SMS z počítače na několik způsobů

Posíláním zpráv z počítače se dá ušetřit. Jde to hodně levně a spolehlivě, nebo zcela zadarmo a s menšími ústupky.

Internetem koluje velké množství zaručených návodů a triků jak psát SMS zprávy zdarma. Ušetřit chce každý z nás, proto je toto téma mimořádně sledované a diskutované. Podíváme se tedy na možnosti, které jsou účinné a skutečně dokážou ušetřit nemalé peníze.

SMS ze SMS.cz (a někdy raději z t-zones)

Zřejmě nejznámější a hojně využívanou službou na posílaní zpráv zdarma je server SMS.cz Tato webová brána umožňuje posílat zprávy na všechny české operátory, dokonce bez větších problémů zvládne odeslání zpráv do zahraničí. Odeslání textovky do sítě O2 probíhá bez problémů a SMS je doručena téměř okamžitě. Velkou nevýhodou je maximální délka zprávy pouhých 60 znaků, proto je nutné delší text rozumně rozdělit do několika částí. Mnohem lépe jsou na tom zákaznicí operátora Vodafone, ti totiž mohou přijímat SMS z webu zdarma bez jakýchkoliv omezení. Služba zvládne odeslat textovou zprávu o maximální délce 760 znaků, která je rozdělena na pět částí (ne náhodou jsou tyto parametry stejné, jako u brány na stránkách Vodafonu). K občasnému zpoždění dochází jen při značném vytížení sítě Vodafone, nejde ovšem o žádnou dramatickou prodlevu. Na jedno telefonní číslo Vodafonu lze za den poslat maximálně 50 SMS. Pouze drobnou vadou na kráse je nemožnost doručit zprávu zákazníkům, kteří využívají služeb Vodafonu méně než pět dnů. Pokud by někdo ze zákazníků tohoto operátora měl obavy o možné zneužití služby v jeho neprospěch, lze velmi jednoduše zablokovat příchozí zprávy z internetové brány pomoci Internetové samoobsluhy na stránkách Vodafonu (sekce Mé služby).

Klepněte pro větší obrázek

Nejhůře na tom jsou zákazníci mobilní sítě T-Mobile. Ti se totiž musejí na stránkách SMS.cz zaregistrovat a připravit si minimálně 1,12 Kč za každou odeslanou SMS. Při četných pokusech o odeslání zkušební zprávy server hlásil chybu, že služba je dočasně mimo provoz. Proto zákazníkům T-Mobilu tento způsob posílaná SMS nelze doporučit. Jako náhradní řešení se tedy nabízí oficiální SMS brána tohoto operátora, na kterou se dá snadno dostat přes oficiální stránky T-Mobile, odkaz t-zones.

Služba je zpoplatněna dle používaného tarifu. Jednoduché, zato nepříliš spolehlivé je posílání SMS prostřednictvím tohoto webu ze zahraničí. Tímto způsobem dokážete ušetřit spoustu peněz, stačí se jen zaregistrovat a dobít si účet. Podle příspěvků našich čtenářů SMS odeslaná ze zahraničí (v konkrétním případě z Anglie) vyjde na 1,30 Kč (diskuse ke článku „SMS z počítače do mobilu zdarma“). Tento systém ovšem není stoprocentně spolehlivý, často se vůbec nedostaví potvrzení o doručení zprávy nebo se textovka jednoduše někde „ztratí“. Odesilatel se tak vystavuje značné nejistotě jestli jeho zpráva ke svému cíli skutečně dorazila. Uživatel se samozřejmě může pokusit SMS znovu odeslat, ale musí počítat s tím, že každý pokus je zpoplatněn. Proto lze tento způsob doporučit jen při méně důležitých sděleních. Naprosto identickou obdobou webu SMS.cz jsou stránky gosms.cz a teenage.cz proto nemá význam se jím podrobněji věnovat.
  


Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
SMS je možné posílat také přes Atlas ICQ, náš test si můžete přečíst zde

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
O tom, že je O2 SMSender skvělý, ale ne pro každého, si můžete přečíst zde

 
Do tématu se zapojili i naši slovenští kolegové a přispěli článkem „Ako na SMS skoro zadarmo“, který pojednává o zajímavé službě VoipWise


 

Kubíkovy zasněné SMSky

Další zajímavou službou na posílaní SMS zdarma je český program Kubik SMS DreamCom (zde můžete stáhnout nejnovější verzi 5.6). Kromě běžných textových zpráv přes internetové brány Kubik umožňuje i odesílání multimediálních MMS prostřednictvím emailu a mobilního telefonu. Prográmek není nijak náročný a se svým uživatelem komunikuje česky. Pro bezproblémový chod aplikace je nutné správně nastavit SMS brány k jednotlivým operátorům. Výbornou pomůckou je podrobný adresář, do kterého si snadno přidáte veškeré kontakty a pak už jen vybíráte konkrétní čísla. Adresář lze třídit podle různých skupin, což jistě uvítají uživatelé s velkým množstvím kontaktů. Program dokonce umožňuje odesílat hromadně SMS, zprávy z historie či využívat různých přednastavených šablon.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Kubik SMS DreamCom je k dispozici ve dvou verzích – bezplatné a placené. V prvním případě jde o adware, kdy není nutná žádná registrace, program je plně funkční a časově neomezený. Jediným mínusem je reklamní pruh, na který musí uživatel občas kliknout. Druhou možností je registrovaná verze, která stojí 300 Kč a nabízí navíc vytváření vlastních skriptů, odesílaní opakovaných zpráv a využívaní připojeného mobilního telefonu.

Jedna z výhod, kterou se tvůrce aplikace chlubí, mi přijde poněkud rozporuplná. Kubik totiž automaticky zkouší odesílat zprávy, které se před tím z různých příčin odeslat nepodařilo. Při testovaní se mi několikrát stalo, že brána najednou naběhla a příjemce obdržel pět stejných SMS. Lepší je neodeslanou zprávu z fronty odstranit a zkusit ji odeslat o později. Je to mnohem jistější.

Kubik si snadno poradí i s českou diakritikou. Pokud jste tedy zvyklí psát text s háčky a čárkami, nemusíte se obávat, aplikace je odstraňuje automaticky. Problémem není ani psaní delších zpráv, jen je po každých 160 znacích třeba znovu zadat kód. Program bez problémů zvládá i odesílaní SMS do zahraničí. Jednodušší verzi programu Kubik SMS je aplikace DreamCom SE, která neobsahuje tolik funkcí a různých nastavení.

Vzpomínáme se slzou v oku 

Opravdu silnou zbraní byl program Kubik SMS DreamCom v kombinaci s výbornou bránou HelloReality. Tento skript umožňoval zdarma a bez jakékoliv registrace posílat textové zprávy do všech českých sítí, třešničkou na dortu pak bylo bezproblémové odesílaní SMS do ciziny. Toto ideální spojení ovšem vydrželo jen několik málo dní. Pomocí dotované internetové brány se provozovatel realitního serveru zřejmě rozhodl zvýšit návštěvnost svých stránek, i když obě aktivity spolu absolutně nesouvisely. Realitní server se během několika málo hodin rázem stal jedním z nejnavštěvovanějších ve své kategorii, bylo to ale jen díky SMS bráně, která pro obchod s realitami nebyla tou pravou vzpruhou.

Klepněte pro větší obrázek 

Proto již od počátku byl tento utopický projekt předurčen k brzkému zániku. Je stěží představitelné, aby soukromá firma dotovala své návštěvníky, kteří zavítají na její stránky jen kvůli posílání SMS zpráv. Podle provozovatele k brzkému zániku značnou mírou přispěly aktivity několika spamerů. Těm se zřejmě dotovaná služba stala trnem v oku, a proto se ji rozhodli zlikvidovat. Po skutečném důvodu tohoto konce nemá cenu pátrat, a proto je dobré hledat řešení jinde. Pořád jich ještě pár zbývá.

SMSky jako bokovka

Zajímavou alternativou k výše zmíněným způsobům odesílání SMS je Connection Meter (bezplatnou verzi můžete stáhnout zde), který je primárně určen pro sledovaní připojení k internetu, počítání datového toku a kontrolu ceny připojení. Výborně ale zvládne i odesílání SMS zpráv, a to jak přes placené, tak i bezplatné brány. Stejně jako Kubik i tento program umožňuje vytvářet seznam kontaktů a nastavovat si brány pro odeslání zpráv. Neregistrovaná verze umožňuje posílání SMS do sítí O2 a Vodafone. Placená verze stojí příjemných 160 Kč a umožňuje neomezené odesílání SMS.

Klepněte pro větší obrázek 

Při správném nastavení program zvládá přijmout odpovědi na SMS, výjimkou je ovšem neplacená brána O2, kde se odpověď odesílá prostřednictvím e-mailu. V propracovaném adresáři kontaktů lze pro každou položku přiřadit konkrétní bránu, přes kterou se textové zprávy budou automaticky odesílat. Možnost to na poslední chvíli změnit je samozřejmostí. Dlouhou zprávu Connection Meter rozdělí a bez problémů odešle jako několik menších, vše záleží na zvolené bráně. U neplacené brány O2 dělí a odesílá text po šedesáti znacích, u Vodafonu odděluje až po 750 znacích, jinak u placených se zprávy rozdělují standardně po 160 znacích.

TIP: značně podobným programem je bezplatný SMS Zdarma ve verzi 1.29. Funkčně je naprosto totožný s Connection Meterem, proto je zbytečné se o něm rozepisovat. Program můžete stáhnout zde

Znáte lepší alternativu?

Výčet programů a různých způsobů k posílání SMS zdarma samozřejmě není úplný, ale v dnešní době určitě dostačující. Existuje i několik dalších alternativ, ale ty již nejsou natolik zajímavé. Čtenáři Mobilmanie určitě mají zkušenosti i s dalšími způsoby jak levně a jednoduše psát textové zprávy z počítače. Proto bych vás rád požádal o zajímavé a vyzkoušené alternativy. Podělte se s námi v diskuzi.

Diskuze (51) Další článek: Provoz v síti Vodafonu na Štědrý den

Témata článku: , , , , GOS, Soukromá firma, Prostřednictví e-mailu, Ideální spojení, Podobný program, Reklamní pruh, Webová brána, Počítač, Způsob,