Sony Ericsson C702: hurá, má GPS! (megatest)

Poctivý a odolný mobil s bohatými funkcemi, který si nehraje na to, co není. Cybershot C702 si zamilujete.

Geocaching raději ne

Sony Ericsson zatím do svých telefonů příliš často GPS čip neumisťoval. O to větší radost jsem měl na začátku roku, kdy byl telefon představen, že C702 jej obsahuje. Nechtěl jsem se ale radovat předčasně, zajímalo mě především, jak rychle telefon nalezne svou polohu, zdali se nebude poloha skokově měnit a také jak si integrovaný GPS modul poradí s Java aplikacemi, které umí jeho signál využívat. Pro základní práci s GPS se v telefonu nabízí položka Služby určení polohy a mapová aplikace Google Maps.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Kromě Google Maps se v telefonu nachází také odkaz na navigaci Wayfinder, u ní se ale připravte na placení za přenesená data. Dále se zde nachází aplikace Stopař. Jedná se o obdobu aplikace krokoměr použité ve W710i. V nastavení se dá zapnout ukládání trasy, sledovat spotřebu energie, rychlost, ušlou vzdálenost a podobně. V dalších položkách se setkáte s databází vlastních oblíbených míst, informacemi o stavu připojení GPS, protokolem připojení a také jednoduchým nastavením. 

Již od počátku mě v souvislosti s GPS zajímalo především to, jak si s integrovaným čipem poradí aplikace TrekBuddy, kterou jsme recenzovali zde. Pro ty, kteří se nechtějí zatěžovat čtením dlouhé recenze: TrekBuddy je šikovná aplikace, která vás pomocí připojeného GPS modulu dovede na zadané zeměpisné souřadnice. Zobrazí vaši rychlost a kurz, kterým se pohybujete, odešle SMS s aktuální polohou, změří délku vašeho výletu, zjistí nadmořskou výšku a spoustu dalších věcí.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

TrekBuddy si s interní GPS rozumí více než dobře. Ze Sony Ericssonu C702 se tak skutečně stává skvělý společník do přírody. Po nalezení dostatečného množství satelitů aplikace hlásí pouze jeden připojený satelit, tím se ale nenechte zmást. Jako hlavní problém zatím vidím fakt, že se GPS u C702 chová, jakoby měla zapnutou statickou navigaci. Toto mi přijde jako hlavní nevýhoda, fanoušků hry geocaching je mezi námi stále více (sám mezi ně patřím), na ten se ale model C702 příliš nehodí.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 

Při spuštění GPS je možné využít také technologii A-GPS, která umí stáhnout informace o poloze satelitů z internetu a značně tím urychlit nalezení signálu. Při testování doby, za kterou C702 najde signál, jsem byl občas příjemně překvapen, jindy zase zklamán. I bez podpory A-GPS jsem při studeném startu signál někdy našel za skutečně pár desítek vteřin, jindy jsem na tom samém místě musel čekat déle než dvě minuty. Uvidíme, jak se bude GPS chovat s novějším firmwarem.

Podívejme se do světa

Spojení se světem obstará na kratší vzdálenosti technologie Bluetooth (s podporou technologie A2DP) a také standardně dodávaný USB kabel. Jako nejjednodušší cesta sloužící k přenosu dat do telefonu mi ale přijde kombinace paměťové karty a čtečky. Není třeba instalovat žádné ovladače, vše je navíc bleskurychlé a spolehlivé. U jiných telefonů většinou software dodávaný s telefonem nezkouším, u modelu C702 jsem se však vzhledem k rozsahu recenze rozhodl vše vyzkoušet, zdali funguje jako má. A nebyl jsem příliš překvapen, Sony Ericsson PC Suite funguje spolehlivě, jeho instalace byla velmi rychlá a vždy správně identifikuje připojený telefon.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Stejně tak jsem nenarazil na problém ani u programu SEUS, pomocí kterého si doma sami můžete zdarma aktualizovat software ve vašem telefonu. Pokud se chcete připojovat přes naše operátory, k dispozici máte technologie GPRS, EDGE, UMTS a HSDPA. Tato čtveřice již v současné době nikoho nepřekvapí, pro platformu A200 je standardem. Pravděpodobně nikomu by asi nevadilo, kdyby měl telefon i Wi-Fi, tento modul se ale v telefonu nenachází.

Klepněte pro větší obrázek

K prohlížení internetu slouží prohlížeč NetFront. Je velmi rychlý, snadno ovladatelný, disponuje záložkami, na stránkách je možné vyhledávat, označit text a kopírovat jej, stránky ukládat. Je možné si prohlížeč nechat zobrazit v Landscape módu, přiblížit či oddálit obsah, vypnout obrázky a také jej použít v režimu Celá obrazovka. Nechybí ani možnost povolit cookie, přehrávání zvuků a animací a vymazat uložená hesla. Prohlížeč patří rozhodně k tomu lepšímu, co lze v současných telefonech nalézt, přesto asi spousta uživatelů sáhne po stále oblíbenější Opeře Mini, aktuálně již ve čtvrté verzi. Nemůže chybět ani RSS čtečka. Přímo od Sony Ericssonu jsou v telefonu odkazy na zprávy od BBC a Googlu, další samozřejmě můžete libovolně přidávat.

Nižší je lepší než vyšší

Cybershot C702 patří mezi nejlepší současné telefony bez otevřeného operačního systému. Sony Ericsson konečně vyslyšel prosby mnoha uživatelů a vyrobil telefon, který příliš mnoho kompromisů nedělá. Za základ si vzal standardní telefon na platformě A200, přidal kvalitní fotoaparát z řady Cybershot, vylepšil nahrávání videa a vše zabalil do odolného a na pohled krásného kabátku. Jako příjemný bonus pak přidal integrovanou GPS.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Pokud hledáte telefon do přírody, nelze v současnosti zvolit lépe, než vybrat model C702. Jeho bytelná konstrukce zaručuje, že zvládne i nějaké to nešetrné zacházení. Výborný fotoaparát zajistí kvalitní fotografie, díky kterým budete na svoje výlety ještě dlouho živě vzpomínat. Telefon osloví i majitele, kteří dosud vlastní nějaký starší mobil značky Sony Ericsson a až do současné doby neměli žádný důvod koupit si nový. To se týká především majitelů legendární K750i a jejího nástupce K800i. Konečně jsme se dočkali modelu, který je plně zastoupí a přináší výrazné změny k lepšímu. Otázkou zůstává, jak uživatelé zareagují na cenu, za kterou se telefon prodává.

V současné době se cena pohybuje nad hranicí sedmi tisíc korun. Je to málo nebo moc? Podle mě tak akorát, nedá se očekávat, že by Sony Ericsson jeden ze svých současných zásadních modelů prodával levněji. Velmi jsem také zvědavý na přímé srovnání s modelem C902. Ať to již dopadne jakkoliv, Sony Ericsson C702 je velmi kvalitní telefon, na kterém jen těžko budete hledat nějaké nevýhody. Pokud chcete vlastnit špičkový přístroj, ale operační systém pro vás není nutností, je C702 jasná volba. Před přibližně dvěma týdny jsem v recenzi Sony Ericssonu G502 použil přídomek: Král střední třídy. Nyní se nebojím model C702 označit za krále hloupých telefonů.

Témata článku: Ericsson, Sony, Sony Ericsson, , , , , Nokia N95, Nokia N95 8GB, Sony Ericsson C702, Sony Ericsson K850i, Moby, Nejjednodušší cesta, Robustní konstrukce, Český autor, Široké okolí, Želva, Mega +, Stopař, Velká ikona, Špičkový přístroj, Zásadní model, Pořízený mobil, Son, Mega