte digitální televizi - zkuste ji ladit někde na venkově v údolí a kostičkování a sekání obrazu jednoduše znemožní její sledování. Analogová televize trochu zrněla, ale viděli jste a slyšeli aspoň něco.
GSM je v tomhle velmi podobné. Operátoři některá místa na mapě stále mají pokryta pouze GSM a nedostalo se tam ani 4G. Jak by tam chtěli dostat signál 5G a novější technologie, když k tomu chybí zásadní infrastruktura jako zdroj energie a přístup k síti (ideálně optikou), nároky na hustotu a počet vysílačů jsou stále vyšší (což je obzvlášť na venkově investice, která se vrací hrozně pomalu), přitom jejich dosah je stále nižší atd.
Rok 2028 se může zdát daleko, ale troufám si říct, že ještě tehdy budou debaty o vypínání GSM bezpředmětné.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědi (5)Zavřít odpovědi  |  Odpovědět
Zasílat názory e-mailem: Zasílat názory Můj názor