Smart Tab N8: Konkurence spí, Vodafone podřimuje [recenze]

  • Nový tablet od Vodafonu má 10palcový displej a podporuje LTE
  • Konkurenční výhodou je téměř čistý Android 7.0 Nougat
  • Na jedno nabití bez problémů vydrží i celý týden
Kapitoly článku

1. Design

Na rozdíl od letošních telefonů ze stáje Vodafone, není tělo tabletu kovové, ale plastové. To však nijak nesnižuje obecně dobrou kvalitu jeho zpracování. Rámečky kolem displeje jsou sice mírně širší, avšak rozhodně to není žádná tragédie. Nad i pod displejem jsou pak jasně patrné výdechy dvou hlasitých reproduktorů. 

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
V balení z recyklovaného papíru se kromě tabletu Vodafone Smart Tab N8 a nabíječky nachází trochu překvapivě i sluchátka, což rozhodně není u tabletů pravidlem.

V horní části dělá prvnímu z reproduktorů společnost ještě sekundární kamerka s rozlišením 2 Mpx. Jelikož s tabletem nelze telefonovat, není chybějící senzor přiblížení žádným nedostatkem. Absence čidla pro automatickou regulaci jasu ale mrzí. Pod displejem není spolu s druhým reproduktorem již nic dalšího. Systémové klávesy jsou řešeny softwarově.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
​Rozměry tabletu jsou 260 × 155 × 9 mm a hmotnost činí 471 gramů

Spodní hrana zůstala téměř netknutá, pouze v jeho pravé části je malinká zdířka pro mikrofon. Na opačné hraně budete správně hledat microUSB konektor pro dobíjení, přičemž v jeho těsné blízkosti je umístěn také 3,5mm jack pro připojení sluchátek.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
​V pase má Vodafone Smart Tab N8 pouze 9 mm

Pokud budete chtít tablet probudit, poslouží vám k tomu hardwarové tlačítko, které se nachází na pravém boku, přesněji v jeho horní části. Druhou možností jak tablet probudit je dvojité poklepání na displej. Nutno však podotknout, že tento způsob odemykání nefunguje v praxi úplně na jedničku a nejednou se vám stane, že dvojí poklepání budete muset několikrát opakovat, než se vám skutečně povede rozsvítit displej. Mnozí tak využijí možnost tuto funkci v nastavení vypnout.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
​Sloty pro vložení microSD karty a microSIM se nenachází přímo v boční části, ale jsou umístěny až v zaoblené části zad tabletu

Okrajová část zad je mírně zaoblená, což přispívá k velmi pohodlnému úchopu, a to v režimu na výšku i na šířku. V levém horním rohu je trochu nenápadně usazen 5Mpx hlavní fotoaparát. S ohledem na to, že se jedná o tablet, však uživatelé musí počítat s tím, že kvalita kamerky není na vysoké úrovni, naopak je přímo podprůměrná.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Zkratka „4G“ na zádech naznačuje, že tablet podporuje vysokorychlostní přenos dat (LTE)

 Z celkového pohledu splňuje po stránce zpracování a ovladatelnosti Vodafone Smart Tab N8 vše, co od tabletu v tomto cenovém segmentu očekáváte. Jeho konstrukce je pevná, nemá žádné výraznější nedostatky a velmi dobře drží v rukou.

2. Displej

Ačkoliv má nový tablet od operátora Vodafone v názvu N8, nejedná se o osmipalcový model. Podobně jako Vodafone Tab Prime 7 měří úhlopříčka displeje tabletu Smart Tab N8 10,1 palců. 2K rozlišení je v tomto segmentu utopií, zamrzí však, že zobrazovací panel nemá ani nižší FullHD rozlišení. Jeho uživatelé se budou muset spokojit s 1 280 × 800 pixelů, a to je na desetipalcové zařízení žalostně málo.

Jednotlivé pixely jsou na první pohled zřetelně vidět, a to rozhodně není vlastnost, kterou dnes od mobilních zařízení očekáváte a chcete. Kvalita displeje je bohužel celkově dost špatná. Má nižší jas, což výrazně ztěžuje jeho ovládání na slunci či nedostatečné pozorovací úhly, když jeho barvy bledou již při mírném naklonění. Zapomenout musíte i na automatickou regulaci jasu displeje.

Barvy, kontrast či sytost obrazu sice můžete v nastavení upravit, avšak nikdy si tím příliš nepolepšíte. Pochválit lze alespoň funkci nočního režimu, který, ve vámi zvolený čas, dokáže potlačit záření modrého světla. Zajímavostí je rovněž možnost přidat na lištu k systémovým klávesám až šest ikon vybraných aplikací či funkcí.

3. Hardware

Jestliže jsem neměl příliš pozitivních slov k displeji tabletu, tak při hodnocení hardwaru se tento negativní tón bohužel nezmění. Vodafone při sestavování tohoto tabletu sáhnul po čtyřjádrovém procesoru MediaTek MT8735, který využívá čtveřice A-53 jader s frekvencí 1,1 GHz. Pomocnou ruku se snaží přiložit i 2GB RAM, ale výsledek přesto není dobrý.

Tablet se totiž i při plnění zcela běžných úloh viditelně zpožďuje. Prohlížení internetu v prohlížeči je mírnou torturou. Na hraní graficky náročnějších her pak rovnou zapomeňte, když místo plynulého obrazu se dočkáte spíše řady za sebou poskládaných fotografií. Naštěstí plynule funguje alespoň přehrávání videa, včetně vysílání skrze aplikací od České televize apod.

Vnitřní úložiště tabletu má kapacitu 16 GB (reálně zhruba 11 GB) a lze ho rozšířit o paměťovou microSD kartu. Při vložení se vás přitom tablet zeptá, zda chcete tuto kartu používat jako interní či externí paměť. Co určitě oceníte, tak to je podpora přenosu mobilních dat přes LTE (podpora všech „českých“ pásem). Pokud budete v dosahu, můžete využít i připojení k internetu přes Wi-Fi (802.11 b/g/n). Mobilní připojení pak můžete sdílet přes Wi-Fi hotspot, anebo přes Bluetooth 4.2. Konečně mohu zmínit i přítomnost A-GPS lokátoru.

Velmi pozitivně hodnotím výdrž tabletu. Jeho akumulátor má sice kapacitu pouze 4 600 mAh. Avšak když vezmete v úvahu úspornější procesor, nízké rozlišení a nemožnost hrát na tabletu náročnější hry, vyjde vám, že výdrž tabletu se může bez větších problémů přiblížit i jednomu celému týdnu. Vodafone Smart Tab N8 bohužel nepodporuje rychlé dobíjení. Když k tomu přičtete větší kapacitu baterie, je zřejmé, že dobíjení nějakou dobu zabere, a proto doporučuji tablet dobíjet přes noc.

4. Software

Po negativních předchozích částech přeci jen přichází světlo na konci tunelu, a to představuje využitý software. Vodafone se pyšní tím, že všechny jeho letošní modely jsou osazeny nejnovější verzí systému Android 7.0 Nougat (nebereme-li v úvahu počínající Oreo), a výjimkou není ani jediný letošní tablet.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Doplnil ho o svou vlastní grafickou nadstavbu, jejíž součástí jsou samozřejmě i předinstalované aplikace od Vodafone jako Můj Vodafone nebo průvodce tipy Start.

V ostatních aspektech se jedná o téměř čistý Android, a proto není třeba nic dalšího dodávat. Vzhledem k tomu, že tablet je zejména multimediální zařízení, tak pro jistotu doplním, že k přehrávání hudby slouží Hudba Play od Google. Přehrávač videí má však Vodafone vlastní a dokáže přehrát všechny běžné formáty. Pro pokročilejší funkce videa však musíte sáhnout po externím přehrávači, když ten základní nezvládne přehrát ani titulky, které nejsou součástí samotného videa.

5. Fotoaparát

O fotoaparátu tabletu Vodafone Smart Tab N8 víme pouze to, že má 5Mpx rozlišení. Žádné další specifikace výrobce neuvádí. Z prostředí aplikace Fotoaparátu lze vysledovat, že fotoaparát dokáže automaticky ostřit. Na manuální ostření si však musíte zajít chuť. Aplikace obsahuje i jakýsi režim Pro, který vám umožní měnit expozici, hodnotu ISO nebo vyvážení bílé. Ani nejlepší fotograf však s tímto fotoaparátem dobré snímky prostě nevykouzlí.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Takhle fotí Vodafone Smart Tab N8

Fotografiím chybí ostrost, barvy jsou trochu vybledlé a nepříjemně se do nich vkrádá digitální šum. O nic lepší to není ani s videem, které tablet dokáže zaznamenat maximálně v HD kvalitě (1 280 × 720 pixelů)

Hodnocení 44%

Vodafone Smart Tab N8 bude těžit z toho, že jeho konkurence v cenové relaci kolem 4 až 4,5 tisíce Kč je téměř nulová. Ačkoliv nabízí Android 7.0, podporu LTE a má dobrou výdrž, má také velké nedostatky. Mezi ty se řadí zejména špatný displej a nedostatečný výkon, což je u multimediálního zařízení problém.

V případě, že byste se spokojili s 8palcovou úhlopříčkou, je nyní mnohem lepší volbou sice starší, ale po všech stránkách zajímavější Huawei Mediapad M2, který lze stále sehnat za cenu jen mírně překračující 5 tisíc Kč.

Témata článku: Vodafone, , , , , , , , , , , Vodafone Smart tab N8, Kvalita displeje, Jas, Druhá možnost, Fullhd rozlišení, Vysokorychlostní přenos, Velká kapacita, Náročná hra, Nízké rozlišení, Start, Jednotlivý pixel, Nedostatečný výkon, Hudba Play, Vysoká úroveň,