Snapdragon W5+ Gen 1. Chytré hodinky s Wear OS dostaly pořádný čipset, jako první jej nabídne Oppo a Mobvoi

  • Qualcomm oznámil první pořádný čipset pro hodinky
  • Kýženou energetickou úsporu zajišťuje použitá hybridní platforma
  • Možná proto jsme na nasazení hodinek s Wear OS 3 čekali tak dlouho

Zatímco u smartphonů chrlí Qualcomm doslova jeden čipset za druhým, pohled na hodinkové procesory je dlouhodobě žalostný. Známé nedostatky řeší nově oznámené čipsety Snapdragon W5 a W5+ Gen 1. Oproti minulosti se jedná o velmi výrazný krok kupředu, protože oba nové čipsety jsou postaveny na efektivní 4nm technologii. Předchozí čipset Wear 4100+ byl vyráběn 12nm procesem, takže by rozdíl ve výdrži na jedno nabití měli poznat i samotní uživatelé, a to i díky novému koprocesoru, který toho zvládne daleko více.

Dvojnásobný výkon a poloviční zátěž baterie

Jak popsat nový čipset jednou větou? Podle výrobce nabídne až dvojnásobný výkon při polovičních nárocích na baterii. Výdrž hodinek se tedy prodlouží až o polovinu, přičemž čipset samotný je o 30 procent menší, než dříve. Hodinky tak mohou být nově ještě o něco tenčí. Procesory jsou sice hned dva, ale mají jen jeden rozdíl. Plusová varianta má navíc koprocesor AON, který stojí za masivní úsporou energie. Základní model čipsetu bude tedy použit tam, kde úspora baterie není třeba (např. hodinky pro Čínu, modely pro děti, seniory nebo firmy).

Klepněte pro větší obrázek
Klíčové novinky hodinkového čipsetu Snapdragon W5+ Gen 1, který se brzy dostane do minimálně 25 připravovaných modelů hodinek

Pro běžné uživatele je však důležitý samotný Snapdragon W5+ Gen1, jehož součástí jsou čtyři jádra Cortex-A53. Počítat však můžete ještě s úspornějším koprocesorem AON (22 vs. 28 nm), jehož součástí je jedno jádro Cortex-M55 o taktu 250 MHz. Zvládne obsloužit hledání, přehrávání hudby či notifikace. V rámci konektivity obstarává Bluetooth 5.3 LE, Wi-Fi, GPS a funguje i v režimech hlubokého spánku a hibernace.

Grafiku zajišťuje 1GHz adaptér A702, čipset podporuje LPDDR4 paměti (až 2 133 MHz) a dále obsahuje jednotku strojového učení U55. Součástí čipsetu je i vylepšený LTE modem s novým úsporným režimem. Qualcomm při vývoji čipset úzce spolupracoval s Googlem, takže je čipset optimalizován pro systém Wear OS. Mimo něj však může tento procesor pohánět i hodinky s komplexním Androidem. Jenže, 95 procent času hodinky pohání zmiňovaný koprocesor ve spolupráci se systémem FreeRTOS systém. A právě zde se očekává největší úspora baterie hodinek.

Referenční hodinky s novým čipsetem vyrobily firmy Pegatron a Compal, a tyto modely mají pomoci s výrobou vlastních hodinek i „méně zdatným“ OEM značkám. Qualcomm uvádí, že již nyní registruje ve vývoji 25 modelů hodinek, které na nových čipsetech poběží. Mezi první výrobce, kteří do hodinek nasadí platformu W5+, patří Mobvoi a Oppo. Právě druhá zmiňovaná firma by měla oznámit hodinky Oppo Watch 3 již v průběhu srpna.

Detailní představení platformy Snapdragon W5+ Gen 1:

Diskuze (6) Další článek: Google otevře Play Store jiným platebním systémům. Servisní poplatky si ale nechá, a má to i další háčky

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , Oppo Watch, Čipset, Model, Mobvoi, Platforma, Úspora, Chytré,