Smartphonům Nokia se nedaří. Objem prodaných kusů během dvou let klesl na polovinu

Výrobce smartphonů Nokia, společnost HMD Global, zažívá nelehké období. Podle výzkumné agentury Strategy Analytics klesl počet prodaných smartphonů finské značky za třetí čtvrtletí 2020 meziročně o 10 %. To je osmé z posledních devíti čtvrtletí, kde firma zaznamenala pokles a tedy dva roky sestupné tendence. Za toto období klesl objem prodaných smartphonů na polovinu.

HMD Global přitom nespoléhá pouze na chytré telefony. Má i poměrně rozsáhlé portfolio jednoduchých tlačítkových telefonů, jejichž prodeje nijak zásadně neklesají, jenže v tomto segmentu jsou marže minimální a firmu při životě dlouhodobě neudrží. Finanční potíže do jisté míry sanovala investice ve výši 230 milionů dolarů od trojice partnerů, v jejichž zájmu je udržet výrobu zejména chytrých telefonů Nokia.

Naději vkládá společnost do smartphonů s 5G konektivitou. První 5G model Nokia 8.3 měl mít i velkou marketingovou podporu ve filmu „Není čas zemřít“. Jeho premiéra ale byla už potřetí odložena. Po téměř už dva roky staré Nokii 9 Pureview výrobce zatím neuvedl žádný skutečně vlajkový model, soustředí se spíše na zařízení nižší a střední třídy.

Diskuze (39) Další článek: Tohle je 10 nejprodávanějších 5G smartphonů. O prvenství se přetahují dvě značky

Témata článku: Nokia, , , , , , , Pro +, Objem, Dolar, SMA,