Smartphony nedostatkovým zbožím? Nejsou čipy

Procesory nejsou a výroba stojí. Jediný, kdo se směje pod vousy, je Apple. Jeho přístroje jdou na dračku a díky své reputaci je prémiovým odběratelem.

Ve zprávách analytiků za několik posledních čtvrtletí se pravidelně setkáváme se vzrůstajícím zájmem o smartphony, naposled zde. Chytré mobily s operačním systémem chce i přes přetrvávající neuspokojivou hospodářskou situaci čím dál více lidí. A to krize ještě zdaleka neřekla své poslední slovo.

Až nyní se naplno projevuje hospodářský útlum loňského roku – nízká poptávka po mobilech v loni způsobila značný pokles produkce a omezování výrobních kapacit. Deficit se nyní projevuje v případě čipů. Procesory pro chytré mobily jsou nedostatkovým zbožím a jak napsala agentura AP, budou chybět úplně všem kromě Applu.


Procesorů do mobilů je letos jako šafránu, výrobci nemohou vyrobit tolik smartphonů, kolik si trh žádá

Konkurenti Applu, respektive jejich přístroje, které soupeří o přízeň uživatelů s iPhone 4, tak mají vážný problém. Kvůli nedostatku jedné součástky nemohou na trh dodat tolik přístrojů, kolik je poptáváno a jejich výrobní linky stojí. Analytici předpokládají, že situace se hned tak nezlepší, čipů nebude dostatek nejméně do konce letošního roku.

Výroba stojí, inovace váznou

Ale nejde jen o produkci mobilů. Nepříznivě se hlad po součástkách projevuje také u mobilních operátorů, kteří jsou brzděni v modernizaci svých sítí. A má to i své ekonomické hledisko. Podle zákona rostoucí poptávky by mohla cena procesorů vzrůst. To by prodražilo nejen chytré mobily, ale i další elektroniku. Nedostatek čipů sice není celoplošný, ale často se stává, že chybí jediná součástka do přístroje, který jich obsahuje 20 až 30, takže vyrobit ho není možné.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
HTC Evo 4G, jeden z přístrojů, který nedokáže uspokojit poptávku

Například americký operátor Sprint nemůže v některých státech uspokojit poptávku po HTC EVO 4G, což je špičkový smartphone s Androidem podporující sítě WiMAX. Motorole schází rovnou celá řada komponent, od pamětí přes kamerové senzory až po ovladače dotykových displejů. To také přispívá k problémům s dodávkami nového Droidu X k Verizonu. Internetový obchod největšího amerického operátora uvádí u tohoto přístroje dvoutýdenní dobu dodání.

Výrobcu mikrprocesorů vydělali loni v únoru pouze 14,2 miliardy dolarů (zhruba 280 miliard korun), což dle Semiconductor Industry Association (SIA) představovalo meziroční pokles o třetinu. Situace se postupem času začala opět zlepšovat, ale nejistí výrobci drželi své investice do nových výrobních kapacit na uzdě. Podle analytiků z Gartneru klesly investice v roce 2009 meziročně o 41 % na 25,9 miliardy dolarů, ale jednatřicetiprocentní pokles investic přišel už i v roce předcházejícím, tedy v roce 2008.

Doba je nejistá, do rizika se nikdo nehrne

Nyní mají továrny problém s uspokojením všech dodávek.  Podle SIA běží výroba na 96 % kapacity, zatímco během recese to bylo jen na 56 %. Gartner míní, že proto se bude letos masivně investovat, výrobci do odvětví nalijí 47,5 miliardy dolarů, meziročně o 84 % více. Možná to bude ještě více, v březnu činil odhad nárůstu pětašedesát procent.

Přestavba a modernizace stávajících výrobních linek a výstavba nových trvá měsíce, proto budou některé důležité součástky chybět nejméně do konce roku. Hrozbu pak představuje zpomalování opětovného růstu světové ekonomiky, které by mohlo rozvoj opět utlumit. To všechno přispívá k tomu, že doba je nejistá a mnohým výrobcům, kteří by si jinak půjčovali a rozšiřovali výrobu, se do rizika nechce.

Applu dá každý rád

Ceny mobilů se ale nakonec pro koncové zákazníky pravděpodobně nezvýší, i když na ně budou muset spotřebitelé čekat déle. Mobily jsou štědře dotované operátory a díky konkurenčnímu boji a dlouhému dodavatelskému řetězci se vyšší ceny čipů v celkové ceně vstřebají.

Výjimkou je americký Apple. Jeho iPady a iPhony 4 se sice na skladech vůbec neohřejí a společnost z kalifornského Cupertina tak kvůli vysoké poptávce stabilně nemá žádné zásoby. S dodávkami potřebných čipů a komponent od subdodavatelů potíže nemá. Dle analytiků je jednoduše Apple pro dodavatele ten nejlepší zákazník, takže dodávky pro něj mají nejvyšší prioritu.

Diskuze (72) Další článek: Čtyři jména, milion kusů: Galaxy S dobývá zámoří

Témata článku: , Apple iPhone 4, Apple iPhone 4 16GB, Apple iPhone 4 32GB, Apple iPhone 4GB, Vážný problém, Nízká poptávka, Čip, Přestavba, Zboží, SMA, Deficit