SMS DreamCom: odesílání textových zpráv přes mobilní telefon

Známý program pro zasílání textových zpráv z internetu přináší další užitečnou novinku: odesílání SMS přes připojený mobilní telefon. Podívali jsme se na světlé i stinné stránky této funkce.

SMS DreamCom je zřejmě nejlepší český program pro zasílání textových zpráv, a to i přes omezení operátorů, kterých jsme se dočkali v uplynulých měsících. Na následujících řádcích nebudeme rozebírat funkce a schopnosti programu, to jsme ostatně již provedli. Zaměříme se jen na novou funkci – odesílání textových zpráv nikoli přes internet, ale přes připojený mobilní telefon. Jaké jsou výhody a nevýhody tohoto řešení?

Tip: přečtěte si článek o programu Kubik SMS DreamCom

Hned v úvodu si povíme, pro koho může být tato funkce užitečná. Abyste mohli z DreamComu textovky zasílat, musíte mít mobil a PC nějakým způsobem propojené. Kabel je investicí několika stokorun, IrDA či Bluetooth vyjde na víc než tisícovku. Je tedy zřejmé, že kvůli možnosti zasílání zpráv z počítače nebude nikdo tak vysokou částku investovat. Funkce je tedy zajímavá pro ty uživatele, kteří již kabel, IrDA či Bluetooth vlastní. Patříte-li mezi ně, stáhněte si Dreamcom nebo DreamCom SE.

Spojení mobilu

Nejprve musíme programu říct, na jakém portu má komunikovat s mobilním telefonem. To provedete v nastavení programu (Alt+n) a záložce GSM. Pokud nevíte, na kterém portu telefon komunikuje, stiskněte detekovat. Po tomto kroku doporučuji importovat kontakty z paměti telefonu anebo SIM karty do programu, kde budou po ruce. Import provedete v menu Program – import kontaktů. Vše potřebné jsme provedli a nastavili, nyní k samotnému odesílání.

Ze sloupce vlevo vybere jednoho či více příjemců, napíšete libovolně dlouhou zprávu a – teď to hlavní – z roletky nad polem pro zadávání textu vyberete INT-Mobile. Tím dáte programu najevo, že si přejete zprávu poslat přes mobil a ne přes SMS bránu operátora.

Zdarma? Ano ale s reklamou

Odesílání textových zpráv přes mobilní telefony – v souvislosti s rušením volných SMS bran – nabývá na významu. Zaslání textovky přes DreamCom je pro uživatele, kteří již vlastní kabel, IrDA či Bluetooth, pohodlnou a bezesporu praktickou funkcí. Nepříjemnou zprávou je nutnost registrace plné verze za poplatek 300 Kč (upgrade 150 Kč). Shareware verze DreamComu zprávu odešle, na začátek však přidá reklamní text „Odesláno z neregistrované verze www.dreamcom.cz“. Jistě mi dáte za pravdu, že odesílání takových zpráv s reklamou je nesmyslné.

Diskuze (33) Další článek: Update ROM pro Dell Axim: stojí za námahu?

Témata článku: , , , DRE, MOBI, Mobilní telefon, Mobil, Dream, Telefon, Odesílání, Pře, Text