Slovensko vs. Česko: Kdo má lepší operátory?

Mají „specifický trh” i na Slovensku? Porovnali jsme tarify, předplacenky a mobilní internet u českých a slovenských operátorů. Tady je výsledek.

Tarify a předplacenky: Sousedé vítězí

Slováci mají volání i SMS výrazně levnější a je to vidět už na neomezených tarifech. Zatímco čeští operátoři si neváhají účtovat za neomezená volání, SMS a internet částky kolem 3 000 Kč (O2 nyní snižuje cenu na 1 900 Kč), slovenští sousedé si je mohou pořídit za 1 000 až 1 125 Kč (po přepočtu). Varianty bez SMS a internetu (pouze s neomezenými minutami do všech sítí) stojí dokonce jenom 750 Kč.

Dráž vycházejí i nižší tarify a zejména předplacené karty. Bleskmobil sice ceny znatelně snížil, ale slovenští operátoři jsou ještě dále. Za vše mluví předplacenka slovenského Telekomu s cenou 2,25 Kč za minutu volání do všech sítí, SMS za 1,50 Kč a 2 000 MB dat na 7 až 15 dní zadarmo po dobití jakékoliv částky. Nebo virtuální operátor Tesco mobile s voláním za 0,25 Kč do vlastní sítě a 2,50 Kč do ostatních sítí včetně pevných linek v EU.

Klepněte pro větší obrázek

Slovenští operátoři navíc motivují zákazníky, aby si přenesli číslo. Orange nabízí až 3 750 Kč, O2 pouze 2 500 Kč a Telekom 750 až 1 250 Kč. Bonus se vždy odečte z faktury po 125 Kč.

Mobilní internet můžeme Slovákům závidět

Problémem českých operátorů jsou zejména směšně malá datová omezení u mobilního internetu. U nižších paušálů musí zákazník počítat maximálně se 150 MB, což je v dnešní době smartphonů žalostně málo. Například u vyšších tarifů slovenského Telekomu je k dispozici až 2 000 MB, Orange v tarifech WOW nabízí minimální balík se 700 MB.

Kompletní porovnání

Detailní porovnání hlasových i datových služeb najdete na slovenské MobilManii:

Rozdílná je také cena - například ve slovenském O2 stojí 500 MB dat 150 Kč, v Česku za stejné peníze dostanete kolem 150 MB. Také denní internet je u sousedů levnější. Balíčky se 100 nebo 400 MB stojí na Slovensku kolem 12 Kč na den, u nás vyjde 25 MB dat na přibližně dvojnásobek.

V pokrytí 3G sítě se už čeští operátoři dotahují na Slováky, ale pořád to nestačí. V praxi signál v Česku na hlavních dopravních tepnách vypadává nebo se přepíná do EDGE.

Rozdíly mezi českými a slovenskými operátory najdeme i v dalších oblastech. Slováci jsou už přes deset let zvyklí na spravedlivou sekundovou tarifikaci od první vteřiny (1+1), což v ČR zavedl zatím jen Vodafone u nových Férových tarifů. U slovenských firemních tarifů a ve všech tarifech O2 je také zvykem, že volné minuty je možné využít i na volání do zahraničí. Slováci naopak nemohou posílat bezplatné SMS z webových bran.

Konečné známky pro český a slovenský telekomunikační trhy

  Slovensko  Česko  
Ceny paušálů-2-4
Ceny předplacených karet-1-3
Ceny internetu v mobilu, FUP 2 4
3G pokrytí, rychlost a stabilita připojení 2 3
Podmínky služeb a detaily (tarifikace, SMS brány apod.)-2 4
Celkové hodnocení24

Diskuze (90) Další článek: MasterCard spustil službu placení smartphonem. NFC zatím nevyužije

Témata článku: , , Firemní tarif, Lep, Operátor, Česko, Slovenský operátor, Sousedé, Férový tarif