SMS jízdenka v Praze podraží, ta papírová nikoli

Pražanům se v dohledné době lehce zdraží jízdné, tedy pokud si zakoupí jízdenku pomocí textovky. Doposud stála tzv. SMS jízdenka šestadvacet korun a zakoupení fungovalo na principu Premium SMS. Jak dnes ale uvedly Lidové noviny, Dopravní podnik hlavního města Prahy plánuje na listopad změnu.


Postup při nákupu SMS jízdenky je v současnosti následující: stačí poslat SMS ve tvaru DPT a odeslat na číslo 902 06 26. Jízdenka by měla dorazit do dvou minut.

Nově cestující odešle SMS dle svého tarifu (tedy řekněme v rozpětí 1,19 až 3,20 Kč) a za oněch 26 Kč obratem obdrží jízdenku zpětně - placená bude příchozí zpráva. Důvodem jsou dle zjištění serveru Lidovky vysoké náklady na prémiové zprávy, jelikož mobilní operátoři a zprostředkovatel, společnost Erika, si z ceny jízdenky uzmou zhruba třetinu ceny a to se dopravci nelíbí.

Dopravní podnik tak získá více peněz, operátorovi zaplatí zákazníci a zprostředkovatel vypadne ze hry. Bohužel tak vznikne paradoxní situace – cena elektronické jízdenky bude vyšší než té v klasické papírové podobě a to jejich rozšíření určitě neprospěje.

Diskuze (55) Další článek: Motorola se vymanila ze ztráty, zisk pojistí Android

Témata článku: , , Příchozí zpráva, Papír, Lidové noviny, SMS jízdenka, Jízdenka