Smartphone jen pro starší 16 let. Na krabičkách telefonů mají být podobná varování jako na cigaretách

  • V Británii se zvedla velká vlna zájmu o regulaci smartphonů
  • Podle mnohých nepatří do rukou dětem mladších 16 let
  • Jenže, je tento zákaz v současné době vůbec proveditelný?

O „závislosti“ na smartphonech jste si toho u nás na webu mohli už přečíst dost a dost. Za posledních několik let jsme si na chytré telefony natolik zvykli, že je bereme jako neoddělitelnou součást našich životů. Někteří uživatelé se na nich stali dokonce závislí, a to třeba kvůli sociálním sítím nebo hraní mobilních her. Britské uskupení UsForThem však zašlo hodně daleko, usiluje o to, aby došlo k zákazu prodeje smartphonů všem, kterým ještě nebylo 16 let.

Stejná skupina se navíc prosazuje o to, aby byl prodej telefonů regulován stejně, jako tabákový průmysl. Lobují za to, aby se na základních krabičkách telefonů při pořízení povinně objevovaly štítky, které známe např. z cigaretových krabiček. A nápisy by mohly znít třeba nějak takto: „Nadměrné používání telefonu poškozuje zdraví“„Při používání telefonu se můžete cítit izolovaně a v depresi“„Internetové prostředí je toxické“, apod.

Klepněte pro větší obrázek
Měl by podobný způsob regulace smartphonů vůbec nějaký smysl?

Největší zastánkyní omezování dětí pod 16 let je britská učitelka Katharine Birbalsingh. Ta by k zákazu pití alkoholu, kouření cigaret, jízdy autem a sledování určitých typů filmů okamžitě přidala i zákaz používání smartphonů. Právě ty jsou podle ní vstupní bránou ke všem zmíněným „zákazům“, telefony navíc děti rozptylují při učení a dokonce mohou ovlivňovat jejich psychický stav a způsobovat závislost.

Opírají se o nelichotivá fakta

Kampaň #SafeScreensForTeens se opírá o informace, které rozhodně nezní příliš lichotivě. Ve Velké Británii vlastní telefon 91% dětí mladších 11 let, v drtivé většině případů se jedná o smartphone. V průměru na něm děti tráví každý den 3 hodiny a dvacet minut! Každé čtvrté dítě vykazuje určité známky závislosti. U dětí, které telefon používají přes pět hodin denně, se pak uvádí daleko vyšší riziko sebepoškozování a sebevražd. Regulace smartphonů je třeba i kvůli tomu, že telefony, podle této studie, způsobují u dětí strukturální a funkční změny na mozku.

Klepněte pro větší obrázek
Ke kampani #SafeScreensForTeens můžete přidat i svůj vlastní podpis

Jenže, jak omezení uvést do praxe, si moc reálně představit nedokážeme. Děti si už teď zvykli na to, že mají smartphone neustále po ruce. A to, že si jej nemohou pořídit sami, není zase až takové omezení. V drtivé většině případů totiž telefony pořizují rodiče, a nebo se nejedná o zcela nová, ale o „šuplíková zařízení“. A rodiče je dávají dětem, aby jim mohli kdykoliv zavolat a mít jistotu, že jsou v pořádku.

A jak by probíhala případná kontrola používaní smartphonů v běžném životě? Znamenalo by to, že by policisté zastavovali děti se smartphony na zastávkách MHD a kontrolovali občanky? To prostě není reálné...

Rodiče mají už teď v rukou silné nástroje

Kampaň zřejmě, nejen ve Velké Británii, rozproudí vody, ale je třeba dodat, že rodiče už mají velmi silné nástroje k tomu, jak dětem omezit používání smartphonů či obsah, který na něm mohou sledovat či sdílet. Otázkou je, jak často, a jak efektivně se tyto nástroje používají. 

Klepněte pro větší obrázek
Funkce Čas u obrazovky umožňuje evidovat to, co s telefonem dělají vaše děti, a případně jim na dálku nastavit určitá omezení

U Androidů se jedná o funkci Digitální pohoda, u iPhonů zase o funkci Čas u obrazovky. V obou aplikacích můžete vybrat spárované zařízení dítěte, podívat se na nejčastěji používané aplikace, nastavit klidový čas, limity jednotlivých aplikací a sociálních sítí, omezení komunikace či aplikace, které jsou povolené vždy. Androidy dětských uživatelů můžete nastavit tak, aby jakýkoliv pokus o instalaci či nákup aplikace nejdříve vyžadoval vaše svolení. Jinými slovy, můžete mít přehled o tom, co děti s telefonem dělají, budete si však muset doinstalovat aplikaci Google Family Link, která zajistí samotné propojení účtů rodiče a dítěte.

Regulace tedy není potřeba. Nebo snad ano? Jste pro plošný zákaz smartphonů u dětí a dospívajících mladších 16 let, nebo současné nástroje bohatě stačí? A jak je to u vašeho dítěte? Máte přehled, co na telefonu dělá, nebo má vaše ratolest volné pole působnosti? Podělte se o váš komentář v diskusi pod článkem.

Zdroj: SafeScreens, Dailymail

Diskuze (7) Další článek: Vodafone pojistí rozbitý nebo ukradený mobil. Paušál se odvíjí od ceny mobilu, začíná na 49 Kč měsíčně

Témata článku: , , , , , , , , , Google Family Link, Zákaz používání, Velká Británie, Podobné varování, Dailymail, Krabička, Kouř, Cigarety, SMA, Aplikace, Dítě, Zákaz, Telefon,