Sony CMD-Z7: roztomilá krabička (test)

Sony CMD-Z7 je svým vzhledem skutečně zajímavým mobilním telefonem. Zachovává totiž přísně hranatý tvar v době, ve které ostatní výrobci tíhnou především k oblým liniím a křivkám. Zet sedmička je však svá a vůbec o ní nemůžeme prohlásit, že by byla ošklivou. Spíše naopak, kdekoliv se objeví, dokáže zaujmout a připoutat svoji pozornost.

Ti z vás, kteří bedlivěji sledují produkci tohoto výrobce, již zcela jistě zaznamenali jistou podobnost se starším modelem Z5. Ano, máte pravdu - pokud se totiž zaměříme pouze na vnější vzhled, podobají se tyto dva telefony jeden druhému doslova jako vejce vejci. Ale nenechte se zmýlit, změny jsou i ve vzhledu - i když nemusí být patrné hned na první pohled.

 

Přehlédnout však nelze jeden podstatný rozdíl - vzhled nového modelu totiž nekazí špalíček externí antény; ta je totiž integrována přímo do těla přístroje. To je vyvedeno decentní stříbrnou barvu s tmavými plastovými pruhy po stranách telefonu. Přestože se někomu nemusí líbit, já se jich musím zastat. Telefon totiž díky nim v ruce dobře sedí a neklouže ani v upocené dlani. Neubráním se však ještě jednomu srovnání - nový model Z7 je ve všech směrech o nějaký ten milimetr větší než jeho předchůdce a mírně přibral také na hmotnosti.

Kovová šupinka

Přestože povrch mobilu působí kovovým dojmem, nesmíte se nechat zmást - je totiž celý plastový. Plastová je i skořepina krytu baterie na zadní straně telefonu, která občas při psaní na klávesnici zavrže. Klávesnice je schována pod aktivním flipem a já ji musím jen a jen pochválit. Tlačítka jsou totiž dostatečně velká, s velkými rozestupy a optimálním zdvihem; díky těmto vlastnostem je psaní textových zpráv nebo e-mailů skutečně rychlé, pohodlné a úplně bez překlepů. Za klávesnici tedy dávám Zet sedmičce jedničku s hvězdičkou.

 

Velký, oranžově podsvícený displej v zavřeném stavu téměř úplně zakrývá flip a nechává tak prostor pouze pro základní stavové informace o síle signálu, stavu baterie nebo aktivovaném profilu. Jak už je u mobilů Sony dobrým zvykem zvládá displej i zde několik odstínů šedé barvy.

 

Na spodní hraně tohoto telefonu najdeme obligátní rozšiřující konektor. Zajímavá je ale levá hrana mobilu - najdeme zde totiž ovládací kolečko. To je však pětisměrové a k ovládání všech funkcí mobilu vám bohatě postačí pouze palec jedné ruky. Přestože vám může ze začátku přijít ovládání jako poněkud nepraktické, brzy si na něj zvyknete a věřte mi, že i jiné telefony pak budete šimrat palcem po levém boku.

Dokolečka dokola

Pokud jste již někdy drželi v ruce některý z novějších mobilů Sony, budete doma i na Zet sedmičce. Stiskem bočního kolečka se dostanete do zajímavě řešeného hlavního menu. Ano, i zde se ocitnete v dětském věku a otáčením kolečka můžete po displeji prohánět pomalované bublinky, z nichž každá reprezentuje jednu z nabídek telefonu. Svoji volbu potvrdíte opětovným stiskem ovládacího kolečka.

 

Do telefonního seznamu se dostanete rychle otočením kolečka. Telefonní seznam je vícepoložkový a ve vnitřní paměti telefonu může být uloženo až pět set položek. A to už je pořádný adresář. K jednomu kontaktu lze přiřadit tři různá telefonní čísla a dvě poznámky, ke kterým si můžete zvolit jakoukoli ze čtyřiceti dvou různých ikon. Telefon umožňuje také nastavit pro deset telefonních čísel povel hlasového vytáčení.

 

Malý podraz na vás čeká v případě, že budete hledat SIM Toolkitové aplikace. Nenajdete je v žádné bublině v menu, ale objeví se po stisknutí kolečka směrem dozadu. V nabídce, která vám vyskočí, najdete i další tři aplikace jako e-mailového klienta, prohlížeč Internetu od společnosti Microsoft a hry.

 

Hezky s nabodeníčky

O psaní textovek na klávesnici jsem se již zmínil, teď tuto informaci jen doplním o zajímavé postřehy. K dispozici je samozřejmě český slovník T9, bez kterého si již nedovedu představit psaní textových zpráv. Psaní textovek však trošku stěžuje způsob vybírání vhodných slov. Tento výběr se totiž provádí otáčením kolečka a pro bezproblémové zvládnutí tohoto úkonu budete prostě muset použít obě ruce.

Pokud však tento nedostatek překousnete, odmění se vám textovkový editor samými dobrými vlastnostmi. Textovku píšete na čtyřech řádcích a díky poměrně velkému fontu je zpráva dobře čitelná i na místech, kde se s vámi všechno třepe - například při jízdě tramvají.

 

Přestože Zet sedmička nepodporuje ještě standard EMS, dokáže odesílat obrázkové zprávy. Bohužel pouze na mobily stejné značky, na konkurenční přístroje dojde jen informace o indexu obrázku. Příchozí zprávu můžete číst buď na šesti řádcích nebo můžete stisknout kolečko směrem dozadu a rázem uvidíte textovku na displeji celou. Ano, na displej tohoto mobilu se vejde celých sto šedesát znaků.

V mobilech Sony se již před dlouhou dobou zabydlel wapový a webový prohlížeč pocházející z dílen softwarového giganta - americké společnosti Microsoft. Mobile Internet Explorer tak kromě běžných wapových stránek umí prohlížet i běžné webové stránky. Díky velkému displeji jsou stránky většinou čitelné, avšak doporučuji používat raději textové verze webových stránek, které jsou právě pro tento typ přenosných zařízeních určeny - například textovou verzi MobilManie najdete na adrese www.mobilmania.cz/text.

Mobile Explorer však kromě prohlížení webu a wapu zvládá ještě jednu zajímavou dovednost - dokáže totiž pracovat s elektronickou poštou. V nastavení tak stačí pouze vyplnit několik základních informací o vašem připojení k internetu zadat adresu e-mailového serveru a můžete začít pracovat se svými emaily podobně, jako na velkém stolním počítači.

Právě ve spojení s e-mailovým klientem velmi zamrzí absence rychlých datový přenosů prostřednictvím technologie GPRS, která by svým paketovým přenosem dat byla skutečně výhodná. Svému operátorovi byste totiž zaplatili pouze za e-maily, které byste skutečně přečetli a nikoli za dobu strávenou připojením. Nezbývá tedy než doufat, že v novějších telefonech již bude tato technologie samozřejmostí.

Malý manažer?

Také manažerské funkce tohoto elegána stojí za zmínku. Již v předchozích modelech jsme mohli vidět propracovaný kalendář umožňující zobrazit nejen měsíční, ale také týdenní či denní pohled na události. Celý kalendář se ovládá velmi intuitivně a jak jinak, než kolečkem. Malou výhradu mám ovšem k nastaveným upomínkám na schůzky či události - pokud totiž telefon vypnete (například na noc nebo na jednání), telefon vás na blížící se událost neupozorní.

 

Pro záznam poznámek a myšlenek však nemusíte používat pouze klasického zápisníku, ale máte k dispozici také zápisník hlasový, digitální. Do paměti telefonu totiž můžete uložit až pět hlasových poznámek, z nichž každá může mít až deset sekund. Pravda, není to příliš mnoho, ale pro zapamatování slov či krátké myšlenky tato doba postačí.

Nejen hlasové poznámky však můžete do telefonu uložit - namluvit můžete také pět položek hlasového vyzvánění. Ano, telefon vás může na příchozí hovor upozorňovat slovy "Zvedni to, zvedni to" namísto běžného pípání či cvrlikání ostatních mobilů. Pokud však nepatříte k příznivcům hlasového vyzvánění, můžete si i zde přijít na své. Mobilní telefony tohoto výrobce snad odnepaměti podporují vícehlasé - tzv. Polyfonické - vyzváněcí melodie a Zet sedmička není žádnou výjimkou. Poslechněte si jej, zvoní opravdu hezky.

V každém pořádném telefonu již najdeme také několik her. Nejinak je tomu i v tomto případě a pod příslušnou bublinkou v menu se hry ukrývají také. Jsou sice pouze dvě, ale rozhodně stojí za vyzkoušení. První z nich se jmenuje Black Jack a skrývá se pod ní klasická karetní hra oko. Do hry vstupujete s určitým kreditem, který nesmíte prohrát. Pokud budete mít štěstí, kredity budete získávat. Pokud však nejste miláčkem štěstěny a o své kredity přijdete, ten den si již nezahrajete a musíte počkat do druhého dne. Každý den tak dostanete maximálně padesát bodů.

 

Znáte a hrajete rádi stolní fotbal? Jestli ano, bude Sony pro vás tím správným telefonem. Taková je totiž jeho druhá hra. Na displeji mobilu vidíme vždy aktuální výřez hracího stolu a čtyři řady otáčejících se panáčků. Výřez se pohybuje automaticky současně s míčkem a ovládání obstarává ovládací kolečko. Ze začátku jde sice ovládání poměrně ztuha, nicméně po čase zácviku se budete dobře bavit.

Docela zajímavý

Přestože je Zet sedmička poměrně hranatým telefonem, dobře se drží nejen v ruce, ale také u ucha. Flip je aktivní a lze jeho otevřením či zaklapnutím přijmout nebo ukončit hovor. Mikrofon není uložen ve flipu, ale přímo v těle telefonu a tak nebude mít jeho případné odlomení žádný vliv na funkčnost přístroje. Kvalita hovoru je dobrá a reprodukce hlasu je poměrně kvalitní a dostatečně hlasitá. Také protistrana si na kvalitu hovoru v průběhu testování nikdy nestěžovala.

Sony CMD-Z7 je zajímavý telefon nejen svým vzhledem, ale také vlastnostmi a ovládáním. Můžu zde s klidným svědomím prohlásit, že se jedná o skutečně návykový přístroj. Přestože na něm můžeme najít nedostatky - například absencí rychlých datových přenosů nebo infračerveného portu, jeho osobitý styl je dokáže všach vyvážit. Jen snad cena by mohla být nižší - ale za styl se vždy platilo. A Zet sedmička styl doopravdy má.

Ve zkratce

Zdroj: Sony Ericsson
Tel.: (02) 24 00 03 18
Web: www.sonyericsson.com/cz
Cena: 10 990 Kč (GSMobil)

Podrobné parametry tohoto mobilu najdete v naší databázi.

Diskuze (31) Další článek: Klávesnice pro exibicionisty

Témata článku: Sony, , , Sony CMD-Z7, Krabička, Velký rozestup, Test, Hranatý telefon, Tmavý plast, Son