Slovenský Orange spouští optickou síť

Říkají mu pomeranč. Svou novou sítí posune Slovensko na úroveň Japonska. Závidíme snový internet, HD televizi i volání zdarma.

Na slovenském telekomunikačním trhu se poslední dobou dějí zajímavé technické převraty a to zejména u tamního mobilního operátora Orange. V březnu tohoto roku jsme vás informovali, že Orange SK buduje nejhustší síť optických přípojek v Evropě ukončených až v bytě zákazníka.

V současnosti se operátor dostal do fáze, kdy začíná nabízet služby prostřednictvím optických sítí svým zákazníkům. Takto nabízené služby mohou fungovat díky převratné technologii GPON (tj. Gagabit Passive Optical Network), jejíž základ tvoří již zmíněné optické vlákno ukončené až u koncového uživatele FTTH (tj. Fibet To The Home).

Služby ve skle

Služby, které jsou touto novou technologií nabízeny, operátor pojmenoval Orange Doma a najdete v nich například službu Fibernet, což je internetové připojení o rychlosti do 60 Mbit/s bez jakýchkoliv datových limitů a omezení (nejlevnější varianta nabízí rychlost 12 Mbit/s za 600 Sk).

Druhou službu, kterou můžete pomocí optických sítí využívat je Digitální TV, kde se můžete pokochat výběrem z několika desítek televizních programů, tři z nich dokonce v HD kvalitě s nejvyšším možným rozlišením (Nonstop Kino HD, SAT1 a PRO7).

Do třetice všeho dobrého patří do balíčku Orange Home také pevná linka, která nabízí bezplatné volání mezi uživateli této služby a 100 volných minut, které lze uplatnit na volání v rámci mobilní sítě Orange či do běžných pevných sítí.

oranž.jpg
Ikonky služeb - jak jinak oranžové

Slovensko hned za Japonskem

Pro zřízení služby ve slovenské domácnosti stačí pouze navštívit webové stránky operátora, kde se rovněž dozvíte veškeré další podrobnosti.

Do konce tohoto roku budou služby optické sítě dostupné v 10 slovenských městech pro téměř 200 tisíc domácností. Slovensko se po Japonsku řadí na druhé místo na světě v pokrytí přípojkami FTTH (měřeno jako poměr počtu připojených domácností k celkovému počtu domácností v zemi).

Tip: Zaujaly vás služby slovenského Orange? Přečtěte si o nich více ve článku Nová ponuka Orange FTTH: 60 Mbps, HDTV a telefón zadarmo

Diskuze (66) Další článek: Vodafone má novou číselnou řadu 773

Témata článku: Orange, , , , GPO, FTTH, Slovenský, Síť, Nejlevnější varianta, Sít, Slovenský Orange, Optické vlákno