Sony CMD-J5: všechno, co od mobilu potřebujete

Krátce poté, co uvedla na trh miniaturní mobil CMD-Z5, doplňuje Sony svoji výrobní řadu větším bratříčkem, modelem CMD-J5. První dojem z testu je velmi působivý.
Krátce po uvedení na trh miniaturního mobilu CMD-Z5 doplňuje Sony svoji výrobní řadu větším bratříčkem, CMD-J5. První dojem z testu je velmi působivý.

Testovaná verze byla zapůjčena od firmy ElCom, která jej odváží z Německa. Zde mobil stojí 499 marek, u nás 10990 korun i s daní. V brzké době by jej mohl nabízet i Paegas, který jej měl vystaven na svém stánku na Invexu. Protože je mobil dovezen z Německa, má zablokováno nastavení WAPu (viz dále), mezi podporovanými jazyky však nechybí čeština (!).

Poznámka: Protože jsme telefon neměli v redakci, nemohli jsme udělat klasickou sérií detailních fotografií.

Lehký, hezký, subtilní

Přestože mobil CMD-J5 na délku oproti modelu Z5 trochu povyrostl (rozměry jsou 122 x 45 x 20 mm), hmotnost zůstala na velmi dobrých 85 g. Pro zajímavost, Nokia 6210, která směřuje na stejnou skupinu uživatelů, váží 114 g. Telefon je z profilu esovitě prohnutý, boky jsou proložené černým plastem a na šedé zadní části najdeme vstup na externí anténu a reproduktor hlasitého hands free. Celý telefon působí v ruce velmi subtilním dojmem. Jedinou výtku, kterou mám k provedení, je lehce viklající se Li-Ion baterie.

Systémový konektor je oproti Z5 nechráněný. Na levé straně najdete kolečko jog dial, které Sony poprvé uvedla u modelu CMD-X2000 (rok 1998), šoupátko pro zamčení klávesnice a přepínání profilů a konečně konektor pro přenosné handsfree (bondovka). Ovládání je podobné jako u modelu Z5, až na jog dial, který oproti Z5 pracuje pouze v režimu nahoru – dolů – potvrdit.

Kromě obvyklých kláves (čísla, tlačítka pro přijmutí a položení hovoru, křížek a hvězdička) je na mobilu ještě jedno tlačítko, které slouží k vyvolání dalších funkcí: zapnutí hlasitého odposlechu při hovoru, v klidovém stavu připojení k WAPu.

Displej zobrazí až šest řádků po 16 znacích, jeho rozměry jsou 96 x 92 pixelů; pro psaní textovek lze využít čtyři řádky. Poměrně unikátní vlastností je možnost zobrazit čtyři stupně šedi. Podsvícení (lze vypnout) sice není nijak špičkové, na druhou stranu lze uživatelsky měnit kontrast. Navíc si můžete dokonce nastavit na displej pozadí – máte možnost výběru ze dvou obrázků.

Obrovský pamatovák

Telefonní seznam má hezky kulatých pět set položek, ke každému jménu je možné přiřadit čtyři čísla, které doplňují obrázkové ikony (fax, práce, domov, mobil). Samozřejmostí je vyhledávání čísel zároveň z paměti telefonu a karty SIM, vlastnost, která bohužel chybí Nokii 6210 a 7110. Seznam je přístupný jak z menu, popř. v pohotovostním režimu stačí pootočit kolečkem jog dial.

Telefonní seznam je možné rozdělit navíc do skupin volajících. Tady šel výrobce skutečně na doraz: skupiny jako sporty, kadeřník, pití, surfing a dokonce domácí zvíře vám nikdo jiný než Sony nenabídne.

Mobil podporuje obrázkové zprávy – ke každé textovce si můžete připojit jeden z dvanácti přednastavených obrázků. Nechybí samozřejmě šablony, např. „Zavolám později“. Zajímavou funkci představuje možnost poslat zvukový záznam (viz dále) jako SMS. U došlých zpráv telefon zobrazuje jméno odesílatele, pokud je v seznamu. Mobil podporuje také funkci pro rychlé psaní textových zpráv T9, ovšem čeština samozřejmě chybí. Tu zatím umí jen Benefon Q.

Naučte svůj mobil štěkat!

Velmi ojedinělou funkcí, kterou zatím nabízí jen Panasonic GD-52, je možnost nahrát libovolný zvuk jako například štěkot oblíbeného psa, a pak ho využívat jako originální zvonění. Na vlastní pokusy máte pět volných pozic, každé zvonění může mít maximálně 10 sekund. Jinak má telefon dvacet jedna vyzvánění a šestnáct pro ostatní upozornění (kalendář, SMS, apod.).

Další funkce zpříjemňují používání mobilu: budík, odpočítávání (stopky naopak, nastavíte čas, který se bude po sekundách odečítat), kalkulačka a konvertor měn. Zajímavé je rovněž nastavení hodin pro libovolné časové pásmo: na displeji se objeví schematická mapa světa a poté stačí nastavit dvě protínající se přímky na požadované místo (pomocí jog dialu). Mobil pak ukáže čas v dané zeměpisné šířce.

Manažerskému mobilu nemůže chybět kalendář a organizér. Na displeji je vidět celý měsíc – šest řádků nezobrazí ani Siemens S35i. Kalendář je plně v češtině, na výběr máte dvě možnosti zobrazení schůzek, denní a měsíční přehled. Na horní liště se pak ukazuje číslo týdne, měsíc a rok. Ke každému záznamu je možné přidat i obrázek, synchronizace je možná s Microsoft Outlookem a Lotus Organizerem.

    

Internet, WAP i e-mail

CMD-J5 stejně jako Z5 podporuje WAP (verze 1.1) a má mobilní Explorer od Microsoftu (a tedy i e-mail přes POP3 a SMTP) – oba prohlížeče jsou stejné jako v Z5. Bohužel, testovaný telefon byl dovezený z Německa, kde ho prodává operátor D1, a nastavení WAPu bylo na něj blokováno. Při pokusu o změnu nastavení telefon vyžadoval bezpečnostní kód. WAP funguje, ale tato informace mě přišla zhruba na 140 Kč (wapování přes německé číslo není zadarmo).

Mobilu nechybí ani hry – bez těch snad už žádný nový mobil nemá snad ani šanci. Tyto jsou poměrně originální: Bananas, opice, které se snaží navzájem trefit banánem, Sand Art, kreslení do písku, Piz Puz, obdoba puzzle a Mind Blaster, kombinace známé hry logik s číselným zámkem – úkolem je najít číselnou kombinaci.

Do dokonalosti mobilu schází snad už jen infračervený port a rychlejší datové přenosy HSCSD nebo GPRS. Zato ale umí hezkých 14,4 kb/s, které lze využít u EuroTelu. Bohužel součástí balení není synchronizační software, ani datový kabel. Snad někdy v budoucnu, až se bude mobil na náš trh dovážet přes oficiální kanály.

Sony CMD-J5 je špičkový mobil s hezkým vzhledem, nízkou hmotností a průměrnou výdrží (zhruba 3 dny v běžném provozu). Velkým pozitivem je nízká cena, za kterou jiný mobil s těmito vlastnostmi prakticky nekoupíte. Takže, pokud chcete dobrý mobil, je pro vás CMD-J5 zajímavou volbou.

Ve zkratce

  • Mobilní telefon Sony CMD-J5
  • Cena: 499 DM, 300 euro, 10 990 Kč s DPH; záruka jeden rok
  • Zapůjčil: ElCom
  • Síť: GSM 900/1800 MHz
  • Velikost: 122 x 45 x 20 mm
  • Hmotnost: 85 gramů
  • Baterie: Li-Ion 500 mAh
  • Pohotovostní režim: až 150 hodin
  • Doba hovoru: až 6 hodin
  • Displej: 6 řádků, grafický, 4 úrovně šedi
  • Vyzvánění: 16 melodií, 4 zvuky, 5 vlastních, vibrace
  • Paměť telefonu: 500 položek, ke každému jménu čtyři čísla
  • Další funkce, které telefon má nebo obsahuje: WAP, Microsoft Mobile Explorer, podpora e-mailu (POP3, SMTP), hry, kalendář, vyzváněcí profily, skupiny volajících, obrázkové SMS, rychlé psaní SMS pomocí T9, vibrační vyzvánění, kalkulačka, konverze měn, datové služby (14,4 kb/s), hlasité handsfree
  • Funkce, které telefon nemá nebo neobsahuje: datové přenosy GPRS a HSCSD, infračervený port
Diskuze (420) Další článek: Kde hledat ve WAPu specializované zpravodajství

Témata článku: Sony, , Nokia 6210 Navigator, Siemens S35i, Pot, Son, Mobil, Kadeřník, MOBI, Banana