Sněmovna schválila bič na nevyžádaný telemarketing. Obchodníci mohou volat jen s výslovným souhlasem

Otravné telefonní hovory s různými obchodními nabídkami budou brzy nelegální – tedy pokud neudělíte výslovný souhlas, aby vás někdo za účelem prodeje kontaktoval. Poslaneckou sněmovnou prošla novela, která zpřísní pravidla telemarketingu ve prospěch zákazníka.

Zásadní rozdíl je v tom, že dosud mohli obchodníci a nejrůznější navolávací agentury kontaktovat kohokoli a dokud respondent vysloveně neřekl, že s hovory nesouhlasí, mohli se mu ozvat i příště. Nyní budou muset mít podle novely zákona o elektronických komunikacích předchozí výslovný souhlas ke kontaktování. Dá se předpokládat, že jej velká část uživatelů aktivně nedá a počet obtěžujících nevyžádaných prodejních telefonátů tak výrazně poklesne. Novelu musí ještě schválit Senát. Pokud se v horní parlamentní komoře nezadrhne, začne platit od 1. ledna 2022.

Stejná novela kromě eliminace tzv. „telešmejdů“ řeší ještě urychlení zavádění vysokorychlostního internetu. Do českých zákonů implementuje tzv. evropský kodex pro telekomunikace, který usnadňuje změnu poskytovatele služeb a definuje další pravidla pro zavedení jednotného evropského trhu elektronických komunikací. Poslanci naopak odmítli návrh, aby Úřad pro ochranu hospodářské soutěže měl právo získávat provozní a lokalizační údaje z telefonů podnikatelů, které prošetřuje.

Diskuze (36) Další článek: Velký comeback. Řada Honor 50 se chlubí podporou Google služeb a dorazí i do ČR

Témata článku: , , , , Telemarketing, Souhlas, Novela, Elektronická komunikace, Poslanecká sněmovna, Sněmovna, Část uživatelů, Výslovný souhlas, Bič, Ozva, Spotřebitel, Senát, Obchodník