SmartMaps Home: plánování túr i cyklotras

SmartMaps Home slouží jako digitální cykloturistický atlas k pohodlnému plánování tras na počítači.

SmartMaps Home je jedna z mnoha verzí navigačního řešení od společnosti PlanStudio, tentokrát je však cílena na displeje stolních počítačů nebo ještě lépe notebooků. Po objednání ji obdržíte na DVD, ze kterého aplikaci nainstalujete. Hned po instalaci je však třeba produkt aktivovat, protože jde verze Home používat pouze na jednom počítači, pečlivě si tedy rozmyslete, kam ji nainstalujete. V uživatelské sekci na webu Smartmaps pak vložíte potřebné registrační číslo a identifikační číslo aplikace. Kdo již s produkty Smartmaps někdy pracoval, bude mít všechno rychle za sebou.

V ovládání se zorientujete

Samotná aplikace vás uvítá rychlými tipy, které přijdou pro začátek vhod, později je však samozřejmě budete moci vypnout. Hlavní navigační prvky najdeme v horní liště, zbývající prostor pak zabírá aktuálně zobrazovaná mapa. Kolečkem myši zoomujeme mapu, dvojklikem se mapa zacentruje na dané místo. Při zoomování mapy se automaticky přepínají vrstvy od největšího po nejvíce podrobné měřítko mapy. V základu najdete rastrové automapy od Evropy v měřítku 1:40 000 000 až po podrobnou mapu české krajiny v rozlišení 1:10 000, nechybí ani cykloturistické mapy pro ČR, vybrané krajiny Slovenska a Vídně.


Zobrazení aktuální polohy na mapě a vyhledávání v databázi míst

Pravý klik do mapy vyvolá kontextové menu, kde je možné nechat zobrazit nebo skrýt vybrané body zájmu, kreslit stopu, vložit bod nebo fotografii. Takže například, pokud se vrátíte z cest, můžete vaše nafocené snímky přiřadit k mapě. Pokud do aplikace vkládáte fotografie, které jste pořídili telefonem s funkcí geotagginu, automaticky se vloží na dané souřadnice, jinak ji musíte uložit na vámi zvolené koordináty.


Mapa obsahuje i podrobné informace o bodech zájmu

Stopy, které zakreslujete, mohou mít různé barvy, do aplikace můžete importovat předem vytvořené stopy ve formátech log, nma, trk, grm, csv, plt, pth, gpx a kml. Jakmile narazíte na nový nezakreslený bod zájmu, můžete jej do mapy manuálně přidat včetně kategorie, tedy i ikony, ke které patří.


Ukázka přiřazení fotografie místu, podrobný itinerář cesty a založení nového bodu

V mapě můžete také vyhledávat objekty, ulice a památky, u kterých si můžete nechat zobrazit podrobnosti, vycentrovat je nebo zobrazit na mapě. POI můžete třídit podle typů, případně i podle firem, které je provozují. Z veřejně dostupných webových databází můžete do map importovat POI soubory ve formátech KML, GPX a LOC. Ten, kdo je příznivcem papírových map, uvítá možnost výběru oblasti mapy po tisk, popřípadě můžete vybranou část mapy exportovat do grafického souboru.

Navigace s netbookem

Do této chvíle jsme si popsali aplikaci jako podrobný turisticko-cyklo-auto atlas České republiky, nezapomnělo se ani na možnosti jednoduché navigace. Aplikace spolupracuje s GPS moduly vestavěnými v noteboocích i s těmi externími. Sám jsem aplikaci testoval se starším GPS modulem Nokia LD-3W. Aby vám navigace fungovala, musíte SmartMaps Home spustit jako správce, jinak aplikace modul nenajde. Před prvním použitím je potřeba nechat projet autodetekci na port a rychlost GPS modulu. K navigování dopomůže několik oken, které se zobrazí vedle mapy. U okna GPS po úspěšném zafixování polohy uvidíte aktuální souřadnice, délku, čas a průměrnou rychlost aktuální trasy.


Bohatá databáze obsahuje spoustu bodů zájmu

V pravém horním rohu můžete nechat zobrazit informace o aktuální rychlosti, nadmořské výšce a směr, kterým aktuálně směřujete. Samotné naplánování trasy je trošku krkolomné. V okně Parametry vyhledávané trasy si můžete zvolit mezi trasami pro automobil nebo cyklistu, poté je však potřeba přidat manuálně alespoň dva trasové body (nebo chcete-li průjezdní body). Normálně by jednoduše stačil cíl cesty, ale zde je potřeba ještě navíc přidat i start. Je škoda, že jej aplikace neumí přiřadit z aktuální pozice. Můžete také nakreslit stopu, která pak bude základem nové trasy.


Kategorie bodů zájmu a GPS souřadnice ve všech možných souřadných systémech

Jakmile máte všechny body přiřazené k trase, můžete vyhledat ekonomickou, nejkratší nebo nejrychlejší trasu pro auto nebo čtyři druhy tras pro kolo. Navigace v uvozovkách je pouze v grafickém režimu, aplikace nemluví, jen vám ukáže, kde se nacházíte, kterým směrem směřujete a za jak dlouho se bude někam odbočovat. 


Informace o nalezené trase, vlevo si všimněte podrobného itineráře

Můžete si nastavit preferenci více či méně cyklotras, silniční kolo pro vás bude znamenat cestu výhradně po silnici. K dispozici je takřka ihned itinerář cesty, který můžete zobrazit v pokročilém i jednodušším módu, oba můžete exportovat do HTML souboru, respektive k tisku.


Výškový profil vypočtené trasy ocení především cyklisté

Zvláště pro cyklisty se bude hodit výškový profil trasy, po kliknutí na výškový profil se vám na mapě ukáže, v jaké lokalitě se přesně nachází. Uloženou trasu si můžete uložit na pozdější použití nebo ji rovnou exportovat ve formátu TRK pro zařízení s Windows Mobile a aplikací Smartmaps nebo v univerzálnějším formátu GPX, se kterým si zase perfektně rozumí Garminy.


Zadání parametrů nové stopy a následné vyhledání trasy programem

V posledním volitelném okně mohou být zobrazeny všechny body zájmu, které mohou být na mapě (při větších počtech kategorií) na sebe až příliš nahuštěny. Pokud souběžně používáte chytrý telefon s nainstalovanou aplikací SmartMaps Navigator, můžete si ve verzi Home vytvořit rychleji a přehledněji trasy, popř. body zájmu, které lze snadno importovat do mobilní aplikace. Toto provázání je velmi silnou vlastností a ti, kdo se na výletech navigují podle nějakého Windows Mobile přístroje, si snadnější plánování v počítači jistě oblíbí.

Domácí mapové centrum

Aplikace mě při prvních krůčcích překvapila svými funkcemi, i když jsem od ní s odstupem času čekal asi nepřiměřeně hodně. Verze Home je podrobný domácí atlas, ve kterém si podrobně naplánujete vaše turistické cesty, vytisknete itineráře nebo různorodé mapy. Rejstřík bodů zájmu vám poslouží (i díky zobrazovaným fotografiím) jako orientační nebo průjezdní body a po návratu z cest můžete vaše pořízené fotografie vložit do aplikace na přesně dané souřadnice. Připojení k GPS je jen jakýsi bonus, pokud v přírodě rozevřete netbook s připojenou GPS, můžete zjistit pouze, kde se zrovna nacházíte.


Výběr mapy, se kterou budete pracovat, a zadání parametrů vyhledávání trasy

Na druhou stranu většinu věcí co aplikace umí (samozřejmě v trochu menším měřítku) zvládnou obstojně některé on-line mapové služby, stojí tedy za to investovat 1 190 Kč? To už je na zvážení každého z nás, za sebe to vidím poměrně jednoduše. Kdo cestuje jednou za čas, může s klidem zůstat u webových portálů. Kdo si rád vede fotografické evidence z cest a podrobně plánuje každý svůj krok, může aplikací uspořit spoustu času. Velký přínos bude mít díky provázání především pro ty turisty a cyklisty, kteří v přírodě již využívají ve svém chytrém telefonu některou z aplikací SmartMaps.

Diskuze (20) Další článek: Týden mobilně 40: „Antennagate“ v naší režii

Témata článku: , , , Rychlý tip, Plán, Velký přínos, Plánování, Naplánování trasy, SMA, Pravý klik, SMART Home, PLA