Snapdragon 865+ je nejvýkonnější čip od Qualcommu. Do telefonů se dostane ještě v červenci

Qualcomm představil svůj nový nejvýkonnější procesor Snapdragon 865+. Základ je stejný jako u základního modelu, takže i zde počítejte se 7nm architekturou a osmi jádry Kryo 585. Hlavní změnou je však přetaktované první jádro z původních 2,84 na 3,1 GHz, což je vůbec poprvé, kdy výrobce překonal magickou hranici 3 GHz. Díky tomu Qualcomm slibuje nárůst výpočetního výkonu až o 10 %. Stejný posun díky větší frekvenci přinese také grafika Adreno 650.

Klepněte pro větší obrázek
Prvních telefonů se Snapdragonem 865+ se dočkáme ještě v červenci.

Nový čip se zaměřuje i na vylepšení konektivity. Nechybí podpora 5G, Wi-Fi 6 (6E) a 60GHz Wi-Fi 802.11ad díky totožnému modemu Snapdragon X55. Nově však čip dostal podporu Bluetooth 5.2. S tím souvisí i nový Wi-Fi/Bluetooth subsystém Qualcomm FastConnect 6900. Zachován byl obrazový koprocesor Spectra 480, který dovoluje použití až 200Mpx fotoaparátu a podporuje až 4K rozlišení displeje při frekvenci 144 Hz včetně HDR10+. Stran rychlého nabíjení je zde stále standard QuickCharge 4.0+.

Přestože jde o horkou novinku, na první telefon si počkáme jen pár dní. Asus v rámci uvedení procesoru prozradil, že jeho chystaný ROG Phone 3 bude patřit mezi první telefony, které jej nabídnou. Přístroj by přitom měl být představen již 22. července. Stejný den tento čipset nabídne také herní Lenovo Legion. V srpnu by pak Snapdragon 865+ měl využít i chystaný Samsung Galaxy Note 20Galaxy Fold 2. Lze tedy předpokládat, že právě tyto telefony budou v příštích měsících kralovat ve výkonnostních žebříčcích.

Sítě 5G

5G je zkratka pro bezdrátové sítě páté generace. Mají kratší odezvu, vyšší přenosové rychlosti, kapacitu a variabilitu. Jsou vyvíjené tak, aby zvládaly širokopásmové připojení miliónů lidí a strojů v metropolích, energeticky nenáročné senzory, které s jedinou baterií vydrží roky, a cokoliv mezi tím.

Ve světě začalo hromadné spouštění 5G sítí v roce 2019, start 5G v Česku byl opožděný. Nejvýznamnějšími vývojáři 5G technologií a výrobci síťových komponent jsou Huawei, Nokia, Ericsson a Samsung.

Diskuze (2) Další článek: První hands-on video Samsungu Galaxy Note20 Ultra odhalilo spoustu detailů

Témata článku: , , , , , , , , , , Červenec, Telefon, Čip, QuickCharge, Legion, DOS