Sony CMD-J7/70: s kolečkem a bez antény (test)

Poznávacím znakem všechno mobilů Sony je ovládací kolečko, které se jmenuje Jog-Dial. Donedávna to byla také anténa, jejíž absence je největší inovací nových modelů CMD-J7 a J70. Recenze těchto dvou novinek je vhodná i pro majitele starších modelů, protože zde najdou také odpovědi na nejčastější dotazy ohledně starších modelů.
Kapitoly článku

Hurá, máme paměť na SMS!

Textové zprávy se s J7/70 píší velmi dobře, a to nejen díky skvělé klávesnici, ale zejména díky české T9. Hned na začátku vám poradím malý tip - chytněte mobil levou rukou, pale položte na kolečko a pište prsty pravé ruky. Až vám mobil nabídne jiné slovo, než požadujete, kolečkem si ze seznamu, který roluje ve spodním řádku, vyberte správné slovo; to samé platí pro výběr interpunkčních tlačítek. Pokoušel jsem se psát pouze pravou rukou, ovšem vždy při nutnosti pohnout kolečkem jsem musel mobil přechytnout, což při psaní obouruč nemusím. Uznávám ale, že to není všelék - tam, kde potřebujete psát jednou rukou, si budete muset na trošku nepohodlí zvyknout.

Režim psaní přepínáte hvězdičkou, přičemž je možné psát pomocí T9 i všechna písmena velká (což je např. na Nokiích problém). Režimy psaní jsou následující: T9 malými, T9 velkými, T9 první písmeno velké a další malá, to samé i bez T9 (vypne/zapne se delším podržením hvězdičky) a konečně pouze číslice. Režim psaní se ukazuje v horním řádku vedle čítače znaků SMS. První písmeno textovky se napíše velké, další automaticky malá. Bohužel, po napsání tečky nebo jiného znaku pro ukončení věty se už editor nepřepne zpět do režimu Abc, takže píšete opět malá písmena; přepnout se musíte ručně.

Při psaní vidíte na mobilu z textovky celkem čtyři řádky, při čtení šest. Textovky se ukládají do dvou složek, Vstup (doručené) a Výstup (odeslané). Mobil má vlastní paměť na SMS (sláva!), a to v celkovém počtu dvaceti míst. Můžete si vybrat, zda se mají textovky primárně ukládat na SIM nebo do paměti, přičemž v seznamu doručených jsou vidět obě paměti.

Ačkoliv je displej opravdu velký, při psaní máte k dispozici docela málo písmenek.

Pokud máte rozepsanou textovku a někdo zazvoní, nepřijdete o rozepsaný text, i když se mobil po dokončení hovoru vrátí do pohotovostního režimu. Spusťte znovu editor zpráv (začněte psát novou zprávu), stiskněte kontextové tlačítko a vyberte položku Poslední zpráva. A hele, je tu zpět. Kontextové tlačítko při psaní textovky rovněž umožní změnit jazyk psaní textovky, vypnout a zapnout T9, vložit číslo ze seznamu nebo přednastavené texty (datum, čas, šablony apod.).
 
Pokud dojde zpráva, ukáže se vám na displeji malá obálka. Stisknete-li kolečko, rovnou se ukáže seznam doručených zpráv; ty nepřečtené jsou označeny zavřenou obálkou, přečtené pak otevřenou. V seznamu zpráv je vidět u každé SMS číslo, ze kterého přišla (případně jméno), datum a čas doručení. Mobil umí i doručenky, můžete si ji buď vypnout, zapnout, nebo se vás mobil může ptát při každém odeslání. Doručenka se ukáže na displeji, stisknutím kolečka zmizí, ovšem v seznamu doručených zpráv zůstane.

Kromě obyčejných zpráv můžete k textu připojit také zvuk, který se přehraje při otevření doručené textovky, a jeden z dvanácti obrázků, které vyjadřují povětšinou nějakou náladu. Bohužel, nejde o standard EMS, takže obrázky a melodie dojdou pouze na mobil Sony (J5/6/7/70).

   

Detaily na některé části mobilu. Zadní kryt není součástí baterie.

Jak to hraje?

To, že japonské mobily si potrpí na hezké zvuky běžného zvonění, je známo už delší dobu. J7/70 zachovává všechny vlastnosti staříků J5/6, můžete si přehrát dvacet polyfonních melodií pro vyzvánění a šestnáct hezkých zvuků pro události jako budíček, událost v kalendáři nebo příchozí SMS. Vyzvánění trošku připomíná flašinet, alespoň nám v redakci.

Kromě toho je možné přiřadit libovolné zvonění každé ze třiceti skupin volajících (ano, čtete správně). Pokud máte zájem, můžete si rovněž nahrát až tři vlastní vyzvánění a pět zvuků událostí přes mikrofon, např. kukačku, štěkání svého psa nebo běžný pozdrav. A právě to je jeden z rozdílů oproti J5/6, které mají pro vlastní zvonění pět míst. Vlastní zvonění může mít deset sekund, vlastní zvuk pouze dvě.

Doplněno 9:15: Ačkoliv jsem původně napsal, že mobil nemá vibrace a přepínání typů zvonění, není tomu tak. Sice chybí jezdec, který plnil tyto funkce u Sony J5/6, nicméně toho nahrazuje u J7/70 delší podržení zeleného sluchátka. Poté si můžete přepínat mezi těmito typy zvonění: normální vyzvání, ticho, diskrétní zvonění a vibrace bez zvonění.

Tip: Desetisekundové vlastní melodie se dají v nouzi využít jako krátký diktafon; prostě si do melodie nahrajete stručnou poznámku.

Tip: Protože se mi nepodařilo najít program, kterým lze dostat zvonění do mobilu, zkuste tip, který se nachází na webové stránce cmd-j5.hyperlinx.cz v sekci Jak na vyzvánění.

Mobil není nijak tenký, proto se dobře drží v ruce.

Co všechno umí MME

Pro přístup k webových a wapových stránkám a e-mailu používá Sony prohlížeč Mobile Explorer. Jeho výhody a nevýhody jsme již popisovali zhruba před rokem. Jde o výborný nástroj, ke kterému mám ovšem několik výhrad.

Na rozdíl od starší verze prohlížeče je možné dívat se na e-maily od nejnovějších po nejstarší, i když se implicitně načítá stránka poslední (označená ale jako první). Poté je možné přepnout se přímo na stránku se zprávami nejnovějšími, ačkoliv je tato stránka označena jako poslední. 

Co si ale nezaslouží pochvalu, je nemožnost přejít do režimu offline. Při čtení musíte být připojeni k Internetu, děj se co děj. Hlavičky e-mailů se navíc zobrazují jen po třech, takže než se ve schránce proklikáte k desátému dvacátému e-mailu, nedoplatíte se. Právě zde by se hodily datové přenosy GPRS.

Pokud je e-mail příliš dlouhý, prohlížeč ho vůbec nezobrazí; vypíše chybovou hlášku, že by stahování mohlo trvat příliš dlouho. Listování seznamem zpráv i vlastní zprávou je příliš pomalé, stejně rolování po webových a wapových stránkách. Kolečko v tomto případě dostává dost zabrat.

Tip: Pokud máte problémy s nastavením e-mailového klienta, přečtěte si diskusi k recenzi Sony CMD-J5, případně CMD-J6.

Stejně tak nelze prohlížet offline webové a wapové stránky. Pro web je displej mobilu navíc příliš malý, zatímco pro wapové stránky akorát. Rolování stránkou pomocí kolečka je pohodlné, ale děláte-li to levou rukou příliš dlouho, může vás začít bolet zápěstí (můj případ). Navíc prohlížení webových stránek, i těch optimalizovaných pro pomalé připojení nebo malé displeje (např. textová verze MobilManie), je velmi zdlouhavé; rolování probíhá hlemýždí rychlostí. Pro návrat o stránku zpět bohužel nefunguje delší podržení kolečka, ale musíte zmáčknout červené tlačítko, což je docela škoda, když to v menu funguje. Prohlížeč ukončíte delším podržením téhož tlačítka.

Do paměti si můžete uložit až pět různých profilů připojení, což je vhodné pro ty, co často mění operátory. Jak jsem už zmínil, Sony J7/70 nemá GPRS, proto můžete komunikovat jen přes běžná data, a to rychlostí 14,4 kb/s (Eurotel). Při wapování vidíte na displeji celkem sedm řádků textu nebo šest řádků odkazů. Stejný počet řádků zobrazíte i při prohlížení webu.

Poznámka: Zatímco nastavení webového a wapového prohlížeče (jeden wapový profil je navíc předdefinován, pokud koupíte mobil v sadě Eurotelu) je velmi jednoduché a rychlé, nastavení pošty mi trvalo podstatně déle a chvílemi mi docházela trpělivost, když při mých pokusech mobil neustále hlásil, že mám špatně nastaven přihlašovací login (ach ta lámaná čeština…). Po čas jsem přišel na chybu - při zadávání hesla a přihlašovacího jména se automaticky zapne režim psaní Abc, což je kámen úrazu. Prostě jsem měl heslo napsané velkým počátečním písmenem. Ehm.

Základní menu e-mailového prohlížeče.

Kalendář: parádička

Sony CMD-J7/70 lze použít i jako manažerský telefon. Má totiž docela povedený kalendář, který obsahuje i velmi jednoduché úkoly. Ihned pro vstupu do položky Plánovač se ukáže grafický přehled celého měsíce celkem na šesti řádcích - měsíc prostě uvidíte celý za jakýchkoliv okolností. Tučně jsou vyznačeny dny aktuálního měsíce, šedě dny měsíce předcházejícího a nadcházejícího. Pokud je v daném dni nějaká akce, je číslo dne podtrženo. Pokud na něj kliknete kolečkem, zobrazí se seznam událostí celkem na třech řádcích, přičemž na prvním místě je možnost přidat událost (schůzka, úkol) novou.

Každé schůzce můžete přidat jednu z mnoha malých ikonek, které mohou nahradit chybějící kategorie; např. holá hlavička bude schůzka se šéfem, tenisová pálka oddechový čas apod. Upozornění si můžete nastavit v přesný čas, pět minut předem a jeden den předem; vlastní čas bohužel nastavit nejde.

Úkoly jsou podstatně jednodušší - můžete je sice přiřadit k danému dni, ovšem už nelze nastavit upozornění a úkol nemůže začít v jiný den a skončit v jiný, což by se dost hodilo. Diplomovou práci za jeden den také nenapíšete; na mobily Ericsson, které mají práci s úkoly mezi mobily řešenu nejlépe, Sony prostě nemá. Jediné, co lze s úkolem udělat, je označit ho jako hotový. To je vše, nic víc, nic míň.

Poznámka: Při zadávání úkolu nebo schůzky můžete používat českou T9; editor je stejný jako u textovek.

Poznámka: Paměť kalendáře, telefonního seznamu a záznamníku na vlastní zvonění je sdílená, tj. pokud ucpete paměť vlastním zvoněním, už nezbude na ostatní. Volná paměť se ukazuje vždy při vytvoření nové položky v kalendáři nebo v menu Nastavení, Detaily a Info o paměti (zde vidíte obsazenou paměť a kolik telefonních čísel máte na SIM a v mobilu).

Velmi povedená je možnost smazat najednou všechny minulé události, takže nemusíte mazat každou zvlášť. Rovněž si můžete zobrazit všechny události a úkoly bez rozdělení na jednotlivé dny; všechny tyto funkce jsou přístupné z kontextového menu kalendáře (stiskněte kontextové tlačítko v měsíčním zobrazení). Zde můžete také zadat den nebo měsíc, na který chcete přejít.

Měsíční přehled kalendáře se opravdu povedl; velký displej je zde opravdu výhodou.

A co další funkce?

Další funkce už přelétnu jen zběžně. Mobilu nechybí kalkulačka, minutové pípání, minutka, stopky, budíček a opakovaný budíček; budíčku lze přiřadit opravdu nádherné zvonění, takže vás po ránu může budit božské "tralala". Co mi ale opravdu hodně vadí, je nebuzení při vypnutém mobilu - stejně tak nefungují alarmy kalendáře. Pokud se tak chcete nechat ráno vzbudit, musíte mít mobil zbytečně celou noc zapnutý. A vybije-li se v noci náhodou, pak můžete klidně zaspat. Doufal jsem, že tato vlastnost (která je ostatně už v J5/6) v nových mobilech Sony nebude a hodně mě to zklamalo. Pokud si někdo nepřeje alarmy při vypnutém mobilu,  mohl by se v menu vypnout - takto to mají např. Ericssony.

Nechybí ani hlasité handsfree, ale zatímco u J5/6 jej šlo aktivovat při hovoru posunem jezdce, zde musíte přes kontextové tlačítko do menu hovoru. Hlasitost ale není nijak vysoká a vzhledem k tomu, že reproduktor hlasitého handsfree se nachází na zadní straně mobilu, při položení na stůl se jeho hlasitost ještě sníží.

Mobilu nechybí ani hry, které jsou opět stejné jako u starších modelů. Bananas je variace na klasické tanky, kde po sobě dvě opice házejí banány a uhýbají lozením po palmě. SandArt je podivné sypání písku na hromádku za účelem vytvoření "uměleckých" obrazců (dost nuda). MindBlaster je zase běžný logik, kde hádáte celkem čtyři čísla. A konečně v PicPuz skládáte rozhozený obrázek dohromady posunem jeho jednotlivých částí.

Tip: Verzi firmwaru zjistíte napsáním kódu #release#. Testovaný Sony CMD-J7 měl fw 2.1.1/4, SAT C250, BR:r025.2ue+w6 (raději jsem to označení opsal celé).

Konečná, nevystupovat!

Máte-li už jeden z modelů J5 nebo J6, kvůli integrované anténě nemá smysl měnit starší model za nový. Je sice menší a déle vydrží, ale současná cena v sadě Go tyto výhody určitě nevyváží. Sony J7/70 je podle mého názoru přešlapováním na místě. Sony se nejspíše potřebovalo zbavit rozpracovaných modelů, proto je rychle smetlo ze stolu a vhodilo na trh; možná ale předtím do nich mohlo dát nějaké nové funkce, případně ty stávající vylepšit. Připomínky mám také k české lokalizaci, nad kterou občas zůstává rozum stát.

Pokud si ale kupujete mobil nový a J7/70 se vám líbí, není důvod, proč si pořídit starší modely. Na běžné používání stačí, práce s textovkami a seznamem je pohodlná, a nejste-li nároční, asi těžko budete potřebovat něco víc. Sám si ale počkám raději na novinky z dílny Sony Ericsson; už se moc těším.

Zajímavé odkazy: http://cmd-j5.hyperlinx.cz, www.kyblsoft.borec.cz

Podrobné parametry mobilu najdete v naší databázi.

Témata článku: Sony, , , Siemens S45, Sony CMD-J7, A/B, Malé kolečko, Son, ANT +, Banana, Poslední zpráva, Štěkání, Ant, Hlemýždí rychlost, Stařík, Japonská značka, Test, Opice