Sony Ericsson 2007:  5 MPx a mobily Bravia

Walkmany, fotomobily Cyber-shot a nově také mobily Bravia s brilantními displeji a digitální televizí. Zatím jen neoficiálně.

Vývoj mobilních telefonů se jen tak nezastaví a výrobci už mají na příští rok plány, jak nás nalákat ke koupi novějšího a vyspělejšího telefonu právě jejich značky. Také Sony Ericsson si připravil několik lahůdek a nám se podařilo zjistit, jaké dobroty by to měly být. Zjištěné informace pochází především z diskusního fóra serveru Esato.com a střípky stejných informací jsme ověřili i z jiných zdrojů. Nic sice není oficiální, ale zjištěné informace považujeme za důvěryhodné. A proto se o ně s vámi podělíme.

Walkman, Cyber-shot, Bravia

Sony Ericsson těží poslední rok především z úspěchu řady hudebních telefonů se značkou Walkman. Tu si výrobce „půjčil“ od své japonské polovičky. Stejnou cestou se vydal také se značkou Cyber-shot, kterou vybavil svůj doposud nejlepší fotomobil K800i. Ten je zatím jediným nositelem známé značky fotoaparátů Sony, ale už víme, že se chystá nový model do řady Cyber-shot a další na sebe jistě nenechají dlouho čekat.

Konkurenční Nokia u svých nových fotomobilů dbá na možnost natáčení kvalitního videa a vše vyvrcholilo modelem N93, který je jakýmsi hybridem mezi telefonem a videokamerou. A tak se dá očekávat, že se Sony Ericsson nenechá zahanbit a přinese také telefony, které dokáží natočit video v kvalitě dostačující pro plynulé přehrávání na celé obrazovce televize či monitoru. A přímo se nabízí využít k tomuto účelu značku Handycam, kterou Sony používá u svých videokamer.

Natáčení kvalitního videa mobilem však Sony Ericsson zřejmě nepovažuje za natolik atraktivní a na Handycam telefony ještě zřejmě budeme muset nějaký čas zapomenout. Drobné zlepšení by však v tomto směru mělo nastat, standardem pro nové telefony vyšších řad bude možnost natáčení videa v rozlišení 320 × 240 bodů při 15 snímcích za vteřinu.

Větší šanci na uplatnění má nyní u Sony Ericssonu značka Bravia, kterou Sony používá pro své televizory nejvyšší kvality. Telefony Bravia se budou vyznačovat špičkovými displeji vhodnými pro sledování videa a především schopností příjmu digitálního televizního vysílání DVB-H. Vzhledem k očekávanému rozmachu digitálního televizního vysílání pro mobilní telefony a s tím spojeným zájmem operátorů o nové přístroje, by to byl od Sony Ericssonu logický strategický tah.

Bravia už existuje

Na serveru Esato.com se už dokonce objevila fotografie údajného Sony Ericssonu Bravia. Fotografie je velmi nekvalitní, což by odpovídalo zachycení nějakým fotomobilem ve špatných světelných podmínkách. Obrázek působí jako podvrh, ale trochu paradoxně vede mizerná kvalita snímku některé odborníky k myšlence, že podvodný snímek by přece působil mnohem kvalitněji. Alespoň ve většině podobných případů to tak bývá.

Klepněte pro větší obrázek 
Udajný nový model řady Bravia

Ať už fotografii věříte nebo ne, telefon Sony Ericsson se značkou Bravia už jeden reálně existuje. Nedávno měl premiéru v Japonsku, kde ozdobí nabídku operátora Au KDDI a ponese jméno W44S. Telefon je schopen příjmu digitální televize a pro sledování videa nabízí obří, třípalcový displej s širokoúhlým rozlišením 240 × 432 bodů. K vyzdvižení vysoké kvality zobrazovače zde výrobce poprvé použil značku Bravia.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Japonský Sony Ericsson spojený se značkou Bravia

Pětimegapixelový Cyber-shot

Těžko říct, proč výrobce váhá s uvedením dalších telefonů z řady Cyber-shot. Zatím je na světě pouze jediný – Sony Ericsson K800i/K790i. Ale začátkem příštího roku očekáváme oficiální představení modelu K770i s kódovým označením Li. Bude mít 2Mpx fotoaparát s automatickým zaostřováním a standardní displej s rozlišením 176 × 220 bodů. Bude to tedy inovovaný model K750i, a to především po designové stránce.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Bílé a černé provedení Sony Ericssonu K770i (všimněte si nezvykle umístěného Fast portu na boku přístroje)

Šušká se také o modelu K810i, který by měl být mírně vylepšenou verzí modelu K800i. Klasická konstrukce, 14 mm tenké tělo, třímegapixelový fotoaparát a nově možnost natáčen video v rozlišení 320 × 240 bodů.

Nástupcem prvního Cyber-shotu by pak měl být model s kódovým označením Sofia (finální označení zřejmě K850i). Přinesen pětimegapixelový fotoaparát s autofocusem a xenonovým bleskem. Displej bude mít QVGA rozlišení a rozměry celého telefonu by měly být velmi kompaktní – přibližně jako dnešní model K610i. Narozdíl od pětimegapixelového konkurenta od Nokie by měl být Sony Ericsson určen k daleko masovějším prodejům a tomu bude odpovídat i příznivější cena. Narozdíl od dvojice K790i a K800i, bychom se měli dočkat podpory 3G a EDGE zároveň.

Od Sofie by měl být odvozen ještě další velmi podobný telefon (např. bez podpory UMTS) a možná takové budou rovnou dva.

Hudby ještě více

Za kódovým označením Melinda se skrývá nejlevnější z řady Walkman – telefon klasické konstrukce postavený na základě modelu K310i s výbavou odpovídající véčku W300i. Označení zřejmě bude W200i.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Na hromadném snímku vidíme levný walkman W200i a zřejmě W880i

Atraktivnějším, ale mnohem dražším zbožím bude model známý jako Ai. Pravděpodobně ponese označení W880i a bude to tenký (9,4 mm) telefon klasické konstrukce s velmi bohatou výbavou. Kovové kryty, QVGA displej, podpora 3G, 1GB karta Memory Stick Micro v základním balení. To jsou slušné vyhlídky.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Sony Ericsson W880i, neboli Ai

Název Na prozatím nosí pravděpodobný budoucí model W770i – „walkmanová“ verze modelu K770i. Daleko více jsme ovšem zvědaví na Mariu, údajného následníka hudebního smartphonu W950i. Měl by být vybaven konečně také fotoaparátem.

Klepněte pro větší obrázek
Sony Ericsson Na

Lahůdkou by pak měl být Sony Ericsson W910i. Měl by být velmi podobný japonskému SO903i. Stylový design, špičková výbava, speciální kolečko pro ovládání hudebního přehrávače a velmi dlouhá výdrž na jedno nabití. To jsou první kusé informace o této novince.

Nová řada E a smartphony

Se značkou Handycam to vypadá bledě. Telefony s vylepšeným natáčením videa spadnou zřejmě do řady Cyber-shot. Mezi běžnými telefony „bez zařazaní“ se pak zřejmě budou rozvíjet zavedené řady 300 (již představen model K320i), 500 (model K550i s paměťovými kartami a 2Mpx fotoaparátem) a 600 (prozatím se objevila pouze falešná informace o modelu K620i).

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Údajná novinka Sony Ericsson K620i • předloha v podobě modelu K610i

Překvapením by mělo být zařízení nové řady módních telefonů s označením E (od slova Emotional). Stylovky si zřejmě budou brát základ od svých běžných sourozenců, ale budou extravagantnější.

Sony Ericsson se nedávno plně zmocnil UIQ a tak se určitě dočkáme nových chytrých krabiček s tímto operačním systémem. Mělo by jich být dokonce pět a premiéra dvou z nich se očekává ještě v prvním kvartále příštího roku.

Následník oblíbeného kompaktního komunikátoru M600i nese prozatím kódové označení Elena. Měl by mít podporu Wi-Fi a 3Mpx fotoaparát. Očekává se také premiéra prvního smartphonu bez ovládání přes dotykový displej, ale o takovém přístroji zatím nejsou známy žádné bližší informace. Ve vývoji je prý také zmenšená verze komunikátoru P990i bez hardwarové QWERTY klávesnice, ovšem se zachovaným flipem. To už jsou ale spíše jen spekulace.

V Barceloně se ukáže

Výmysl fanouška, překroucené spekulace nebo pravda? Vzhledem k předchozím zkušenostem s uvedeným zdrojem se přikláníme k poslední variantě. První možnost ověření zmiňovaných informací přinese únorový 3GSM kongres v Barceloně, na kterém bude několik novinek zcela jistě představeno. Tato akce každým rokem nabývá na významu a výrobci soustřeďují premiéry svých klíčových modelů právě sem.

Diskuze (30) Další článek: Offroad Navigator: užitečný doplněk pro TomTom (česky)

Témata článku: Ericsson, Sony, Sony Ericsson, , , Sony Ericsson K800i, Sony Ericsson W880i, Sony Ericsson W910i, Eri, Son, Brav, Mobil, Mizerná kvalita, Mpx +, MPx, MOBI, Sofia, Bravia, Finální označení