Sony Ericsson C902: vysouvání trochu jinak

Unikátní konstrukce těla, štíhlé proporce, bohatá výbava a hlavně logo Cyber-Shot, které má zaručit špičkové fotografie.

Vestavěný fotoaparát je to, čím se výrobce chlubí, kde může. V případě C902 jde o 5Mpx čip s automatickým ostřením, zrcátkem pro autoportréty a bleskem. Na zadní straně vedle fotoaparátu se ještě nachází již zmiňovaná modrá indikační dioda. Bohužel indikuje jen otevření krytu objektivu a pak problikne po pořízení snímku. Škoda, mohla být využita daleko praktičtěji, například pro indikaci zmeškaných událostí. Mimochodem zmíněná dioda, ačkoliv se to nezdá, umí, leč to není nikde využito, blikat nejen modře, ale také bíle ― to lze, mimo spousty dalších zajímavých věcí, zjistit v servisním menu. Třeba některý novější firmware přenese její potenciální možnosti do reality.

Po otevření krytu objektivy se automaticky spustí ovládací aplikace fotoaparátu a rozzáří se nevyužitý prostor kolem displeje, kde se objeví osm dotekových tlačítek. Ty slouží k rychlému nastavení parametrů fotoaparátu, pro přepínání mezi záznamem obrazu a videa, pro aktivaci blesku, samospouště a podobně. Ano, dá se na to zvyknout a funguje to, vlastně tento způsob ovládání nemá chybu, vše je dobře a rychle na dosah. Nicméně osobně bych tato tlačítka odstranil, vymyslel nějaký jiný, byť méně pohotový, způsob ovládání a získaný prostor obsadil větším displejem.

Klepněte pro větší obrázek
Efektní ovládání fotoaparátu

Dost k popisu a pojďme konečně fotit. Začneme tím, že si dotekovým tlačítkem zvolíme, zda chceme jeden snímek či sérii, případně panorama nebo rámeček. Můžete si vybrat i typ scény, toto nastavení důrazně doporučuji používat, hned budete se svými snímky spokojenější. Dále můžete zvolit samospoušť, případně vypnout blesk, čímž se automaticky aktivuje stabilizátor obrazu. Poslední z velmi užitečných nastavení je volba způsobu ostření, kde je kromě automatu, makro režimu a zaostření na nekonečno možné aktivovat detekci obličeje. Jen tak mimochodem, nevidím příliš smysl poslední zmíněné funkce ve fotoaparátu v telefonu, protože hloubka ostrosti je natolik veliká, že je prakticky jedno, na co ostříte ― nicméně je třeba dodat, že detekce obličeje funguje docela spolehlivě.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Prostředí fotoaparátu a galerie pořízených obrázků

Co říci ke kvalitě fotek? Vždycky jsem byl silně skeptický k fotoaparátům v telefonech, takže jsem od C903 v tomto ohledu příliš nečekal. A výsledek? Jako první si zřejmě všimnete největšího problému, tím je mizerný dynamický rozsah. Focení v protisvětle je tedy velký problém a výsledkem jsou vypálená světla a slité stíny. Dalším negativem je digitální zoom, ten zásadně nepoužívejte, je to jen marketingové lákadlo a fotografiím nepomůže.

Dále bych mohl pokračovat šumem, ostrostí a podobně, ale tato negativa, včetně těch z předchozího odstavce, jsou problémem u všech mobilních telefonů ― u některých více, u některých méně a je faktem, že v porovnání s ostatními telefony se C902 drží mezi nejlepšími. Chcete-li tedy fotoaparát, který můžete mít po ruce opravdu neustále, přičemž pořízené snímky budou za dobrého světla slušně ostré, více méně správně barevně podané a které s trochou snahy a štěstí snesou i tisk na malý formát, pak C902 nelze než doporučit. Na ukázkové snímky se můžete podívat ve fotogalerii.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 
Klepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek  

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Ukázkové video 

Multimédia a zábava

K C902 připojíte dodávaná sluchátka, spustíte rádio a můžete hodiny a hodiny poslouchat. Stanice můžete ladit ručně, ale pohodlnější je zvolit automatické uložení až 20 nejsilnějších stanic do paměti. Rádio podporuje i RDS, takže okamžitě vidíte, jakou stanici posloucháte a nezřídka i název skladby.

Specialitou je pak volba TrackID, což je bezplatná služba (tj. neplatíte za její použití jejímu provozovateli, ale za přenos dat svému operátorovi samozřejmě platíte), která nahraje a na server odešle krátkou ukázku aktuálně přehrávané skladby, server ukázku vyhodnotí a vzápětí telefonu prozradí, jak se skladba jmenuje a kdo ji zpívá. Abych řekl pravdu, použil jsem ji jen dvakrát ― Beatles poznala správně, Michala Davida ne.

Do vestavěné paměti o kapacitě 160 MB se už pár hodin hudby vejde, po doplnění paměťovou kartou typu Memory Stick Micro dostatečné kapacity můžete z mobilu udělat slušný walkman, případně přehrávač videa. Poradí si s formátyMP3, AAC a MPEG4. Možnost nastavení opakovaného či náhodného přehrávání nikoho nepřekvapí, ekvalizér už tak běžný není. Příjemné je využití čidla polohy − chcete-li třeba při sledování videa změnit orientaci displeje na šířku, stačí mobil jen otočit, není třeba nikde nic vybírat v menu.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 
Také hudební přehrávač je možné ovládat na šířku

S trochou nadsázky lze říct, že na dodávaných sluchátkách nejvíce potěší jejich 3,5 mm jack, můžete je tedy zaměnit za jakákoliv jiná. Kvalitu jimi reprodukované hudby bych hodnotil jako lepší průměr, pro telefonování jsou však více než dostatečná. Multimédia můžete přehrávat i skrz reproduktor na zadní straně telefonu, kdy je zvuk dostatečně hlasitý a při subjektivním porovnání výrazně čistší než v případě Nokie 6300.

Doplňky

Zajímavým doplňkem je funkce určení polohy. Telefon na základě informací o BTS v mobilní síti, ke které jste právě přihlášen, dokáže na mapě zobrazit vaši přibližnou pozici. Pro navigaci to sice vhodné není, ale hodit se to může.

Dálkové ovládání je další z užitečných aplikací, která umožní použít váš mobilní telefon jako ovladač počítače. Tradičními doplňky multimediální výbavy u telefonů značky Sony Ericsson je trojice aplikací MusicDJ, PhotoDJ a VideoDJ, které slouží k vytváření a editací muziky, fotografií a videa. Kalkulačku, stopky a časovač můžete využívat také.

V menu najdete od výrobce připravené tři hry pro zkrácení dlouhé chvíle. Solitaire jsou karty známé z Windows, Need for Speed je kapesní verze oblíbených automobilových závodů a ve hře FotoQuestFishing je vašim úkolem coby potápěče pod hladinou oceánu fotit ryby. Chcete-li, můžete v aplikaci FaceWarp pitvořit obličeje, je to docela sranda, případně můžete doinstalovat další aplikace v Javě.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Ukázka několika aplikací, na které můžete narazit v nabídkách telefonu

Témata článku: Ericsson, Sony, Sony Ericsson, , , , Sony Ericsson C902, Druhá záložka, Světlý pruh, Největší nedostatek, Tenký pruh, Jin, Plastový proužek, Nevyužitý prostor, Vyzvánějící telefon, Střídmé používání, Eri, Automatický systém, Vestavěná čtečka, Poslední záložka, Aktivní připojení, Son, Trojrozměrné zobrazení, Beatles, Marketingové lákadlo